Cześć, mam dane postulaty systemów aksjomatycznych:
niesprzeczność (warunek kategoryczny)
rozstrzygalność
niezależność
zupełność (własność syntaktyczna)
pełność (własność semantyczna)
I ich definicje:
Niesprzeczność:
System jest niesprzeczny wtedy i tylko wtedy, gdy z jego aksjomatów nie da się wywieść w oparciu o przyjęte w nim reguły dowodzenia zarówno formuły \(\displaystyle{ \alpha}\) jak i \(\displaystyle{ \sim\alpha}\) (nie da się wywieść dwóch formuł sprzecznych).
Rozstrzygalność:
System jest rozstrzygalny wtedy i tylko wtedy, jeśli istnieje metoda pozwalająca o każdej formule języka rozstrzygnąć w skończonej liczbie kroków dowodowych pytanie, czy jest ona twierdzeniem
systemu czy nie.
Niezależność:
System jest niezależny wtedy i tylko wtedy, gdy żaden aksjomat nie da się wywieść z pozostałych według przyjętych w systemie reguł dowodzenia.
Zupełność (pojęcie syntaktyczne):
System jest zupełny wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnej formuły \(\displaystyle{ \alpha}\) albo \(\displaystyle{ \alpha}\), albo \(\displaystyle{ \sim\alpha}\) jest twierdzeniem (jest dowodliwa).
Pełność (pojęcie semantyczne semantyczne - zupełność semantyczna)
System jest pełny wtedy i tylko wtedy, gdy każda formuła prawdziwa jest również dowodliwa (jest
twierdzeniem).
I mam pytanie bo nie bardzo rozumiem czym się różni zupełność i pełność od rozstrzygalności, bo dla mnie wszystkie one mówią o tym, że jak wezmę jakąś formułę\(\displaystyle{ \alpha}\) to przy wykorzystaniu dostępnych w systemie twierdzeń dam radę stwierdzić prawdziwość lub fałszywość tej formuły. Będę wdzięczny za wytłumaczenie tej różnicy.
Postulaty dotyczące dotyczące systemów aksjomatycznych.
- k221
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 23 sie 2015, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 22 razy
Postulaty dotyczące dotyczące systemów aksjomatycznych.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2018, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 609
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 135 razy
Re: Postulaty dotyczące dotyczące systemów aksjomatycznych.
Definicje podanych przez Ciebie własności systemów aksjomatycznych są nieścisłe, stąd zapewne Twoje problemy z ich zrozumieniem.
Różnica miedzy rozstrzygalnością a zupełnością:
W danym systemie może być tak, że dla każdej formuły \(\displaystyle{ \alpha}\) potrafimy rozstrzygnąć, czy jest ona dowodliwa (tzn system jest rozstrzygalny), ale są formuły \(\displaystyle{ \beta}\), dla których żadna z formuł \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \neg\beta}\) nie jest dowodliwa (system nie jest zupełny).
Różnica między rostrzygalnością a pełnością:
W danym systemie roztrzygalnym może być tak, że nie każda formuła prawdziwa jest w nim dowodliwa.
Różnica między zupełnością a pełnością: podane przez Ciebie definicje są nieścisłe. Przy pewnym rozumieniu tych definicji oba pojęcia są równoważne, przy innym - nie. Nieścisłość dotyczy głównie pojęcia prawdy, ale też kwestii, czy "albo" to alternatywa wykluczająca czy zwykła.
Różnica miedzy rozstrzygalnością a zupełnością:
W danym systemie może być tak, że dla każdej formuły \(\displaystyle{ \alpha}\) potrafimy rozstrzygnąć, czy jest ona dowodliwa (tzn system jest rozstrzygalny), ale są formuły \(\displaystyle{ \beta}\), dla których żadna z formuł \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \neg\beta}\) nie jest dowodliwa (system nie jest zupełny).
Różnica między rostrzygalnością a pełnością:
W danym systemie roztrzygalnym może być tak, że nie każda formuła prawdziwa jest w nim dowodliwa.
Różnica między zupełnością a pełnością: podane przez Ciebie definicje są nieścisłe. Przy pewnym rozumieniu tych definicji oba pojęcia są równoważne, przy innym - nie. Nieścisłość dotyczy głównie pojęcia prawdy, ale też kwestii, czy "albo" to alternatywa wykluczająca czy zwykła.