Wartość pochodnej wysokiego rzędu w punkcie
-
osob
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Mam za zadanie obliczyć wartości wyrażeń
\(\displaystyle{ f^{(13)} (0) \\ f^{(44)} (0)}\)
jeśli:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x^2}{2x^3 + 5}}\)
Przypuszczam, że należy użyć szeregu Taylora - tutaj wokół 0, więc chyba MacLaurina, jednak nie widziałem jak się rozwiązuje jakikolwiek przykład i nie wiem jak to zrobić .. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ f^{(13)} (0) \\ f^{(44)} (0)}\)
jeśli:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x^2}{2x^3 + 5}}\)
Przypuszczam, że należy użyć szeregu Taylora - tutaj wokół 0, więc chyba MacLaurina, jednak nie widziałem jak się rozwiązuje jakikolwiek przykład i nie wiem jak to zrobić .. Proszę o pomoc.
-
Ciamolek
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
No... zróżniczkuj kilka razy... i są dwa wyjścia:
a) zróżniczkujesz 44 razy i znajdziesz wynik
b) zauważysz coś w trakcie tego różniczkowania i od razu podasz wynik (ale kilka razy warto zróżniczkować, żeby zobaczyć, co się dzieje).
Pozdrawiam,
Ciamolek
a) zróżniczkujesz 44 razy i znajdziesz wynik
b) zauważysz coś w trakcie tego różniczkowania i od razu podasz wynik (ale kilka razy warto zróżniczkować, żeby zobaczyć, co się dzieje).
Pozdrawiam,
Ciamolek
-
osob
- Użytkownik

No jakby chcieć to zróżniczkować 44 razy to chyba by życia nie starczyło...
Chodzi mi właśnie o to co można zauważyć - nie wiem, co mam zauważyć, bo takiego przykładu nie widziałem.. Czy mógłby ktoś pokazać ?
Próbowałem pochodne do 3. rzędu i mi się odechciało.. wstawiłem w program policzyłem wiele więcej tych pochodnych i nic .. Ale właśnie chyba nie chodzi o to, żeby umieć trzaskać coraz to brzydszą pochodną, tylko żeby coś zauważyć ..
Co należy zauważyć ?...
Chodzi mi właśnie o to co można zauważyć - nie wiem, co mam zauważyć, bo takiego przykładu nie widziałem.. Czy mógłby ktoś pokazać ?
Próbowałem pochodne do 3. rzędu i mi się odechciało.. wstawiłem w program policzyłem wiele więcej tych pochodnych i nic .. Ale właśnie chyba nie chodzi o to, żeby umieć trzaskać coraz to brzydszą pochodną, tylko żeby coś zauważyć ..
Co należy zauważyć ?...
- alfgordon
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{x^2}{2x^3 + 5} =\frac{x^2 }{2} \cdot \frac{1}{\frac{5}{2} -(-x^3 )}=\frac{x^2 }{2} \cdot \frac{2}{5} \cdot \frac{1}{1-(-\frac{2x^3 }{5})}}\)
i teraz skorzystaj z szeregu potęgowego
i teraz skorzystaj z szeregu potęgowego
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Rzeczywiście, rada Ciamolka mocno nietrafiona. Sensownym sposobem jest wykorzystanie wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{1-q}=\sum_{n=0}^{\infty}q^n}\). Mamy (dla odpowiednio małych \(\displaystyle{ x}\)):
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{2x^3+5}=\frac{x^2}{5}\cdot \frac{1}{1-\left( -\frac 25 x^3 \right) }=\frac{x^2}{5}\cdot \sum_{n=0}^{\infty}\left( -\frac 25 x^3 \right)^n = \sum_{n=0}^{\infty}\frac 15 \cdot \left( -\frac 25 \right)^n \cdot x^{3n+2}}\)
Wystarczy teraz porównać współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{44}}\) ze współczynnikiem który mamy ze wzoru Maclaurina.
Q.
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{2x^3+5}=\frac{x^2}{5}\cdot \frac{1}{1-\left( -\frac 25 x^3 \right) }=\frac{x^2}{5}\cdot \sum_{n=0}^{\infty}\left( -\frac 25 x^3 \right)^n = \sum_{n=0}^{\infty}\frac 15 \cdot \left( -\frac 25 \right)^n \cdot x^{3n+2}}\)
Wystarczy teraz porównać współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{44}}\) ze współczynnikiem który mamy ze wzoru Maclaurina.
Q.
-
osob
- Użytkownik

Ok, to już rozumiem.. Dla 44 mi wynik wychodzi ok. Dla 13 powinno wyjść 0, a mi wychodzi:
\(\displaystyle{ 3n+2=13\\
n= \frac{11}{3} \\
\frac{ f^{(13)} (0)}{13!} = \frac{1}{5} * (\frac{-2}{5}) ^{ \frac{11}{3} }}\)
Co robię tu źle jeszcze ;/...
\(\displaystyle{ 3n+2=13\\
n= \frac{11}{3} \\
\frac{ f^{(13)} (0)}{13!} = \frac{1}{5} * (\frac{-2}{5}) ^{ \frac{11}{3} }}\)
Co robię tu źle jeszcze ;/...
-
Ciamolek
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
LOL! Przepraszam za wprowadzenie w błąd. (albo przynajmniej udzielenie zupełnie nieprzydatnej porady)
Z jakiegoś względu pomyślałem, że zauważymy jakiś rodzaj okresowości lub czegoś w tym rodzaju i wtedy szybko znajdzie się rozwiązanie. Oczywiście mój błąd.
Pozdrawiam,
Ciamolek
Z jakiegoś względu pomyślałem, że zauważymy jakiś rodzaj okresowości lub czegoś w tym rodzaju i wtedy szybko znajdzie się rozwiązanie. Oczywiście mój błąd.
Pozdrawiam,
Ciamolek
- alfgordon
- Użytkownik

\(\displaystyle{ n}\) jest naturalne, więc nie znajdziesz takiego \(\displaystyle{ n}\) żeby spełniało równanie: \(\displaystyle{ 3n+2=13}\)
- alfgordon
- Użytkownik

skoro nie znajdziesz takiego \(\displaystyle{ n}\) to w tym szeregu nie znajdziesz takiej potęgi więc współczynnik jest równy \(\displaystyle{ 0}\)