Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Spotkałem się kilkukrotnie z krytyką tego typu zapisów:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1,}\)
jako nieskończonej sumy jedynek.
Analogicznie na przykład, gdy ustalimy jakąś liczbę, na przykład \(\displaystyle{ k}\), to zapisalibyśmy tak:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{k-1}{k} = \frac{k-1}{k} + \frac{k-1}{k} + \dots}\)
Czy takie zapisy są poprawne? Jeżeli nie, to czy można je jakoś "naprawić"? Na przykład:
Zamiast \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1}\), to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1^n.}\)
Podobnie \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{k-1}{k} \cdot 1^n.}\) Czy tak jest lepiej?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1,}\)
jako nieskończonej sumy jedynek.
Analogicznie na przykład, gdy ustalimy jakąś liczbę, na przykład \(\displaystyle{ k}\), to zapisalibyśmy tak:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{k-1}{k} = \frac{k-1}{k} + \frac{k-1}{k} + \dots}\)
Czy takie zapisy są poprawne? Jeżeli nie, to czy można je jakoś "naprawić"? Na przykład:
Zamiast \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1}\), to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1^n.}\)
Podobnie \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{k-1}{k} \cdot 1^n.}\) Czy tak jest lepiej?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2019, o 17:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Liteówki w temacie. Pisz staranniej.
Powód: Liteówki w temacie. Pisz staranniej.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Nie jest lepiej, tylko sztuczniej. Skoro spotkałeś się z krytyką takich zapisów, to rozumiem, że do tej krytyki było dołączone jakieś uzasadnienie W takim razie świetnie byłoby, gdybyś je pokrótce przywołał.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
No cóż, nie ma czegoś takiego jak "nieskończona suma jedynek", więc w tym konkretnym przypadku nie dziwię się krytyce. Nie potrafię wymyślić żadnego kontekstu, który uzasadniałby użycie takiego zapisu.Bran pisze:Spotkałem się kilkukrotnie z krytyką tego typu zapisów:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 1,}\)
jako nieskończonej sumy jedynek.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Premislav, było, ale jej nie pamiętam, co jest spowodowane tym, że jej do końca nie zrozumiałem.
Natomiast gdzie jest to wykorzystywane?
Na przykład w dowodzie Bernoulliego rozbieżności szeregu harmonicznego (D. Wisniewski, Wokół liczb i szeregów harmonicznych, str. 102)
Rozumiem (i domyślam się, że może chodzić o to), że mogę źle używać jakiegoś słowa, na przykład "suma", ale właśnie chciałbym wiedzieć jak mówić i pisać, żeby było poprawnie.
W przedszkolu uczyli: Jak nie wiesz, to pytaj.
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem dlaczego. Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu stale równego \(\displaystyle{ 1}\) jest czymś aż tak kontrowersyjnym?Jan Kraszewski pisze: No cóż, nie ma czegoś takiego jak "nieskończona suma jedynek"
Odnośnie poprawności zapisu właśnie pytam, nie wiem jaki jest poprawny i dlaczego bardziej zasadny od jednego z dwóch przedstawionych przeze mnie (stąd moje pytanie, gdybym to wiedział lub umiał znaleźć w internecie, to bym nie pytał).Jan Kraszewski pisze:Nie potrafię wymyślić żadnego kontekstu, który uzasadniałby użycie takiego zapisu.
Natomiast gdzie jest to wykorzystywane?
Na przykład w dowodzie Bernoulliego rozbieżności szeregu harmonicznego (D. Wisniewski, Wokół liczb i szeregów harmonicznych, str. 102)
Rozumiem (i domyślam się, że może chodzić o to), że mogę źle używać jakiegoś słowa, na przykład "suma", ale właśnie chciałbym wiedzieć jak mówić i pisać, żeby było poprawnie.
W przedszkolu uczyli: Jak nie wiesz, to pytaj.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
To jest coś, czego nie ma.Bran pisze:Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu stale równego \(\displaystyle{ 1}\) jest czymś aż tak kontrowersyjnym?
Symbol sumy szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_n}\) jest symbolem powszechnie używanym i formalnie można go wykorzystać także w sytuacji, gdy \(\displaystyle{ a_n}\) jest ciągiem stałym. Tyle, że dla mnie w tym konkretnym przypadku nie ma to sensu, bo wiemy (poza przypadkiem \(\displaystyle{ a_n=0}\)), że obiekt opisany w ten sposób nie istnieje.Bran pisze:Odnośnie poprawności zapisu właśnie pytam, nie wiem jaki jest poprawny i dlaczego bardziej zasadny od jednego z dwóch przedstawionych przeze mnie (stąd moje pytanie, gdybym to wiedział lub umiał znaleźć w internecie, to bym nie pytał).
Rozumiem (i domyślam się, że może chodzić o to), że mogę źle używać jakiegoś słowa, na przykład "suma", ale właśnie chciałbym wiedzieć jak mówić i pisać, żeby było poprawnie.
Zauważ, że z definicji \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1=\lim_{n\to\infty}n}\), a ta granica nie istnieje. Dlatego uważam, że symbol ten niczemu nie służy. Ale oczywiście możesz wskazać konkretne rozumowanie, które wg Ciebie przeczy mojemu twierdzeniu.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
W teorii szeregów \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest symbolem oznaczającym szereg, którego kolejne wyrazy są równe \(\displaystyle{ a_n}\).
Ten symbol nie ma żadnej wartości liczbowej.
Jeżeli jednak zdefiniujemy sumę tego szeregu jako \(\displaystyle{ S=\lim_{N\to\infty}\sum_{n=1}^N a_n}\) i jeżeli ta granica istnieje, to oznaczamy ją takim samym symbolem co szereg.
"Użytkownik" szeregów powinien zdawać sobie sprawę z tej subtelności.
Bardzo często używamy symboli, które formalnie nie mają sensu i nie wywołuje to żadnych problemów.
Przykład: zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n>1}\frac{1}{\sqrt{n}(\sqrt{n}-1)}}\).
Rozwiązanie zapisujemy tak:
\(\displaystyle{ \sum_{n>1}\frac{1}{\sqrt{n}(\sqrt{n}-1)}>\sum_{n>1}\frac{1}{n}=\infty}\),
choć żadne z tych wyrażeń nie ma formalnego sensu. Niech żyje zdrowy rozsądek.
Ten symbol nie ma żadnej wartości liczbowej.
Jeżeli jednak zdefiniujemy sumę tego szeregu jako \(\displaystyle{ S=\lim_{N\to\infty}\sum_{n=1}^N a_n}\) i jeżeli ta granica istnieje, to oznaczamy ją takim samym symbolem co szereg.
"Użytkownik" szeregów powinien zdawać sobie sprawę z tej subtelności.
Bardzo często używamy symboli, które formalnie nie mają sensu i nie wywołuje to żadnych problemów.
Przykład: zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n>1}\frac{1}{\sqrt{n}(\sqrt{n}-1)}}\).
Rozwiązanie zapisujemy tak:
\(\displaystyle{ \sum_{n>1}\frac{1}{\sqrt{n}(\sqrt{n}-1)}>\sum_{n>1}\frac{1}{n}=\infty}\),
choć żadne z tych wyrażeń nie ma formalnego sensu. Niech żyje zdrowy rozsądek.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Zgadza się. Ale o ile symbol \(\displaystyle{ \sum_{n>1}\frac{1}{n}}\) nie budzi moich oporów, to symbol \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1}\) jednak takowe budzi, mimo tego, że można dla niego znaleźć formalne wytłumaczenie:a4karo pisze:Bardzo często używamy symboli, które formalnie nie mają sensu i nie wywołuje to żadnych problemów.
A to dlatego, że nie potrafię znaleźć żadnego sensownego wytłumaczenia użycia tego symbolu - zgodnie z opisaną powyżej interpretacją symbol \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1}\) oznacza bowiem ciąg o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ b_n=n}\).a4karo pisze:W teorii szeregów \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest symbolem oznaczającym szereg, którego kolejne wyrazy są równe \(\displaystyle{ a_n}\).
Ten symbol nie ma żadnej wartości liczbowej.
Natomiast moja uwaga dotycząca nieistnienia dotyczyła "sumy wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu stale równego \(\displaystyle{ 1}\)", czyli zdecydowanie tej drugiej interpretacji rozpatrywanego symbolu.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
A na przykład iloczyn Cauchy'ego szeregów \(\displaystyle{ \sum b_n\sum 1}\) ?Jan Kraszewski pisze:A to dlatego, że nie potrafię znaleźć żadnego sensownego wytłumaczenia użycia tego symbolu
Ostatnio zmieniony 28 lip 2019, o 00:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Czy dobrze zrozumiałem, że po prostu zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest poprawny tylko wtedy, gdy szereg jest zbieżny?
Czyli na przykład jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n \neq 0,}\) to zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) nie ma sensu?
Czyli na przykład jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n \neq 0,}\) to zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) nie ma sensu?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Nie. Przeczytaj jeszcze raz:Bran pisze:Czy dobrze zrozumiałem, że po prostu zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest poprawny tylko wtedy, gdy szereg jest zbieżny?
Czyli na przykład jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n \neq 0,}\) to zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) nie ma sensu?
JKa4karo pisze:W teorii szeregów \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest symbolem oznaczającym szereg, którego kolejne wyrazy są równe \(\displaystyle{ a_n}\).
Ten symbol nie ma żadnej wartości liczbowej.
Jeżeli jednak zdefiniujemy sumę tego szeregu jako \(\displaystyle{ S=\lim_{N\to\infty}\sum_{n=1}^N a_n}\) i jeżeli ta granica istnieje, to oznaczamy ją takim samym symbolem co szereg.
"Użytkownik" szeregów powinien zdawać sobie sprawę z tej subtelności.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Chodzi o to, że nie możesz nim operować jak liczbą - w tym kontekście ten symbol oznacza szereg (czyli ciąg sum częściowych), a nie sumę tego szeregu (czyli granicę tego ciągu), bo takowa może nie istnieć.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Granica ciągu jest liczbą.
Granica niewłaściwa nie jest liczbą. O tym często zapominamy powiedzieć studentom i stąd takie wątpliwości..
Granica niewłaściwa nie jest liczbą. O tym często zapominamy powiedzieć studentom i stąd takie wątpliwości..
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy taki zapis jest poprawny? (suma)
Granica niewłaściwa nie jest bytem, to tylko wygodny sposób mówienia o rozbieżności ciągu do nieskończoności. I w tym sensie granica niewłaściwa "nie istnieje", tak samo jak "nie istnieje" nieskończoność potencjalna.
JK
JK