Czas stygnięcia herbaty

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Czas stygnięcia herbaty

Post autor: StudentIB »

Witam,

zastanawiam się jak można policzyć przybliżony czas potrzebny do schłodzenia się herbaty wystawionej na dwór. Powiedzmy, że początkowa temperatura herbaty to \(\displaystyle{ 95^{o}C}\), temperatura otoczenia to \(\displaystyle{ 0^{o}C}\) (teraz trochę za ciepło na herbatę, więc załóżmy, że jest zima) a poszukiwana przez nas wartość to czas, po którym temperatura herbaty osiągnie wartość \(\displaystyle{ 30^{o}C}\).

Znalazłem informacje o tzw. prawie stygnięcia (Newtona), ale najwyraźniej do jego wykorzystania trzeba znać jedno rozwiązanie (temperaturę po jakimś czasie np. przyjąć, że po \(\displaystyle{ 10 s}\) jest \(\displaystyle{ 80^{o}C}\)). A ja chciałbym to rozwiązać bez dokonywania żadnych pomiarów (zwłaszcza jeśli miałbym czekać do zimy). Czy jest to w ogóle możliwe do policzenia ? Oczywiście wystarczy mi rozwiązanie przybliżone, ale niech dokładność będzie jak największa.

Myślałem nawet o zrobieniu analizy MES, ale ona nie uwzględni parowania (w sumie czy jakiekolwiek obliczenia ręczne je uwzględnią ?).

Z góry dziękuję za pomoc
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Czas stygnięcia herbaty

Post autor: Milczek »

Późno jest i nie mam jak pisać więc może później się rozpisze ale zapytałeś o uwzględnienie zmiany ilości herbaty na skutek parowania. Do takiej obserwacji wystarczy tylko mieć dokładną wagę.-- 30 lip 2018, o 01:04 --A jeśli chciałbyś teoretycznie wyznaczyć pewną zależność opisująca ci zmianę objętości herbaty na skutek parowania, to bez pewnych założeń nie da rady. Także obserwacja zjawiska byłaby przydatna.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Czas stygnięcia herbaty

Post autor: StudentIB »

Zmiana objętości nie jest mi potrzebna, z parowaniem chodziło mi tylko o jego wpływ na wymianę ciepła (tak jak u człowieka organizm szybciej się wychładza na skutek parowania potu z powierzchni skóry). Ale jeśli nie da się tego łaywo uwzględnić to spoko, i tak wystarczy mi przybliżony wynik.

Najważniejsze pytanie to: jak policzyć czas stygnięcia bez pomiarów (prawo stygnięcoa Newtona wydaje się wtedy nie do rozwiązania) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Czas stygnięcia herbaty

Post autor: a4karo »

Prawo Newtona mówi, że \(\displaystyle{ t'=c(t-t_e)}\),
gdzie \(\displaystyle{ t_e}\) jest temperaturą otoczenia.
Dodatkowy pomiar jest potrzebny do wyznaczenia stałej \(\displaystyle{ c}\). Jeżeli ja znasz do rozwiązywania wystarczy znajomość temperatury początkowej
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Czas stygnięcia herbaty

Post autor: StudentIB »

A nie da rady przyjąć jakiejś wartości tej stałej z tablic tak jak robi się ze współczynnikiem przewodnictwa cieplnego ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Czas stygnięcia herbaty

Post autor: a4karo »

Pewnie gdzieś ten współczynnik można znaleźć ale pewnie zależy on od paru czynników, np od materiału, z którego zrobiony jest pojemnik.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Czas stygnięcia herbaty

Post autor: StudentIB »

To chyba faktycznie najlepiej go wyznaczyć doświadczalnie.

Zastanowię się jeszcze nad analizą MES. Tam potrzebny będzie tylko wsp. przewodzenia ciepła i odpowiednik konwekcyjny. Symetria osiowa uprości zagadnienie. Ale muszę dobrze przemyśleć warunki brzegowe.
ODPOWIEDZ