Znaleziono 236 wyników

autor: bullay
7 paź 2008, o 20:50
Forum: Stereometria
Temat: wyznacz kąt
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 245

wyznacz kąt

tak
autor: bullay
6 paź 2008, o 21:44
Forum: Stereometria
Temat: wyznacz kąt
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 245

wyznacz kąt

Przyjąć perspektywę (rzut) prostej \(\displaystyle{ l}\) i wyznacz kąt jaki tworzy prosta \(\displaystyle{ l}\) z punktem.
autor: bullay
9 gru 2007, o 12:45
Forum: Funkcje kwadratowe
Temat: funkcja kwadratowa z parametrem..
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1908

funkcja kwadratowa z parametrem..

2)
\(\displaystyle{ \Delta >0}\)
\(\displaystyle{ (x_1-2)(x_2-2)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2>4}\)
autor: bullay
9 gru 2007, o 12:37
Forum: Funkcje wielomianowe
Temat: Dla jakiej wartości parametru, parametr jest pierwiastkiem?
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 323

Dla jakiej wartości parametru, parametr jest pierwiastkiem?

\(\displaystyle{ W(m)=0}\)
\(\displaystyle{ 6m^4-13m^3+13m-6=0}\)
autor: bullay
9 gru 2007, o 12:33
Forum: Procenty
Temat: Zamień ułamki na procenty
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 3120

Zamień ułamki na procenty

A nie lepiej
\(\displaystyle{ \frac{4}{7}=\frac{400}{7}\%=57\frac{1}{7}\%}\)
autor: bullay
9 gru 2007, o 12:28
Forum: Funkcje kwadratowe
Temat: Dla jakich wartosci parametru m (trygonometria)?
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 1094

Dla jakich wartosci parametru m (trygonometria)?

sin^2\alpha+msin\alpha-\frac{1}{4}=0 i cos^2\alpha+mcos\alpha-\frac{1}{4}=0 sin^2\alpha+msin\alpha=cos^2\alpha+mcos\alpha sin^2\alpha-cos^2\alpha=m(cos\alpha-sin\alpha) \frac{(sin\alpha+cos\alpha)(sin\alpha-cos\alpha)}{cos\alpha-sin\alpha}=m m=-(sin\alpha+cos\alpha) zal: sin\alpha cos\alpha
autor: bullay
9 gru 2007, o 00:14
Forum: Funkcje logarytmiczne i wykładnicze
Temat: uzasadnić
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 208

uzasadnić

\(\displaystyle{ 5^{\log_{5}2} =2}\)
autor: bullay
9 gru 2007, o 00:07
Forum: Funkcje logarytmiczne i wykładnicze
Temat: dowody
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 262

dowody

1) powinno wystarczyc

2)
\(\displaystyle{ \log_{a}b+\log_{b}a qslant 2}\)


\(\displaystyle{ \frac{1}{\log_{b}a}+\log_{b}a qslant 2}\), niech \(\displaystyle{ \log_{b}a=x}\) wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+x qslant 2}\) \(\displaystyle{ /*x}\)
\(\displaystyle{ 1+x^2 qslant 2x}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2 qslant 0}\)
dalej sobie poradzisz
autor: bullay
8 gru 2007, o 23:56
Forum: Inne funkcje + ogólne własności
Temat: funkcja spełniajaca warunek
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 355

funkcja spełniajaca warunek

Dla funkcji \(\displaystyle{ 2f(x+1)+f(-x)=x+1}\) (*) podstawiasz sobie za \(\displaystyle{ x}\): \(\displaystyle{ -x-1}\)
Wtedy otrzymujesz: \(\displaystyle{ 2 f(-x) + f(x+1) = - x}\) (**)
Mnozysz to co otrzymales razy 2 i odejmujesz stronami 2 rownania (*) i (**). Otrzymujesz wtedy:
\(\displaystyle{ -3 f(-x) = 3x + 1 \iff f(-x) = -x - \frac{1}{3} \iff f(x) = x - \frac{1}{3}}\)
autor: bullay
8 gru 2007, o 23:41
Forum: Zadania "z treścią"
Temat: Zadania
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 612

Zadania

1)
\(\displaystyle{ 30000*3cm=900m}\)

2)
\(\displaystyle{ k=\frac{18*100}{2}=900}\)
Skala 1:900
autor: bullay
7 gru 2007, o 23:08
Forum: Stereometria
Temat: stozek
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 391

stozek

Czy to nie jest przypadkiem zadanie z konkursu politechniki warszawskiej?
autor: bullay
6 gru 2007, o 22:41
Forum: Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne
Temat: kłopotliwe równanie
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 301

kłopotliwe równanie

\(\displaystyle{ 2\cos^{2}x +2 \sin x=1}\)
\(\displaystyle{ 2(1-sin^2x)+2sinx=1}\)
\(\displaystyle{ sin^2x-sinx-\frac{1}{2}=0}\)
autor: bullay
6 gru 2007, o 22:14
Forum: Funkcje wielomianowe
Temat: Równania..
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 220

Równania..

a) \(\displaystyle{ D=R-{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x-1}+1= \frac{6x-x^{2}-6}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(2x-3)-(6x-x^{2}-6)}{x-1}+1=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^2-4x+3)+(x-1)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2-3x+2}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\), ponieważ x=1 nie nalezy do dziedziny
autor: bullay
6 gru 2007, o 22:07
Forum: Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Temat: Zadania z Ciągów
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2886

Zadania z Ciągów

4)
\(\displaystyle{ 1*q=x \ i \ 1*q^2=9}\)
\(\displaystyle{ Zatem\ x=3 \ lub \ x=-3}\)

\(\displaystyle{ x+r=9 \ i \ x+2r=y}\)
Dla \(\displaystyle{ x=3}\) mamy \(\displaystyle{ y=15}\), a dla \(\displaystyle{ x=-3}\) mamy \(\displaystyle{ y=21}\)