Czy to Off-topic czy nie?
-
miodzio1988
Pytanie dotyczy takich wątków:
278291.htm
278152.htm
Chodzi o to, że ludzie tworzą sobie taki własny temat, gdzie wrzucają wszystkie możliwe pytania jakie mają. Można to uznać za off -topic od pewnego miejsca? Bo wygląda to fatalnie (moim zdaniem) i nie wiem czy coś takiego można zgłaszać jako nieregulaminowe.
278291.htm
278152.htm
Chodzi o to, że ludzie tworzą sobie taki własny temat, gdzie wrzucają wszystkie możliwe pytania jakie mają. Można to uznać za off -topic od pewnego miejsca? Bo wygląda to fatalnie (moim zdaniem) i nie wiem czy coś takiego można zgłaszać jako nieregulaminowe.
- Psiaczek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
miodzio1988 pisze: 278152.htm
W tym odpisałem więc zabiorę głos Mimo że są dokładane nowe zadania, pozostają one podobnego typu co rozpoczynające wątek. Dla mnie w porządku.
-
miodzio1988
No właśnie nie są podobnego typu.
Ogólnie taki śmietnik się z takiego tematu robi, co mnie troszkę razi, ale jeśli tylko ja mam z tym problem to jest to tylko mój problem
Ogólnie taki śmietnik się z takiego tematu robi, co mnie troszkę razi, ale jeśli tylko ja mam z tym problem to jest to tylko mój problem
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
Śmietnik to się robi z 90% Twoich postów, a nie z takich tematów. Jeżeli uważasz, że zadawanie pytań na forum to offtopic, to powiedzmy, że tego nie skomentuję.
-
miodzio1988
Wow. Jak świątecznie.
No dla mnie takie tematy to śmietnik, ale jak już pisałem: jeśli tylko ja mam takie odczucie to jest to mój problem i ten temat (mój) można zamknąć.
No dla mnie takie tematy to śmietnik, ale jak już pisałem: jeśli tylko ja mam takie odczucie to jest to mój problem i ten temat (mój) można zamknąć.
-
Disnejx86
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Miodek lubi sobie popisać, to rozgadany chłopiec Co do tematu: no ja też tak mam ale rzadko że wale pytania i zadania w jednym temacie, skoro typ jest podobny to czemu nie, aczkolwiek fakt że za ładnie to nie wygląda. Pozdrawiam wszystkich ale Lbubsazob nieLbubsazob pisze:Śmietnik to się robi z 90% Twoich postów, a nie z takich tematów. Jeżeli uważasz, że zadawanie pytań na forum to offtopic, to powiedzmy, że tego nie skomentuję.
- Psiaczek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Disnejx86 pisze: Co do tematu: no ja też tak mam ale rzadko że wale pytania i zadania w jednym temacie, skoro typ jest podobny to czemu nie, aczkolwiek fakt że za ładnie to nie wygląda.
Skoro już zacząłem na te tematy się wypowiadać : wolę takie zgrupowanie, niż jak klient zakłada dwadzieścia tematów jednozadaniowych o identycznym tytule "zbadaj ciągłość funkcji" lub też "oblicz granicę lub wykaż że nie istnieje" i nawet mu się numeru porządkowego na końcu tytułu nie chce postawić -patrz dział Granica funkcji. W takich tematach nie odpowiadam , nawet jeśli mam coś do powiedzenia ,bo dla mnie akurat to jest lekceważenie innych.
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
To chyba zależy, jak ten temat wygląda, jakiego typu są te zadania itp. Zazwyczaj jak ktoś wrzuca więcej przykładów, to nie dostaje żadnej odpowiedzi. Przykładowo temat 278328.htm - nie pojawiło się nawet pół zdania, jak należy zacząć rozwiązywać którykolwiek z tych przykładów. To już lepiej założyć więcej tematów. Z drugiej strony, jak ktoś ma kilka podobnych pytań, to lepiej, żeby zamieścił je w jednym temacie - może ktoś inny czytający akurat ten temat będzie miał podobne problemy i znajdzie odpowiedź na wszystko w jednym temacie. Czasami lepiej założyć nowy temat, a kiedy indziej kilka tematów na pytania to stanowczo za dużo.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Jak ktoś daje tekst:
To tak jakby równoważnie napisał:ogolnie to musze sprawdzic czy dobrze licze
nie chce mi się wklepywać mojego rozwiązania na forum, więc mi to policzcie
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
W sytuacji którą opisał miki999 najlepiej wyraźnie napisać autorowi żeby przedstawił swoje obliczenia jeśli chce je sprawdzić. Jeśli autor będzie od tego uciekał i wyraźnym będzie, że po prostu chce gotowca, to jeśli nie chcemy mu go dać - po prostu odpuszczamy zamiast ciągnąć dyskusję o tym, żeby może jednak podał swoje rozwiązanie. I wtedy temat się nie zaśmieca.
Co do głównego tematu : tak jak pisała Lbubsazob - czasami lepiej jest gdy kilka zadań umieszczonych jest w jednym temacie, a czasami wręcz odwrotnie. Wszystko zależy od tego jaka jest rozbieżność pomiędzy problematyką tych zadań, a także od zdrowego rozsądku. Wrzucenie kilkunastu zadań w jednym temacie nie jest najlepszym pomysłem. Także wrzucenie kilkunastu zadań, np. dot. granic - każda w osobnym temacie - nie jest zbyt estetyczne i również może spotkać się ze zrażeniem osoby odpowiadającej w tych tematach. Najlepiej jest więc kierować się rozsądkiem przy zakładaniu podobnych tematów. Jeśli mamy dużo zadań do zamieszczenia z jakiegoś działu, to najlepiej jest podzielić na zestawy składające się z dwóch/trzech ( w tym przypadku granic do policzenia ). Wtedy nie popadamy w żadną ze skrajności.
Co do głównego tematu : tak jak pisała Lbubsazob - czasami lepiej jest gdy kilka zadań umieszczonych jest w jednym temacie, a czasami wręcz odwrotnie. Wszystko zależy od tego jaka jest rozbieżność pomiędzy problematyką tych zadań, a także od zdrowego rozsądku. Wrzucenie kilkunastu zadań w jednym temacie nie jest najlepszym pomysłem. Także wrzucenie kilkunastu zadań, np. dot. granic - każda w osobnym temacie - nie jest zbyt estetyczne i również może spotkać się ze zrażeniem osoby odpowiadającej w tych tematach. Najlepiej jest więc kierować się rozsądkiem przy zakładaniu podobnych tematów. Jeśli mamy dużo zadań do zamieszczenia z jakiegoś działu, to najlepiej jest podzielić na zestawy składające się z dwóch/trzech ( w tym przypadku granic do policzenia ). Wtedy nie popadamy w żadną ze skrajności.
-
adri
- Użytkownik

Mi bardziej podoba się wizja kilku zadań/pytań w jednym (pierwszym) poście, więc co za tym idzie w jednym temacie. Oczywiście, jeżeli są na ten sam temat. Taki zapis wydaje mi się bardziej przejrzysty dla innych co mają podobny problem i szukają rozwiązania. Jak ktoś chce gotowca to może się ktoś znajdzie kto mu pomoże (kogo to właściwie obchodzi?). Jak ktoś chce się dowiedzieć jak rozwiązuje się zadania tego typu to czasami wystarczy wytłumaczenie tylko jednego aby załapać, ewentualnie porównanie wyników.
Dopisywanie coraz to nowych zadań do tematu wprowadza zamęt.
Dopisywanie coraz to nowych zadań do tematu wprowadza zamęt.