Klasyczny rachunek zdań

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
zaq12wsxqwerty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 gru 2012, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: zaq12wsxqwerty »

Witam. Mam problem z zadaniem:
Jeśli \(\displaystyle{ \alpha \Rightarrow \beta}\) i \(\displaystyle{ \gamma \Rightarrow \delta}\) to \(\displaystyle{ \alpha \wedge \gamma \Rightarrow \beta \wedge \delta}\) i \(\displaystyle{ \alpha \vee \gamma \Rightarrow \beta \vee \delta}\).
Kompletnie nie mam pojęcia, jak zabrać się za to zadanie. Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: Inkwizytor »

Klasycznie: tabelka
Sprytnie: nie wprost
Ostatnio zmieniony 22 gru 2012, o 20:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: nie wprost.
zaq12wsxqwerty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 gru 2012, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: zaq12wsxqwerty »

Dzięki zrobiłem tabelką. Ma być 9 przypadków, prawda?

Mogę dostać jakieś wskazówki do dowodu nie wprost ?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2012, o 20:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: nie wprost.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: Jan Kraszewski »

zaq12wsxqwerty pisze:Dzięki zrobiłem tabelką. Ma być 9 przypadków, prawda?
Nie, ma być 16.

JK
zaq12wsxqwerty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 gru 2012, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: zaq12wsxqwerty »

Po odrzuceniu przypadków, które nie spełniają obu tych implikacji zostaje 9. Zawsze trzeba uwzględniać wszystkie?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: Jan Kraszewski »

zaq12wsxqwerty pisze:Zawsze trzeba uwzględniać wszystkie?
Jeżeli używasz tabelki, to tak, inaczej dowód jest niepełny.
zaq12wsxqwerty pisze:Po odrzuceniu przypadków, które nie spełniają obu tych implikacji zostaje 9.
To znaczy?

JK
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Klasyczny rachunek zdań

Post autor: rafalpw »

A jeśli chodzi o dowód nie wprost:
Implikacja jest fałszywa wtedy i tylko wtedy gdy poprzednik jest prawdziwy i następnik jest fałszywy, czyli właśnie w ten sposób trzeba zrobić. Zakładasz, że poprzednik jest prawdziwy i następnik fałszywy i po przekształceniach dojdziesz do sprzeczności.
ODPOWIEDZ