Zdefiniować równoważność

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Zdefiniować równoważność

Post autor: Dario1 »

Zdefiniować równoważność za pomocą negacji i koniunkcji.

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:

\(\displaystyle{ \left( \neg \left( \neg p \wedge q\right) \right) \wedge \left( \neg \left( p \wedge \neg q\right) \right)}\)

Czy można to jakoś prościej napisać?
szw1710

Zdefiniować równoważność

Post autor: szw1710 »

A co w tym złego. Jest OK.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Zdefiniować równoważność

Post autor: Althorion »

Jak używasz jakiegoś symbolu na alternatywę wykluczającą (u mnie \(\displaystyle{ \veebar}\)), to tak: \(\displaystyle{ \neg (p \veebar q)}\). W przeciwnym wypadku wiele nie zdziałasz.
szw1710

Zdefiniować równoważność

Post autor: szw1710 »

Ale to nie odpowiada zadaniu.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Zdefiniować równoważność

Post autor: Althorion »

A tak. Udało mi się jakimś sposobem ominąć pierwsze zdanie.
ODPOWIEDZ