Rzucamy 4 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tegom, że 3 kolejne wyniki utworzą ciąg geometryczny?
Plisssssss o rozw. z wytłumaczeniem.
Rzucamy 4 razy kostką do gry...............
- olazola
- Użytkownik

Justyna cały czas prosisz o wytłumaczenie tych zadań, co robimy, ale nie ma żadnych efektów naszej wspólnej pracy, bo dalej umieszczasz analogiczne zadania. Tym razem tylko podopwiedź:
musisz określić ilość wszystkich wyników (wariacje z powtórzeniami)
możliwe ciągi geometryczne przy tych warunkach zadania to: 1,2,4 lub 4,2,1 lub 2,4,6 lub 6,4,1 lub a,a,a gdzie \(\displaystyle{ a\in\{1;6\}}\) policz ile ich jest.
wstaw dane do wzoru na p-stwo.
musisz określić ilość wszystkich wyników (wariacje z powtórzeniami)
możliwe ciągi geometryczne przy tych warunkach zadania to: 1,2,4 lub 4,2,1 lub 2,4,6 lub 6,4,1 lub a,a,a gdzie \(\displaystyle{ a\in\{1;6\}}\) policz ile ich jest.
wstaw dane do wzoru na p-stwo.
Umieszczam te zadania z którymi sobie nie dałam rady i po prostu chciałam wiedzieć w jaki sposób mam je rozwiązać.
a tak wogóle to jak przy podpowiedzi drugiej ciag geometryczny może wynieść 2,4,6 przecież to jest ciąg arytmetyczny ?
a tak wogóle to jak przy podpowiedzi drugiej ciag geometryczny może wynieść 2,4,6 przecież to jest ciąg arytmetyczny ?
- olazola
- Użytkownik

No i sluszna uwaga, czyli jednak analizujesz to. To chyba już wiesz jak to zadanie rowiązać.