Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Mam znaleźć objętość bryły ograniczonej powierzchniami; \(\displaystyle{ z ^{2}=x\cdot y, x+y=4, x+y=6 }\)
Próbowałam uzależnić zmienne w ten sposób: \(\displaystyle{ x+y=u}\), brakowało mi jednak drugiego równania, żeby uzależnić od zmiennej \(\displaystyle{ v}\). Próbowałam podnościć do kwadratu aby ewentualnie wyznaczyć jakoś współrzędne okręgu. Także starałam się po prostu ograniczyć prostymi \(\displaystyle{ 6-x}\) oraz \(\displaystyle{ 4-x}\). Wszystkie moje metody jednak okazały się nie skuteczne. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 1 cze 2024, o 01:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Bryła ograniczona jest z dołu i z góry powierzchnią stożkową \(\displaystyle{ z^2 = xy, }\) z boku - równoległymi płaszczyznami: \(\displaystyle{ x+y = 4, \ \ x+y = 6. }\).
Rzuty na płaszczyznę \(\displaystyle{ Oxy }\) są symetrycznie położonymi trapezami względem płaszczyzny \(\displaystyle{ Oxy }\).
Całkujemy po jednym - położonym w pierwszym oktancie prostokątnego układu współrzędnych \(\displaystyle{ Oxyz.}\)