Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Dzień dobry, mam problem z rozwiązaniem poniższej całki nieoznaczonej.
Z góry dziękuję za pomoc
Dodatkowo znam jej rozwiązanie - \(\displaystyle{ \frac{1}{2\cdot\pi} - \pi}\) wychodzi poprzez rozwiązanie tej całki "funkcją gamma", aczkolwiek mam problem z tym pierwszym członem, który wydaje mi się przeszkadza w jej użyciu ;/
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2021, o 13:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Jeżeli chcesz użyć funkcji \(\displaystyle{ \Gamma}\)
wystarczy podstawić \(\displaystyle{ t= \frac{x^2}{2} }\)
i skorzystać ze wzoru na kwadrat różnicy
ale najpierw korzystając z parzystości funkcji podcałkowej rozważasz całkę \(\displaystyle{ 2 \int_{0}^{ \infty }\left( 2x^2-1\right)^2e^{- \frac{x^2}{2} } \dd x }\)
Wartość \(\displaystyle{ \Gamma\left( \frac{1}{2} \right) }\)
można policzyć na kilka sposobów
1.
Wykorzystując związek funkcji \(\displaystyle{ \Gamma}\) z funkcją \(\displaystyle{ B}\)
2.
Wykorzystując pewną własność funkcji \(\displaystyle{ \Gamma}\)
Dla \(\displaystyle{ z \in \left( 0;1\right) }\) prawdziwy jest wzór \(\displaystyle{ \Gamma\left( z\right)\Gamma\left( 1-z\right)=\frac{\pi}{\sin{\left( \pi \cdot z\right) }} }\)
Powyżej pojawił się jakiś błąd w obliczeniach, ale nie mam takiego serca do rachunków, by to sprawdzać. Doszedłem do tego tak:
niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\).
Szukana wartość to nic innego, jak \(\displaystyle{ \sqrt{2\pi}\mathbf{E}\left[\left(2X^{2}-1\right)^{2}\right]\\=\sqrt{2\pi}\left(4\mathbf{E}\left(X^{4}\right)-4\mathbf{E}\left(X^{2}\right)+1\right)}\)
Te momenty rozkładu normalnego łatwo powiązać z funkcją tworzącą momenty, która dla standardowego rozkładu normalnego jest równa \(\displaystyle{ M(t)=e^{\frac{t^{2}}{2}}}\) i to się bardzo ładnie rozwija w szereg: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{+\infty}\frac{t^{2n}}{n! 2^{n}}}\)
Stąd nietrudno wywnioskować, że \(\displaystyle{ \mathbf{E}\left(X^{2}\right)=\frac{2!}{1!2^{1}}=1, \ \mathbf{E}\left(X^{4}\right)=\frac{4!}{2! 2^{2}}=3}\)
i nasza całka jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{2\pi}\left(4(3-1)+1\right)=9\sqrt{2\pi}}\)