Wrażenia po maturze 13 maja 2009.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
czeslaw, ja Ci nie pisałem z perspektywy studenta, tylko z czasów kiedy sam pisałem maturę, czytaj uważnie. Druga sprawa, że dla mnie matura była prosta już dość wcześnie sięgając pamięcią, kwestia była tylko opanowania wszystkich definicji (głównie w prawdopodobieństwie, bo jakoś mi nie leżało nigdy).
Co do wątku studenckiego - to że studiuję matematykę bynajmniej nie powoduje, że matura staje się dla mnie prostsza, tendencja jest odwrotna - nikt się takimi bzdurami na studiach nie zajmuje, to było liceum i żelazna kurtyna za tym. Im dłużej studiujesz za to, tym mniej pamiętasz z tego co było w liceum. Mnie ratują jedynie korki od czasu do czasu, jak ktoś potrzebuje czegoś z zakresu liceum, to sobie przypominam.
Nie potępiam Cię jednak, bo dopóki się nie pójdzie na studia, to się nie ma bladego pojęcia, jak tam jest i to dotyczy chyba wszystkich, kogo byś nie spytał.
Co do wątku studenckiego - to że studiuję matematykę bynajmniej nie powoduje, że matura staje się dla mnie prostsza, tendencja jest odwrotna - nikt się takimi bzdurami na studiach nie zajmuje, to było liceum i żelazna kurtyna za tym. Im dłużej studiujesz za to, tym mniej pamiętasz z tego co było w liceum. Mnie ratują jedynie korki od czasu do czasu, jak ktoś potrzebuje czegoś z zakresu liceum, to sobie przypominam.
Nie potępiam Cię jednak, bo dopóki się nie pójdzie na studia, to się nie ma bladego pojęcia, jak tam jest i to dotyczy chyba wszystkich, kogo byś nie spytał.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
W eleganckiej koszuli.loonatic pisze:To w czym byłeśPrzemas O'Black pisze:Ja nie mam garnituru.?
-
Tadrion
- Użytkownik

No jeszcze czeslaw sie wypowiadał w temacie Wrocławia akurat.dabro90 pisze:Masz na mysli mnie i sabe? Ja mysle, ale +/- 650km pociagiem troche odstrasza
No to na UW albo na UJ startować :] Moim zdaniem, jeśli chcemy się w przyszłości zajmować programowaniem to najlepiej w tej materii kształcą uniwersytety (UW, UWr, UJ to jest imo taka polska czołówka). To, że będzie teoretycznie i matematycznie? Cóż ta teoria nigdy sie nie zmieni, będzie zawsze aktualna, a technologie (takie jak np konkretny język programowania, czy jakaś platforma programistyczna) się zmieniają, a mając podstawy teoretyczne student uniwersytetu jest się ich w stanie względnie szybko nauczyć.
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ja sie matematyki nie boje, z tym ze z dzisiejszym wynikiem raczej sie na UW/UJ nie dostane, a UWr daleko (podobnie jak UJ zreszta )
Zobaczy sie jutro po fizyce, ide spac bo dzis w nocy jakos nie moglem i ledwo na oczy patrze
Dobranoc.
Zobaczy sie jutro po fizyce, ide spac bo dzis w nocy jakos nie moglem i ledwo na oczy patrze
Dobranoc.
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Rogal: przepraszam, nie zaznaczyłem wyraźnie, że zdecydowanie bardziej niż o Twoje posty, chodziło mi o posty użytkownika jarzabek89 (jak przekręciłem nick to też przepraszam). Ty rzeczywiście nic nie pisałeś w podobnym tonie, i nigdzie nie twierdziłem inaczej.
Nie mam pojęcia z jakiej perspektywy patrzy student, opieram swoje wnioski o post jarzabka właśnie, który stwierdził że tegoroczna matura to 40 minut roboty.
Nie mam pojęcia z jakiej perspektywy patrzy student, opieram swoje wnioski o post jarzabka właśnie, który stwierdził że tegoroczna matura to 40 minut roboty.
Mi sie wydaje, ze na UW i UJ sa wysokie progi na informatyke. Tadrion, a Ty gdzie studiujesz lub planujesz studiowac?
-
Tadrion
- Użytkownik

