koniunkcja albo alternetywa

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Rampampam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

koniunkcja albo alternetywa

Post autor: Rampampam »

5 wieksze lub rowne 5
szw1710

koniunkcja albo alternetywa

Post autor: szw1710 »

Czyle \(\displaystyle{ 5\ge 5}\) - prawda. To alternatywa, bo jakże \(\displaystyle{ a}\) ma być jednocześnie większe od \(\displaystyle{ b}\) i równe \(\displaystyle{ b}\)? Sama nazwa wskazuje na alternatywę: "lub".
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

koniunkcja albo alternetywa

Post autor: Majeskas »

Może tak zapisane będzie bardziej jasne:

\(\displaystyle{ 5 \ge 5 \ \Leftrightarrow \ \left( 5>5 \ \vee \ 5=5\right)}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

koniunkcja albo alternetywa

Post autor: Jan Kraszewski »

A ja proponowałbym, by na przyszłość podawać polecenie.

JK
ODPOWIEDZ