Element jednostkowy w zbiorze R.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
Mam taką formułę:
\(\displaystyle{ \bigvee \limits_{e \in R \backslash \{ 0 \}} \bigwedge \limits_{x \in R} x \cdot e = x}\)
Dlaczego zero jest odjęte ze zbioru R?
\(\displaystyle{ \bigvee \limits_{e \in R \backslash \{ 0 \}} \bigwedge \limits_{x \in R} x \cdot e = x}\)
Dlaczego zero jest odjęte ze zbioru R?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
W sumie to zdanie jest prawdziwe, dla \(\displaystyle{ e \in R}\), więc w szczególności jest ono również prawdziwe dla \(\displaystyle{ e \in R \backslash \{ 0 \}}}\).czeslaw pisze:Dla \(\displaystyle{ e=0}\) mamy 0 = x, nie jest to prawdą dla dowolnego x.
Równie dobrze moglibyśmy zapisać: \(\displaystyle{ \bigvee \limits_{e \in N} \bigwedge \limits_{x \in R} x \cdot e = x}\) i również nie można było by się przyczepić.
Chyba, że jest to omawiane przy okazji jakiegoś zagadnienia.
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
No dowolnie niekoniecznie
A po co? _Mithrandir pyta się dlaczego \(\displaystyle{ 0}\) jest odjęte od zbioru, a ja mówię, że szczerze to nie wiem.
Pozdrawiam.
A po co? _Mithrandir pyta się dlaczego \(\displaystyle{ 0}\) jest odjęte od zbioru, a ja mówię, że szczerze to nie wiem.
Pozdrawiam.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
W ogóle źle te kwantyfikatory sobie w myślach oznaczyłem, jakoś sądziłem, że są w odwrotnej kolejności. Wobec tego zupełnie nie rozumiem problemu - sądzę, że zostało coś wyrwane z kontekstu...
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
Żeby podkreślić, że w \(\displaystyle{ 0 \neq 1}\), co jest jedną z części definicji ciała._Mithrandir pisze:\(\displaystyle{ \bigvee \limits_{e \in R \backslash \{ 0 \}} \bigwedge \limits_{x \in R} x \cdot e = x}\)
Dlaczego zero jest odjęte ze zbioru R?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
A e=2? Wtedy: 2x=x, więc x=0 i jest to samo, czemu na tej samej zasadzie nie są "usunięte" ze zbioru inne liczby?czesław pisze:Dla \(\displaystyle{ e=0}\) mamy 0 = x, nie jest to prawdą dla dowolnego x.
Definicja ta została podana na wykładzie z analizy jako własność w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), przy podawaniu różnych aksjomatów.
Możesz to rozwinąć?Qń pisze: Żeby podkreślić, że w \(\displaystyle{ 0 \neq 1}\), co jest jedną z części definicji ciała.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
Ciało można zdefiniować jako zbiór (co najmniej dwuelementowy) z dwoma działaniami \(\displaystyle{ (K, \oplus , \odot )}\) taki, że:
i) \(\displaystyle{ (K, \oplus )}\) jest grupą przemienną
ii) \(\displaystyle{ (K^* , \odot )}\) jest grupą przemienną (gdzie \(\displaystyle{ K^*}\) to \(\displaystyle{ K}\) bez elementu neutralnego działania \(\displaystyle{ \oplus}\))
iii) \(\displaystyle{ \odot}\) jest rozdzielne względem \(\displaystyle{ \oplus}\)
Żeby sprawdzić, że zbiór liczb rzeczywistych jest ciałem, trzeba sprawdzić, że \(\displaystyle{ (\mathbb{R} , +)}\) jest grupą przemienną, a po stwierdzeniu, że \(\displaystyle{ 0}\) jest jej elementem neutralnym, trzeba sprawdzić, że \(\displaystyle{ (\mathbb{R}^*, \cdot )}\) jest grupą. Częścią tego drugiego sprawdzenia jet to, że w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}^* =\mathbb{R} \backslash \{ 0 \}}\) istnieje element neutralny mnożenia - to zaś właśnie jest powiedziane w formule, którą przytoczyłeś.
Q.
i) \(\displaystyle{ (K, \oplus )}\) jest grupą przemienną
ii) \(\displaystyle{ (K^* , \odot )}\) jest grupą przemienną (gdzie \(\displaystyle{ K^*}\) to \(\displaystyle{ K}\) bez elementu neutralnego działania \(\displaystyle{ \oplus}\))
iii) \(\displaystyle{ \odot}\) jest rozdzielne względem \(\displaystyle{ \oplus}\)
Żeby sprawdzić, że zbiór liczb rzeczywistych jest ciałem, trzeba sprawdzić, że \(\displaystyle{ (\mathbb{R} , +)}\) jest grupą przemienną, a po stwierdzeniu, że \(\displaystyle{ 0}\) jest jej elementem neutralnym, trzeba sprawdzić, że \(\displaystyle{ (\mathbb{R}^*, \cdot )}\) jest grupą. Częścią tego drugiego sprawdzenia jet to, że w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}^* =\mathbb{R} \backslash \{ 0 \}}\) istnieje element neutralny mnożenia - to zaś właśnie jest powiedziane w formule, którą przytoczyłeś.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
Ok, po tych paru dniach trafiło to do mnie To teraz jeszcze jedno: dlaczego z tej grupy, w której sprawdzamy przemienność mnożenia, wyłączamy 0?-- 21 października 2009, 18:23 --Przy okazji - czytałem definicje na wikipedii i nie znalazłem nic o wyłączaniu elementu neutralnego dodawania z grupy, w której sprawdzamy przemienność mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Element jednostkowy w zbiorze R.
Powiedziałbym, że grupa (przemienna) to struktura algebraiczna (G,*), czyli z jednym określonym działaniem, o własnościach:_Mithrandir pisze:Ok, po tych paru dniach trafiło to do mnie To teraz jeszcze jedno: dlaczego z tej grupy, w której sprawdzamy przemienność mnożenia, wyłączamy 0?
-- 21 października 2009, 18:23 --
Przy okazji - czytałem definicje na wikipedii i nie znalazłem nic o wyłączaniu elementu neutralnego dodawania z grupy, w której sprawdzamy przemienność mnożenia.
1. Działanie * jest łączne,
2. Istnieje element neutralny względem działania * należący do G,
3. Każdy element z G jest odwracalny względem *.
(4. Działanie * jest łączne)
Pozostając w zbiorze R, aby wykazać, że jest to ciało trzeba wyrzucić z R 0, ponieważ 0 nie jest elementem odwracalnym względem mnożenia i tym samym własność II ciała nie byłaby spełniona, bo nie byłaby spełniona własność 3. z definicji grupy. Zatem w definicji ciała musi być R-{0}.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy