Wyprowadzić wzór rekurencyjny dla całki + bonus.
Witam serdecznie wszystkich. Totalnie nie wiem jak sie do tego zabrać a na cwiczeniach bedzie to za pare dni, lecz ja to potrzebuje na dniach wiec jak ktos by to rozgryzl to będe bardzo wdzięczny
a) Wyprowadzić wzór rekurencyjny dla całki :
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 (1-x^2)^n dx}\)
b) zbadać zbieżność całki :
\(\displaystyle{ \int\limits_0^{+\infty} \left( \lim\limits_{n \rightarrow +\infty} \displaystyle\frac{1+ \cos \frac{x}{n} + \cos \frac{2x}{n} + \ldots + \cos \frac{(n-1)x}{n}}{n} \right) dx}\)
Z góry dziekuje za wszystkie jasne i klarowne odpowiedzi. Pozdrawiam !
a) Wyprowadzić wzór rekurencyjny dla całki :
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 (1-x^2)^n dx}\)
b) zbadać zbieżność całki :
\(\displaystyle{ \int\limits_0^{+\infty} \left( \lim\limits_{n \rightarrow +\infty} \displaystyle\frac{1+ \cos \frac{x}{n} + \cos \frac{2x}{n} + \ldots + \cos \frac{(n-1)x}{n}}{n} \right) dx}\)
Z góry dziekuje za wszystkie jasne i klarowne odpowiedzi. Pozdrawiam !
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
a) Podstaw \(\displaystyle{ x=sint}\), a potem całkuj przez części.
b) Wystarczy policzyć tę granicę (a to oczywiście pewna suma całkowa).
b) Wystarczy policzyć tę granicę (a to oczywiście pewna suma całkowa).
dzieki za podpowiedz - jezeli chodzi o podpunkt a to juz zaczyna mi switac ale niestety podpunkt b jest dla mnie czarna magia ... dalby rade ktos go zmontowac? Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne posty.
-
Wasilewski
- Użytkownik

Spróbuj napisać sumę przybliżoną dla całki \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} cos(xy) \mbox{d}y}\), dzieląc przedział \(\displaystyle{ [0,1]}\) na n równych części.
A w a) można w sumie od razu całkować przez części po rozbiciu:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(1-x^2)^{n}\mbox{d}x = \int_{0}^{1} (1-x^{2})^{n-1}\mbox{d}x - \int_{0}^{1} x^{2}(1-x^{2})^{n-1} \mbox{d}x}\)
A w a) można w sumie od razu całkować przez części po rozbiciu:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(1-x^2)^{n}\mbox{d}x = \int_{0}^{1} (1-x^{2})^{n-1}\mbox{d}x - \int_{0}^{1} x^{2}(1-x^{2})^{n-1} \mbox{d}x}\)
- Mariusz M
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Panowie temat jest zdublowany
159607.htm
Wiem że temat jest zdublowany i nie powinienem pisać ale
przypomnij mi Wasilewski jak obliczyć tę sumę cosinusów
159607.htm
Wiem że temat jest zdublowany i nie powinienem pisać ale
przypomnij mi Wasilewski jak obliczyć tę sumę cosinusów
-
Wasilewski
- Użytkownik

Oczywiście liczenie sumy cosinusów nie jest tu konieczne, ale liczy się ją korzystając z tożsamości:
\(\displaystyle{ cos(\frac{k}{n}x) = \frac{sin(\frac{x}{2n})\cdot cos(\frac{kx}{n})}{sin(\frac{x}{2n})} = \frac{sin(\frac{(k+\frac{1}{2})x}{n}) - sin(\frac{(k-\frac{1}{2})x}{n})}{sin(\frac{x}{2n})}.}\)
I widać, że przy sumowaniu dużo rzeczy się skróci.
\(\displaystyle{ cos(\frac{k}{n}x) = \frac{sin(\frac{x}{2n})\cdot cos(\frac{kx}{n})}{sin(\frac{x}{2n})} = \frac{sin(\frac{(k+\frac{1}{2})x}{n}) - sin(\frac{(k-\frac{1}{2})x}{n})}{sin(\frac{x}{2n})}.}\)
I widać, że przy sumowaniu dużo rzeczy się skróci.
- Mariusz M
- Użytkownik

Wasilewski, w a) można od razu przez części a podstawienie jest zbędne
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n- \int{x \cdot n \cdot \left(1-x^2 \right) ^{n-1} \cdot \left(-2x \right) \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n\int{ \left(-x^2 \right) \left( 1-x^2\right)^n \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n \left( \int{ \left( 1-x^2\right) \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } - \int{ \left( 1-x^2\right)^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( 2n+1\right) \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{1}{2n+1} \left(x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)
Całka oznaczona będzie wyglądać tak
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{2n}{2n+1} \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n- \int{x \cdot n \cdot \left(1-x^2 \right) ^{n-1} \cdot \left(-2x \right) \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n\int{ \left(-x^2 \right) \left( 1-x^2\right)^n \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2 \right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n-2n \left( \int{ \left( 1-x^2\right) \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } - \int{ \left( 1-x^2\right)^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( 2n+1\right) \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }=x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{ \left(1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{1}{2n+1} \left(x \left( 1-x^2\right)^n+2n\int{ \left(1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x } \right)}\)
Całka oznaczona będzie wyglądać tak
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^n \mbox{d}x }= \frac{2n}{2n+1} \int_{0}^{1}{ \left( 1-x^2\right) ^{n-1} \mbox{d}x }}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 18:10 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
smokpysio66
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
\(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\)
I wzór Wasilewskiego jest błędny...
Chyba że się mylę...
Chyba że się mylę...
- Mariusz M
- Użytkownik

