Witam... Mam pytanie, a raczej prośbe... Jestem w 1 klasie liceum i na początek w materiale mamy do przerobienia zdania logiczne....i mamy za zadanie zaprzeczyć symbolicznie zdanie \(\displaystyle{ \sqrt{3}+ \sqrt{2}< 3}\) moje pytanie brzmi jak zaprzeczyć takie znaki:
\(\displaystyle{ <}\)
\(\displaystyle{ >}\)
\(\displaystyle{ =}\)
\(\displaystyle{ \ge}\)
\(\displaystyle{ \le}\)
zaprzeczenie znakow
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
zaprzeczenie znakow
\(\displaystyle{ \ge}\) Nierówność ostrą, zastępujesz słabą wraz ze zmianą znaku (chodzi o kierunek nierówności).
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
zaprzeczenie znakow
To znaczy że:
\(\displaystyle{ \ge}\) zaprzecza \(\displaystyle{ <}\)
\(\displaystyle{ \le}\) zaprzecza \(\displaystyle{ >}\)
\(\displaystyle{ \neq}\) zaprzecza \(\displaystyle{ =}\)
\(\displaystyle{ <}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \ge}\)
\(\displaystyle{ >}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \le}\)
\(\displaystyle{ =}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \neq}\)
dobrze to rozumiem czy nie?
\(\displaystyle{ \ge}\) zaprzecza \(\displaystyle{ <}\)
\(\displaystyle{ \le}\) zaprzecza \(\displaystyle{ >}\)
\(\displaystyle{ \neq}\) zaprzecza \(\displaystyle{ =}\)
\(\displaystyle{ <}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \ge}\)
\(\displaystyle{ >}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \le}\)
\(\displaystyle{ =}\) zaprzecza \(\displaystyle{ \neq}\)
dobrze to rozumiem czy nie?