Janusz Tracz pisze: 22 paź 2022, o 14:36
Być może prowadzący chce
zmusić studentów do myślenia. To czcigodna postawa. Ale dam wskazówki o co mogło chodzić:
Niemniej jednak warto upewnić się czy to prowadzący miał na myśli. Ja się tylko domyślam, że mogło chodzić o coś takiego.
Dziękuję bardzo za pomoc

Właśnie o to chodziło prowadzącemu. Dopytałem się również czy moja intuicja, aby ten drugi wzorek udowodnić poprzez przejścia graniczne mnie nie zawodzi. Na szczęście nie

Prowadzący powiedział również, że mogę spróbować użyć przybliżenia za pomocą liczb/rozwinięcia Stirlinga, aby porównać jeszcze dokładniej czy zawsze wyjdzie ten sam wynik, ale to już zrobię na własną rękę i w razie pojawienia się jakichś wątpliwości odnośnie tego mimo przejrzenia całej masy stron internetowych, to najwyżej założę nowy temat.
Dodano po 15 dniach 18 godzinach 29 minutach 53 sekundach:
Janusz Tracz pisze: 22 paź 2022, o 14:36
Być może prowadzący chce
zmusić studentów do myślenia. To czcigodna postawa. Ale dam wskazówki o co mogło chodzić:
Niemniej jednak warto upewnić się czy to prowadzący miał na myśli. Ja się tylko domyślam, że mogło chodzić o coś takiego.
Z twierdzeniem/wzorem Taylora sobie poradziłem. Mam natomiast problem z udowodnieniem tego:
\(\displaystyle{ \left( 1- \frac{1}{n} \right) ^a= \boxed{\text{pewne rachunki}} \approx e^{-a/n}.}\)
.
Udowodniłem, że granica oznaczana liczbą
\(\displaystyle{ e}\) istnieje za pomocą twierdzenia o tym, że ciąg rosnący i ograniczony jest zbieżny (w tym lematu mówiącego o tym, że dla każdego
\(\displaystyle{ n \ge 3}\) mamy
\(\displaystyle{ n!>2^{n-1}}\), nierówności Bernoulliego z
\(\displaystyle{ r=n+1 \ge 2}\) i
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{(n+1)^{2}} > -1}\) przy rośnięciu a przy ograniczoności z tego, że skoro jest to ciąg liczb dodatnich, to wystarczy udowodnić, że jest on ograniczony z góry a aby to uczynić ze wzoru dwumianowego Newtona, powyższego lematu, wzoru na sumę skończonego ciągu geometrycznego) i próbowałem to zastosować do wzoru, który mam udowodnić, ale nie wyszło. Jakieś inne wskazówki? Przejść granicznych też próbowałem przy dowodzie samej liczby
\(\displaystyle{ e}\) i wyśrodkowanego wzoru, ale... Po pierwsze - nie jestem z nich za dobry, po drugie - szukałem wiadomości o nich w Internecie, ale niestety nic nie mogę znaleźć. Za to wyszukałem całą masę informacji o przejściach granicznych w sensie mapy świata a przy szukaniu dowodów na istnienie liczby
\(\displaystyle{ e}\) i powyższego wzoru makabrycznie wiele o dowodach osobistych i ich elektronicznych odpowiednikach.