smokpysio66 pisze:\(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\)
Chyba że się mylę...
Ja myślę że Wasilewski chciał skorzystać z
\(\displaystyle{ \sin{\alpha}+\sin{\beta}=2\sin{ \frac{\alpha+\beta}{2} }\cos{ \frac{\alpha-\beta}{2} }}\)
Mógłby ktoś dokończyć to drugie zadanie bo ludzie zaśmiecają forum
Wasilewski napisałeś że nie trzeba obliczać tej sumy więc co proponujesz w zamian
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 18:13 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wasilewski
- Użytkownik

Owszem, i nawet mi się udało. smokpysio66, napisałeś dobry wzór, ale wyciągnąłeś zły wniosek.
-
smokpysio66
- Użytkownik

Ze wzoru \(\displaystyle{ sin _{\alpha}*cos _{\beta}= \frac{1}{2}[sin ({\alpha+\beta})+sin ({\alpha-\beta})]}\) doszłem do granicy
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to +\infty} \frac{1+ \frac{1}{2sin \frac{x}{2n} }(-sin \frac{x}{2n} +sin \frac{(n- \frac{1}{2})x }{n})}{n}}\)
co dalej...?
Wasilewski napisał,że się skróci.Skróciło się,ale w granicy wyszła nieoznaczoność..
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to +\infty} \frac{1+ \frac{1}{2sin \frac{x}{2n} }(-sin \frac{x}{2n} +sin \frac{(n- \frac{1}{2})x }{n})}{n}}\)
co dalej...?
Wasilewski napisał,że się skróci.Skróciło się,ale w granicy wyszła nieoznaczoność..
-
Wasilewski
- Użytkownik

Widzę, że gdzieś się zapodziała u mnie dwójka. W każdym razie po zsumowaniu wychodzi do policzenia granica:
\(\displaystyle{ lim_{n\to \infty} \frac{sin(\frac{(n-\frac{1}{2})x}{n}) + sin(\frac{x}{2n})}{n sin(\frac{x}{2n})}=\frac{sinx}{x},}\)
ponieważ sinus jest ciągły oraz \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}=1}\).
mariuszm, napisałem przecież, żeby tę sumę interpretować jako sumę całkową.
\(\displaystyle{ lim_{n\to \infty} \frac{sin(\frac{(n-\frac{1}{2})x}{n}) + sin(\frac{x}{2n})}{n sin(\frac{x}{2n})}=\frac{sinx}{x},}\)
ponieważ sinus jest ciągły oraz \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}=1}\).
mariuszm, napisałem przecież, żeby tę sumę interpretować jako sumę całkową.
- Mariusz M
- Użytkownik

Ja też uzyskałem taki wynik
Całka nieoznaczona to sinus całkowy
Wasilewski, moje pytanie brzmi jak obliczyć wartość
Czy obliczając wartość sinusa całkowego można skorzystać z całki podwójnej tak jak to się robiło z
całką
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } {e^{-x^{2}} \mbox{d}x }}\)
Całka nieoznaczona to sinus całkowy
Wasilewski, moje pytanie brzmi jak obliczyć wartość
Czy obliczając wartość sinusa całkowego można skorzystać z całki podwójnej tak jak to się robiło z
całką
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } {e^{-x^{2}} \mbox{d}x }}\)
-
smokpysio66
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \cos(\frac{k}{n}x) = \frac{\sin(\frac{x}{2n})\cdot \cos(\frac{kx}{n})}{\sin(\frac{x}{2n})} = \frac{\sin(\frac{(k+\frac{1}{2})x}{n}) - \sin(\frac{(k-\frac{1}{2})x}{n})}{2\sin(\frac{x}{2n})}.}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to +\infty} \frac{\sin \frac{3x}{2n} -\sin \frac{1x}{2n}+\sin \frac{5x}{2n}+\sin \frac{7x}{2n}-\sin \frac{5x}{2n}+...+\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n} -\sin \frac{(n- \frac{7}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{1}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}}{n}}\)
Granice podał Wasilewski.
Po przekształceniach wychodzi całka
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{\sin _{x} }{x} = \frac{\pi}{2}}\)
Odpowiedź jest w Wikipedii,jakby ktoś pytał...
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to +\infty} \frac{\sin \frac{3x}{2n} -\sin \frac{1x}{2n}+\sin \frac{5x}{2n}+\sin \frac{7x}{2n}-\sin \frac{5x}{2n}+...+\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n} -\sin \frac{(n- \frac{7}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{5}{2})x}{n}+\sin \frac{(n- \frac{1}{2})x}{n}-\sin \frac{(n- \frac{3}{2})x}{n}}{n}}\)
Granice podał Wasilewski.
Po przekształceniach wychodzi całka
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{\sin _{x} }{x} = \frac{\pi}{2}}\)
Odpowiedź jest w Wikipedii,jakby ktoś pytał...
-
dziczka
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Hej mamy pytanie co do przejscia z drugiej linijki do trzeciej, co tam sie stalo??mariuszm pisze:Wasilewski, w a) można od razu przez części a podstawienie jest zbędne
i jakby ktos mogl wytlumaczyc po kolei jak zbadac ta bieznosc, bylabym wdzieczna