Zbadaj czy poniższe zdania są tautologiami

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
majkinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 22 lis 2014, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Zbadaj czy poniższe zdania są tautologiami

Post autor: majkinek »

\(\displaystyle{ a)~\left( p \Rightarrow q\right) \Leftrightarrow \left( q \Rightarrow p\right)~b)~p \vee q \Rightarrow p \wedge q}\)
Wychodzi na to, że nie są tautologiami, a w odpowiedzich napisane jest, że są. Kto ma rację?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zbadaj czy poniższe zdania są tautologiami

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ q=1\\
p=0}\)


\(\displaystyle{ p=1\\
q=0}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 11:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Zbadaj czy poniższe zdania są tautologiami

Post autor: Gadziu »

Obie nie są tautologiami... Może błąd w odpowiedzi?
ODPOWIEDZ