Witam, mam wykazać, że istnieje dokładnie jedna liczba p, dla której wyrażenie \(\displaystyle{ 2p ^{3} +1}\) też jest liczbą pierwszą.
Dla \(\displaystyle{ p}\) nieparzystego wychodzi że to liczba złożona,
A dla \(\displaystyle{ p=2}\) faktycznie wychodzi że jest to liczba pierwsza, ale znalazłem też, że nie tylko dla \(\displaystyle{ p=2 }\) ale np. dla \(\displaystyle{ p=5}\) też jest pierwszą, czyli nieprawda że istnieje jedna taka liczba... Coś jest nie halo..
Może się pomylili i wyrażenie powinno być takie : \(\displaystyle{ 3p ^{2}+1 }\)?
Tylko jedna liczba pierwsza
-
Damieux
- Użytkownik

- Podziękował: 93 razy
Tylko jedna liczba pierwsza
Ostatnio zmieniony 15 lis 2025, o 00:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Tylko jedna liczba pierwsza
Dlaczego tak Cię to dziwi?
Swoją drogą, to zestawienie
też jest wewnętrznie sprzeczne...Damieux pisze: 13 lis 2025, o 23:46 Dla \(\displaystyle{ p}\) nieparzystego wychodzi że to liczba złożona,
(...)
ale np. dla \(\displaystyle{ p=5}\) też jest pierwszą,
JK
-
Peter_85
- Użytkownik

Re: Tylko jedna liczba pierwsza
Też mnie zastanowiło jak Damieux doszedł do wniosku, że dla nieparzystego \(\displaystyle{ p}\) dostaniemy liczbę złożoną. Może takie stwierdzenie bez uzasadnienia pojawiło się w "oficjalnym rozwiązaniu" zadania i Damieux początkowo przyjął je za prawdziwe, po czym sam je obalił kontrprzykładem. Chociaż z drugiej strony napisał "wychodzi, że jest złożona", co sugerowałoby, że jednak w jakiś sposób sam uzyskał taki rezultat.