Podaj przykłady liczb \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), które należy podać aby otrzymać zdanie prawdziwe.
\(\displaystyle{ \left[\left( y<-7 \vee y \ge -6 \right) \wedge \left( x= \sqrt{13} \vee x<1 \right) \right] \wedge \left[ \left( x= \frac{1}{2} \sqrt{3} \wedge y>2 \right) \vee \left( x<0 \wedge y=-7\right) \right]}\)
(Nie jestem pewien czy polecenie przpisałem dobrze)
Z góry dziękuje za pomoc
Koniunkcja i alternatywa
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 1 raz
Koniunkcja i alternatywa
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2012, o 00:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Koniunkcja i alternatywa
Sprawdź czy zdanie będzie prawdziwe gdy \(\displaystyle{ x=\frac{\sqrt{3}}{2}}\) i \(\displaystyle{ y=3}\).