Problem z bramką logiczną

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

Problem z bramką logiczną

Post autor: naznaczony »

Cześć, jakiś czas temu zacząłem przygodę z elektroniką i mam problem z bramkami logicznymi.
Jeżeli mam podane czy zdanie jest prawdziwe/fałszywe to jest łatwo, ale jak tylko same zdania bez ich wartości zaczynam mieć problemy.
Wykładowca podał parę przykładów które niezbyt rozumiem(nie potrafię tego narysować w latexie):

5-rozumiem, bo skoro mamy fałsz i nasze A, to będzie A.(alternatywa wykluczająca)
1,2-nie mam zielonego pojęcia czemu tak jest :|
3-wygląda mi to na prawo De Morgana, negacja alternatywy równoważna jest koniunkcji negacji, ale tutaj jest to nieszczęsne A i nie wiem co z tym zrobić.
4-też nie mam pojęcia dlaczego tak jest :|

==========//=============
Poradziłem sobie z problemem, można zamknąć.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Problem z bramką logiczną

Post autor: kerajs »

W 1 i 2 właściwym wynikiem jest \(\displaystyle{ \neg A}\) (nie A, A')
Byłoby Ok (bez przekształcenia srodkowego) gdyby to były bramki AND , a nie NAND.
3. \(\displaystyle{ A \vee A=A}\)
\(\displaystyle{ \neg (A \vee A)= \neg A}\)
4. Bo \(\displaystyle{ A \vee 0=A}\)
5. OK
ODPOWIEDZ