Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ:
\(\displaystyle{ [(A \longrightarrow B) (C \longrightarrow D)]\longrightarrow [(A B)\longrightarrow (B D)]}\)
Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ
Rozumiem, że poprawny zapis to:
\(\displaystyle{ [(A B)\wedge(C D)]\Rightarrow[(A C)\Rightarrow(B D)]}\)
\(\displaystyle{ A B}\) zachodzi gdy:
1. \(\displaystyle{ A=0}\)
Wtedy niezależnie od watrości \(\displaystyle{ C, D}\) (ale spełniających założenie) zachodzi \(\displaystyle{ A C = 0}\) zatem implikacja (implikacje) są spełnione
2. \(\displaystyle{ A=1}\)
Wtedy gdy \(\displaystyle{ C=0}\) otrzymujemy punkt 1. Zatem niech \(\displaystyle{ A=C=1}\).Wtedy również (z założenia) \(\displaystyle{ B=D=1}\), zatem implikacja jest spełniona.
\(\displaystyle{ [(A B)\wedge(C D)]\Rightarrow[(A C)\Rightarrow(B D)]}\)
\(\displaystyle{ A B}\) zachodzi gdy:
1. \(\displaystyle{ A=0}\)
Wtedy niezależnie od watrości \(\displaystyle{ C, D}\) (ale spełniających założenie) zachodzi \(\displaystyle{ A C = 0}\) zatem implikacja (implikacje) są spełnione
2. \(\displaystyle{ A=1}\)
Wtedy gdy \(\displaystyle{ C=0}\) otrzymujemy punkt 1. Zatem niech \(\displaystyle{ A=C=1}\).Wtedy również (z założenia) \(\displaystyle{ B=D=1}\), zatem implikacja jest spełniona.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ
Hmm, chyba nie o to mi chodzi. KRZ to skrót od Klasycznego Rachunku Zdań. Udowodnić takie twierdzenie można na podstawie reguły odrywania, zastosowania aksjomatów, twierdzenie nie wprost itp. Nie możemy takiego twierdzenia udowadniać za pomocą logiki dwuelementowej przy pomocy tabeli.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ
Metoda nie wprost.
Zakładamy, że zdanie to nie jest tautologią, a więc dla pewnych wartości zmiennych zdaniowych jest fałszywe. Widzimy, że jest to implikacja, która jest fałszywa tylko gdy poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy. Mamy \(\displaystyle{ (A B) (C D) = 1}\) i \(\displaystyle{ (A C) (B D) = 0.}\) Następnik też jest implikacją, więc \(\displaystyle{ A C = 1 i B D = 0}\). Z określenia koniunkcji mamy \(\displaystyle{ A = 1, B = 1 0, C = 1, D = 1 0}\) (przy czym nie zachodzi B = 1 i D = 1). Zajmiemy się następnikiem głównej implikacji. Jest to koniunkcja, prawdziwa tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ A B = 1}\) i \(\displaystyle{ C D =1}\) Przy wcześniejszych wartościach A i C dochodzimy do wniosku, że B i D muszą być też prawdziwe. Jest to sprzeczne z wcześniej uzyskanymi rezultatami że nie zachodzi \(\displaystyle{ B = 1}\) i \(\displaystyle{ D = 1}\). Sprzeczność to obala nasze założenie że nie jest to tautologia, więc jest to tautologia. cdn.
Zakładamy, że zdanie to nie jest tautologią, a więc dla pewnych wartości zmiennych zdaniowych jest fałszywe. Widzimy, że jest to implikacja, która jest fałszywa tylko gdy poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy. Mamy \(\displaystyle{ (A B) (C D) = 1}\) i \(\displaystyle{ (A C) (B D) = 0.}\) Następnik też jest implikacją, więc \(\displaystyle{ A C = 1 i B D = 0}\). Z określenia koniunkcji mamy \(\displaystyle{ A = 1, B = 1 0, C = 1, D = 1 0}\) (przy czym nie zachodzi B = 1 i D = 1). Zajmiemy się następnikiem głównej implikacji. Jest to koniunkcja, prawdziwa tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ A B = 1}\) i \(\displaystyle{ C D =1}\) Przy wcześniejszych wartościach A i C dochodzimy do wniosku, że B i D muszą być też prawdziwe. Jest to sprzeczne z wcześniej uzyskanymi rezultatami że nie zachodzi \(\displaystyle{ B = 1}\) i \(\displaystyle{ D = 1}\). Sprzeczność to obala nasze założenie że nie jest to tautologia, więc jest to tautologia. cdn.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Udowodnić, że twierdzenie należy do KRZ
Oj, nie zrozumieliście crackcommandera... On potrzebuje dowodu syntaktycznego, a nie semantycznego (a taki podał zarówno scyth, jak i Xfly).
JK
JK