Korzystając z kryterium d'Alemberta zatrzymałem się przed wyliczeniem odwrotności promienia zbieżności(bo to jego musze wyliczyć, tak? ) \(\displaystyle{ \lim_{n->\infty}\frac{\left| \cos \left( \frac{2}{3}\left( n+1\right) \cdot \Pi \right) \right| }{n\Pi+\Pi} \cdot \frac{n}{\left| \cos \left( \frac{2}{3}n\Pi \right) \right| }}\)
nie wiem jak to dalej ugryźć :/
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2016, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
//ale nie wiemy co dla \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=2\pi}\)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2016, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Nie wiem, czy stwierdzenie \(\displaystyle{ \sqrt[n]n \to 1}\) nie pojawia się gdzieś podczas definiowania funkcji wykładniczej. Bezpieczniej jest to zrobić tak:
karakuku pisze:
znika bo dąży do 1 z trzech ciągów:
\(\displaystyle{ 1 \leftarrow \sqrt[n]{\left| \frac{-1}{n}\right|} \le \sqrt[n]{\left| \frac{\cos \left(\frac{2}{3}n\Pi \right) }{n}\right|} \le \sqrt[n]{\left| \frac{1}{n}\right|} \rightarrow 1}\) i z trzech ciągów
To ograniczenie od dołu jest mocno naciągniete. Choć \(\displaystyle{ -1\leq \cos x\leq 1}\), to nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ |-1|\leq |\cos x|}\).
Sprawdź jakie wartości przyjmuje \(\displaystyle{ \cos \frac{2n\pi}{3}}\) (jest ich tylko skończenie wiele).