Przygotowanie do matury z matematyki w 3 miesiace?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
mamek22
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: mamek22 »

Witam, mam pytanie odnośnie rozszerzonej matury z matematyki. Zacząłem się dopiero przygotowywać. Tak wiem, mogłem wczesniej ale wyszło jak wyszło. Regularnie zadania robie od tamtego piątku, dzień w dzień po kilkanaście - kilkadziesiąt zadań z ksiązki kiełbasy - o z tej. (zamierzam przerobić obydwie czesci, nawet dobrze mi idzie w rozwiazywaniu 1 czesci).

Zakupiłem również zbiór zadań na poziomie podstawowym i rozszerzonym.

Niestety tegoroczne matury próbne z matematyki poszły mi wręcz tragicznie, raz pisałem rozszerzenie ostatnio z Nowej Ery - 24% mimo ze nie byla trudna i wiem, ze zrabalem. Mój kłopot polega na tym, ze nie potrafie wpasc na pomysl. Pozniej przegladajac odpowiedzi prawie kazde zadanie rozumiałem, bodajze tylko 2 niezbyt, ale tak to reszta wydawala sie bardzo prosta.

Wybieram sie na politechnnike krakowska, gdzie potrzebuje okolo 60% z tej matmy na rozszerzeniu.

Jest to mozliwe do zdobycia w tak krotkim czasie? Lekko ponad 3 miesiace.
Zalezy mi na tym i wiem, ze bede robil codziennie robil zadania w razie mozliwosci.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: TheBill »

Dla chcącego nic trudnego. Skup się na matematyce, pozostałe przedmioty, żeby tylko zdać i będziesz miał więcej czasu. Jeżeli chodzi o kiełbasę, to masz starszą wersje, potrzebujesz jeszcze rozdziału o rachunku różniczkowym. Jak będziesz miał jakieś pytania, wątpliwości pisz na forum.
mamek22
Użytkownik
Użytkownik

Tylko tego tam brakuje? W razie czego pozycze od mojej nauczycielki z matmy.

Na szczescie zdaje tylko matme i angielski, polski byle na 30%.
Takze skupiam sie tylko na matmie i ją katuję, bo niestety angielski mi sie nie liczy na studiach, co jest naprawde lipne :/
TheBill
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TheBill »

Tak, z tego co czytałem to tylko tego.
Oceny końcowe z innych przedmiotów szkolnych też możesz sobie odpuścić, bo średnia ocen nie jest brana pod uwagę w rekrutacji na studia.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 39 razy

Post autor: macikiw2 »

W 90 dni robiąc po 15 zadań dziennie możesz zrobić 1350. Jeśli rozumiesz rozwiązane zadanie a jedynie masz problem żeby wpaść na swój pomysł to jesteś na dobrej drodze, wybieraj zbiory gdzie wszystkie zadania są krok po kroku rozwiązane, tak ażeby nie marnować czasu na zastanawianie się. Ze swojej strony mogę ci polecić zbiór Omegi.

Robisz zadanie, nie wiesz - sprawdzasz, próbujesz zrozumieć, zaznacza że nie umiałeś. Robisz dalej. Kolejny przykład, podobne zdanie, już wiesz o co chodzi więc ćwiczysz to czego nie umiałeś.
Kilka dni później podchodzisz raz jeszcze do zaznaczonych zadań.

Nie jest to metoda która zapewni Ci długotrwałą wiedzę i matematycznego skilla, ale do matury w 3 miesiące w sam raz.
PS. Rozwiązuj zadania do końca, staraj się wspomagać wyłącznie kalkulatorem podstawowym i nie używaj tablic ze wzorami(na maturze szkoda czasu na wertowanie stron, najlepiej zapamiętaj).
paweto
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paweto »

I nie zakładaj sztywno, że będziesz robił 15 zadań dziennie. W jeden dzień jak będziesz miał ochotę to zrobisz ich nawet 30, a jak nie to zrobisz 10 i koniec. Kwestia tego, żebyś się nie zmuszał, ale był w tym wszystkim systematyczny i CODZIENNIE robił jakieś zadania. Wiadomo, jak masz więcej czasu wolnego to staraj się robić jak najwięcej, ale też nie ma co przesadzać, żeby się nie zniechęcić.
mamek22
Użytkownik
Użytkownik

Straszna zajawke mam na matme od świąt, takze checi nie powinienem stracic jednakze ostatnie 2 tygodnie w szkole nie pozwalało mi nic robić większego z matmy. Wlasnie mysle, ze gdybym przez kolejne 3 miesiace nie chodzil do szkoly, to bym sie wiecej nauczyl z tej matmy niz na lekcjach.

Póki co z wpadnięciem na pomysł jest trudno, poniewaz kazd zadanie tak naprawde widze pierwszy raz (pewnie kiedys robilem podobne, ale to sie zapomina). Takze mam nadzieje, ze w przyszlsoci to sie jakos unormuje.

Teraz mam ferie i ciacham codziennei po kilka godzin, siadam o 14 schodze o 21, z przerwami oczywiscie (fejs etc ), ale okolo 30 zadan robie przynajmniej. Tych, ktorych wlasnie nie umiem to szukam po internecie, jak dalej nie umiem to zaznaczam i po feriach bede sie pytal na korkach i w szkole o co kaman chodzi. Na ten moment przeobilem 60 stron Kiełbasy cz. I - i juz sie nazbierało z 20 ponad pewnie zadan, ktroych nie do końca jarzę, mimo ze widze odpowiedz w internecie.

Tak jak juz wspomnialem kupiłem te zbiory z Nowej Ery "Teraz Matura" i od dzisiaj przeplatam sobie z poziomem podstawowmy jeszcze na sam koniec

Co do tablic, to dzieki za radę, na pewno skorzystam

Dzieki wszystkim za odpowiedz!
ODPOWIEDZ