Wyprowadzić wzór rekurencyjny dla całki + bonus.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
kosmoboy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kosmoboy »

Witam serdecznie wszystkich. Totalnie nie wiem jak sie do tego zabrać a na cwiczeniach bedzie to za pare dni, lecz ja to potrzebuje na dniach wiec jak ktos by to rozgryzl to będe bardzo wdzięczny

a) Wyprowadzić wzór rekurencyjny dla całki :

\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 (1-x^2)^n dx}\)

b) zbadać zbieżność całki :

\(\displaystyle{ \int\limits_0^{+\infty} \left( \lim\limits_{n \rightarrow +\infty} \displaystyle\frac{1+ \cos \frac{x}{n} + \cos \frac{2x}{n} + \ldots + \cos \frac{(n-1)x}{n}}{n} \right) dx}\)

Z góry dziekuje za wszystkie jasne i klarowne odpowiedzi. Pozdrawiam !
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Wasilewski »

a) Podstaw \(\displaystyle{ x=sint}\), a potem całkuj przez części.
b) Wystarczy policzyć tę granicę (a to oczywiście pewna suma całkowa).
kosmoboy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kosmoboy »

dzieki za podpowiedz - jezeli chodzi o podpunkt a to juz zaczyna mi switac ale niestety podpunkt b jest dla mnie czarna magia ... dalby rade ktos go zmontowac? Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne posty.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

Spróbuj napisać sumę przybliżoną dla całki \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} cos(xy) \mbox{d}y}\), dzieląc przedział \(\displaystyle{ [0,1]}\) na n równych części.
A w a) można w sumie od razu całkować przez części po rozbiciu:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(1-x^2)^{n}\mbox{d}x = \int_{0}^{1} (1-x^{2})^{n-1}\mbox{d}x - \int_{0}^{1} x^{2}(1-x^{2})^{n-1} \mbox{d}x}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mariusz M »

Panowie temat jest zdublowany

159607.htm

Wiem że temat jest zdublowany i nie powinienem pisać ale
przypomnij mi Wasilewski jak obliczyć tę sumę cosinusów
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

Oczywiście liczenie sumy cosinusów nie jest tu konieczne, ale liczy się ją korzystając z tożsamości:
\(\displaystyle{ cos(\frac{k}{n}x) = \frac{sin(\frac{x}{2n})\cdot cos(\frac{kx}{n})}{sin(\frac{x}{2n})} = \frac{sin(\frac{(k+\frac{1}{2})x}{n}) - sin(\frac{(k-\frac{1}{2})x}{n})}{sin(\frac{x}{2n})}.}\)
I widać, że przy sumowaniu dużo rzeczy się skróci.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik

Wasilewski, w a) można od razu przez części a podstawienie jest zbędne

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n- \int{x \cdot n \cdot \left(1-x^2 \right) ^{n-1} \cdot \left(-2x \right) \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n\int{ \left(-x^2 \right) \left( 1-x^2\right)^n \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n \left( \int{ \left( 1-x^2\right) \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } - \int{ \left( 1-x^2\right)^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)

\(\displaystyle{ \left( 2n+1\right) \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{1}{2n+1} \left(x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)

Całka oznaczona będzie wyglądać tak

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{2n}{2n+1} \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 18:10 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: smokpysio66 »

\(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\)

I wzór Wasilewskiego jest błędny...
Chyba że się mylę...
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik

smokpysio66 pisze:\(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\)

I wzór Wasilewskiego jest błędny...
Chyba że się mylę...

Ja myślę że Wasilewski chciał skorzystać z

\(\displaystyle{ \sin{\alpha}+\sin{\beta}=2\sin{ \frac{\alpha+\beta}{2} }\cos{ \frac{\alpha-\beta}{2} }}\)

Mógłby ktoś dokończyć to drugie zadanie bo ludzie zaśmiecają forum

Wasilewski napisałeś że nie trzeba obliczać tej sumy więc co proponujesz w zamian
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 18:13 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

Owszem, i nawet mi się udało. smokpysio66, napisałeś dobry wzór, ale wyciągnąłeś zły wniosek.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik

Ze wzoru \(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\) doszłem do granicy

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to +\infty} \frac{1+ \frac{1}{2sin \frac{x}{2n} }(-sin \frac{x}{2n} +sin \frac{(n- \frac{1}{2})x }{n})}{n}}\)

co dalej...?

Wasilewski napisał,że się skróci.Skróciło się,ale w granicy wyszła nieoznaczoność..
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

Widzę, że gdzieś się zapodziała u mnie dwójka. W każdym razie po zsumowaniu wychodzi do policzenia granica:
\(\displaystyle{ lim_{n\to \infty} \frac{sin(\frac{(n-\frac{1}{2})x}{n}) + sin(\frac{x}{2n})}{n sin(\frac{x}{2n})}=\frac{sinx}{x},}\)
ponieważ sinus jest ciągły oraz \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}=1}\).
mariuszm, napisałem przecież, żeby tę sumę interpretować jako sumę całkową.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik

Ja też uzyskałem taki wynik

Całka nieoznaczona to sinus całkowy
Wasilewski, moje pytanie brzmi jak obliczyć wartość

Czy obliczając wartość sinusa całkowego można skorzystać z całki podwójnej tak jak to się robiło z
całką

\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } {e^{-x^{2}} \mbox{d}x }}\)
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ \cos(\frac{k}{n}x) = \frac{\sin(\frac{x}{2n})\cdot \cos(\frac{kx}{n})}{\sin(\frac{x}{2n})} = \frac{\sin(\frac{(k+\frac{1}{2})x}{n}) - \sin(\frac{(k-\frac{1}{2})x}{n})}{2\sin(\frac{x}{2n})}.}\)

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to +\infty} \frac{\sin \frac{3x}{2n} -\sin \frac{1x}{2n}+\sin \frac{5x}{2n}+\sin \frac{7x}{2n}-\sin \frac{5x}{2n}+...+\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n} -\sin \frac{(n- \frac{7}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{1}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}}{n}}\)

Granice podał Wasilewski.

Po przekształceniach wychodzi całka

\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{\sin _{x} }{x} = \frac{\pi}{2}}\)

Odpowiedź jest w Wikipedii,jakby ktoś pytał...
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: dziczka »

mariuszm pisze:Wasilewski, w a) można od razu przez części a podstawienie jest zbędne

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n- \int{x \cdot n \cdot \left(1-x^2 \right) ^{n-1} \cdot \left(-2x \right) \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n\int{ \left(-x^2 \right) \left( 1-x^2\right)^n \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n \left( \int{ \left( 1-x^2\right) \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } - \int{ \left( 1-x^2\right)^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)

\(\displaystyle{ \left( 2n+1\right) \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
Hej mamy pytanie co do przejscia z drugiej linijki do trzeciej, co tam sie stalo??
i jakby ktos mogl wytlumaczyc po kolei jak zbadac ta bieznosc, bylabym wdzieczna
ODPOWIEDZ