Są to zadania zaliczeniowe z egzaminu.
Polecenie nakazuje wykonanie zbadania prawdziwości zdania.
treść jest następująca:
1.) Λ (n>4 => 2n>9
xεN
2.) Λ V (x+y=1)
xεN yεN
3.) Λ V (x+y=1)
xεR yεR
jestem zainteresowany książkowym rozwiązaniem tych zdań ze względu na dziwną manię wykładowcy
Zbadaj prawdziwość zdań.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zbadaj prawdziwość zdań.
1. Prawda, bo
\(\displaystyle{ n>4 \Rightarrow n=4+k, \ k \in \mathbb{N^+}, \ 2 \cdot n = 2 \cdot (4+k) = 8+2k \ge 10 > 9}\)
2. Fałsz, bo gdy \(\displaystyle{ x=2 y=-1 \mathbb{N}}\)
3. Prawda, bo \(\displaystyle{ y=1-x \mathbb{R}}\) spełnia warunek.
\(\displaystyle{ n>4 \Rightarrow n=4+k, \ k \in \mathbb{N^+}, \ 2 \cdot n = 2 \cdot (4+k) = 8+2k \ge 10 > 9}\)
2. Fałsz, bo gdy \(\displaystyle{ x=2 y=-1 \mathbb{N}}\)
3. Prawda, bo \(\displaystyle{ y=1-x \mathbb{R}}\) spełnia warunek.
Zbadaj prawdziwość zdań.
Dziekuje za odpowiedz.Solidnie przybliżyłes mi zasade rozwiązania.pozdrawiam