Reguła łańcuchowa

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Jujka123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Reguła łańcuchowa

Post autor: Jujka123 »

Witam!

Dane są funkcje \(\displaystyle{ \vec{g}:R \rightarrow R ^{2} ; f :R ^{2} \rightarrow R}\)

\(\displaystyle{ \vec{g}(t) = {g _{1}(t) \choose g _{2}(t)}= { \frac{1}{t} \choose t ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)=x ^{2}+y ^{2}}\)

Oblicz pochodne funkcji \(\displaystyle{ (f \circ g)(t) = f(g(t))}\) na dwa sposoby:

a)oblicz szczegółowo wyrażenie \(\displaystyle{ (f \circ g)(t)}\) i zróżniczkuj go
b) użyj reguły łańcuchowej:

\(\displaystyle{ \frac{d}{dt} (f \circ g)(t) = grad f(g(t)) * \vec{g}(t)}\)

Mógłby ktoś pomóc mi zacząć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Reguła łańcuchowa

Post autor: a4karo »

1. Napisz wzór na funkcję \(\displaystyle{ f\circ g}\)
2. Oblicz \(\displaystyle{ \mathrm{grad }f}\) i \(\displaystyle{ (\vec{g}(t))'}\) (takie cos powinno być we wzorze)
Jujka123
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

Liczę, myślę, czytam i same niemądre rzeczy wymyśliłam. Próbowałam ułożyć równanie do punktu 1. ale nie wyszło. (Chciałam korzystać z tego wzoru:
\(\displaystyle{ z=f(x,y),x=g(u,v),y=h(u,v)}\) - lecz utknęłam w martwym punkcie!

Z drugim punktem:
mam \(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} =2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} =2y}\)
\(\displaystyle{ grad= [2x, 2y]}\)

\(\displaystyle{ ( \vec{g}(t))'= {- \frac{1}{t ^{2} } \choose 2t}}\)

Więcej dobrego lub złego nie potrafiłam zrobić, będę wdzięczna za dalszą pomoc, gdyż ja już nie mam pojęcia!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

No to teraz ile wyniesie \(\displaystyle{ \mathrm{grad} f(g(t))}\) ? I co dostaniesz jak to pomnożysz przez \(\displaystyle{ g'}\)? dodatkowe pytanie: o jakie mnożenie tutaj chodzi?

EDIT: poprawa literówek
Ostatnio zmieniony 7 maja 2016, o 13:01 przez a4karo, łącznie zmieniany 2 razy.
Jujka123
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

chyba to co teraz napisz będzie niestety głupotą.

\(\displaystyle{ gradf(g(t))=8t}\)

i może wyjść:
i jak pomnożymy to wychodzi;
\(\displaystyle{ {- \frac{8}{t} \choose 16t}}\)

Albo jeszcze znalazłam coś takiego:

\(\displaystyle{ \frac{f( \vec{(g}(t)) - f( \vec{g}(t _{0})) }{t-t _{0} }= gradf( \vec{g}(t)) * \frac{ \vec{g}(t) - \vec{g}(t _{0}) }{t-t _{0}} + \frac{r( \vec{g}(t) - \vec{g}(t _{0} )) }{t-t_0}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

Oj, mam wrażenie, że nie wiesz na czym polega skłądanie funkcji:

masz tu funkcję \(\displaystyle{ g(t)}\) (pomijam symbol wektora, bo tylko zaciemnia sprawę]. Ta funkcja liczbie \(\displaystyle{ t}\) przypisuje parę liczb \(\displaystyle{ (x(t),y(t))}\). Czy potrafisz napisać jaka to para?

Z kolei funkcja \(\displaystyle{ \mathrm{grad} f}\) przypisuje parze \(\displaystyle{ (x,y)}\) liczb wektor \(\displaystyle{ [2x,2y]}\). Jeżeli para \(\displaystyle{ (x,y)}\) jest obrazem punktu \(\displaystyle{ t}\) przez odwzorowanie \(\displaystyle{ g}\), to jak będzie wyglądał wektor \(\displaystyle{ \mathrm{grad} f(g(t))}\) ?

Z ciekawości: czym jest \(\displaystyle{ r}\) we wzorze, który znalazłaś?

Matematyka nie polega na tym, że szuka się w książkach wzorków, które moga pasować do zadania, tylko na tym, że pewne wzorki się rozumie - to nie jest ciąg robaczków, tylo opis pewnych zjawisk w języku matematyki.

Np. fakt, że \(\displaystyle{ h'(4)=-7}\) oznacza, że jak weźmiesz krótki odcineczek \(\displaystyle{ [x,y]}\) o długości \(\displaystyle{ a}\) położony bliziutko punktu 4, to funkcja \(\displaystyle{ h}\) przekształci ten odcineczek na inny odcinek, którego długośc będzie mniej więcej równa \(\displaystyle{ 7a}\) (o tym mówi wartośc bezwzględna pochodnej), i na dodatek ten odineczek będzie odwrócony (tzn \(\displaystyle{ f(x)<f(y)}\))
Jujka123
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

Jak mam być szczera, nie wiem kompletnie o czym Pan mówi, muszę się doszkolić.

Co do r - nie wiem sama, jest tylko zapisane w moim wzorze.

Co do matematyki, że się nie opiera na wzorach wiem i mam tego pełną świadomość, często robię inaczej niż jest podane, to jak rozumiem. Tutaj bardziej zawinęło to, że nie zrozumiałam nic na wykładzie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Reguła łańcuchowa

To miłego doszkalania. I nie przepisuj bezmyslnie wzorów jak nie wiesz o co w nich chodzi.

Przeanalizuj to, co napisałem
ODPOWIEDZ