Tak jak wczesniej napisałem - planuje studiowac infe na UWr, a jako rezerwową uczelnie wybieram PWr. Choć nie wiem, czy zamiast tej rezerwy nie wziasc matmy na UWr. Ale i tak to sa raczej rozwazania teoretyczne, bo przy wyniku około 90% to powinienem spokojnie się załapać na pierwszy nabór na UWr na infesaba90 pisze:Mi sie wydaje, ze na UW i UJ sa wysokie progi na informatyke. Tadrion, a Ty gdzie studiujesz lub planujesz studiowac?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Powinieneś spokojnie się załapać. A matematykę można wpisać jako drugą preferencję.Tadrion pisze:saba90 pisze:Tak jak wczesniej napisałem - planuje studiowac infe na UWr, a jako rezerwową uczelnie wybieram PWr. Choć nie wiem, czy zamiast tej rezerwy nie wziasc matmy na UWr. Ale i tak to sa raczej rozwazania teoretyczne, bo przy wyniku około 90% to powinienem spokojnie się załapać na pierwszy nabór na UWr na infe
JK
-
owen1011
- Użytkownik

- Podziękował: 230 razy
wracajac do wczesniejszych dyskusji, majac 70% z matury jestesmy na wszystkich kierunkach na Politechnice Krakowskiej, na wszystkich oprocz 2-3 kierunkow na AGH, na Uj tez wiekszosci...
a sa to eleitarne uczelnie...
nie mowiac o innych..
nie mowiac o innych..
-
LoGaN9916
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Mam jeszcze kilka pytań dotyczących podstawy :
Czy mam szanse na punkt w zadaniu z dowodem które zrobiłem w ten sposób :
A i jak to jest z pomyłkami w rachunkach? Jeżeli w tym samym zadaniu podstawiłem wszystkie dane do tej równanie a na końcu jakimś cudem wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ \frac{2}{27}}\) to jest szansa na to że egzaminator przymknie na to oko ? (wcześniej wszystko zrobiłem dobrze tylko przy podstawianiu mi się pomieszało). A jeżeli w zadaniu z prawdopodobieństwem zostawiłem ułamek w postaci skracalnej (zapomniałem 3 sprawdzić) to też mi punkt zabierają ?(domyślam się że tak ale nadzieja umiera ostatnia)
A z tymi trójkątami podobnymi jeżeli stwierdziłem że są one podobne ale podałem złą ceche podobieństwa to się to będzie liczyło czy nie ?
A i jeszcze to zadnie z walcem to ja promień potraktowałem jako 3 i wstawiłem do wzoru i mi wyszło że objętość walca jest większa od \(\displaystyle{ 18\sqrt{3}}\) mam szanse na 1p ?
Wybaczcie mi te z lekka głupkowate pytania (podobno nie ma głupich pytań ) ale chciałbym mieć pewność.
Czy mam szanse na punkt w zadaniu z dowodem które zrobiłem w ten sposób :
Wiem ze ten sposób jest zły ale może chociaż jeden punkt dostaneCzy zadanie z podstawy : sin alpha - tg alpha <0
Można było zrobić w taki sposób tj czy ten sposób ma sens:
Narysowałem sobie trójkąt i oznaczyłem boki x,y,z i z boku zrobiłem założenie zex=5 itp
I potem z funkcji trygonometrycznych obliczyłem tg i sin i podstawiłem do nierówności i mi wyszła liczb mniejsza od 0
A i jak to jest z pomyłkami w rachunkach? Jeżeli w tym samym zadaniu podstawiłem wszystkie dane do tej równanie a na końcu jakimś cudem wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ \frac{2}{27}}\) to jest szansa na to że egzaminator przymknie na to oko ? (wcześniej wszystko zrobiłem dobrze tylko przy podstawianiu mi się pomieszało). A jeżeli w zadaniu z prawdopodobieństwem zostawiłem ułamek w postaci skracalnej (zapomniałem 3 sprawdzić) to też mi punkt zabierają ?(domyślam się że tak ale nadzieja umiera ostatnia)
A z tymi trójkątami podobnymi jeżeli stwierdziłem że są one podobne ale podałem złą ceche podobieństwa to się to będzie liczyło czy nie ?
A i jeszcze to zadnie z walcem to ja promień potraktowałem jako 3 i wstawiłem do wzoru i mi wyszło że objętość walca jest większa od \(\displaystyle{ 18\sqrt{3}}\) mam szanse na 1p ?
Wybaczcie mi te z lekka głupkowate pytania (podobno nie ma głupich pytań ) ale chciałbym mieć pewność.
-
Marcin_Garbacz
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
Ja tam Tobie wierze bo chce w to wierzyc czas pokazeowen1011 pisze:wracajac do wczesniejszych dyskusji, majac 70% z matury jestesmy na wszystkich kierunkach na Politechnice Krakowskiej, na wszystkich oprocz 2-3 kierunkow na AGH, na Uj tez wiekszosci...
nie mowiac o innych..
-
chceBYCpro
- Użytkownik

80% będzie, ale fakt łatwa nie była, ale ludzie powinni sobie zdać sprawę, że to jest ROZSZERZONA i nie powinno się oczekiwać nie wiadomo jak łatwych zadań. Może za rok nie będą się tak pchali.