Jaki polecacie temat na mature z jezyka polskiego
-
qwadrat
- Użytkownik

Jaki polecacie temat na mature z jezyka polskiego w czesci ustnej? Jakis prosty, zebym nie musial za duzo przy nim siedziec.(jezeli wogole bede)
-
qwadrat
- Użytkownik

Jest 300 tematow. Nie dam rady tego spisac. Szukam jakiegos do ktorego znajde pomoc
-
miodzio1988
Jaką pomoc? Chcesz, żeby ktoś za Ciebie to napisał?
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Ja z własnego doświadczenia mogę polecić tematy związane z fantastyką (o ile jakieś są), bo polonistki rzadko są 'oblatane' w takich tematach i nie zadają upierdliwych pytań
jeśli jeszcze trafisz tak jak ja swego czasu na dwie 60-latki to wygrałeś 
-
ginga
- Użytkownik

Wybierz taki, który Cię interesuje i taki, który nie jest zbyt popularny. Szerokim łukiem, dla własnego bezpieczeństwa, omijaj takie, które będziesz opierał tylko na szkolnych lekturach. Wyjdź poza schematy, baw się literaturą, a możesz liczyć na ciekawą dyskusję na egzaminie.
Zawsze możesz "olać" maturę ustną z polskiego i przygotować coś "bylebybyło". Tylko nawet będąc matematykiem (mając wyższe wykształcenie) warto znać klasykę i posługiwać się poprawną polszczyzną (w ogóle). Nie samą matematyką człowiek żyje, słowo też mam sporą moc.
Wszak to Twój wybór...
Zawsze możesz "olać" maturę ustną z polskiego i przygotować coś "bylebybyło". Tylko nawet będąc matematykiem (mając wyższe wykształcenie) warto znać klasykę i posługiwać się poprawną polszczyzną (w ogóle). Nie samą matematyką człowiek żyje, słowo też mam sporą moc.
Wszak to Twój wybór...
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
A co ma z tym wspólnego matura z polskiego?Tylko nawet będąc matematykiem (mając wyższe wykształcenie) warto znać klasykę i posługiwać się poprawną polszczyzną (w ogóle).
Ja miałem motyw snu. Wciąż leży na kompie
-
ginga
- Użytkownik

W teorii nic, a praktyce na maturze się czasem przydaje. Chociaż to była bardziej notatka na marginesiemiki999 pisze:A co ma z tym wspólnego matura z polskiego?Tylko nawet będąc matematykiem (mając wyższe wykształcenie) warto znać klasykę i posługiwać się poprawną polszczyzną (w ogóle).
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Dobra znajomość języka ojczystego to akurat cenna i coraz rzadsza umiejętność, z tym że moim zdaniem nabywa się ją najlepiej po prostu czytając (dużo!) wartościowe rzeczy a nie pisząc matury wg klucza. Co do klasyki natomiast, to moim skromnym zdaniem jest mnóstwo fantastycznej literatury która zasługuje na to miano a w polskiej szkole nikt się o tym nawet nie zająknie (np. Kapuściński, Lem, Głowacki - że przywołam tylko subiektywny wybór ulubionych polskich autorów). Natomiast jeśli chodzi o bogoojczyźniane gnioty typu "Nad Niemnem" to już chyba tylko egzaltowane polonistki i urzędasy z MEN-u uważają za słuszne katowanie kogokolwiek tymi dziełami Sorry za offtop.
-
ginga
- Użytkownik

Podpisuję się pod tym. To, co ja nazywam "klasyką" nie jest tożsame ze szkolnymi lekturami, sporo tam też książek, które nic z oświatą wspólnego nie mają. "Chłopi" to chyba jeszcze większe katusze niż "Nad Niemnem", przynajmniej w moim wypadku.Yaco_89 pisze:Dobra znajomość języka ojczystego to akurat cenna i coraz rzadsza umiejętność, z tym że moim zdaniem nabywa się ją najlepiej po prostu czytając (dużo!) wartościowe rzeczy a nie pisząc matury wg klucza. Co do klasyki natomiast, to moim skromnym zdaniem jest mnóstwo fantastycznej literatury która zasługuje na to miano a w polskiej szkole nikt się o tym nawet nie zająknie (np. Kapuściński, Lem, Głowacki - że przywołam tylko subiektywny wybór ulubionych polskich autorów). Natomiast jeśli chodzi o bogoojczyźniane gnioty typu "Nad Niemnem" to już chyba tylko egzaltowane polonistki i urzędasy z MEN-u uważają za słuszne katowanie kogokolwiek tymi dziełami Sorry za offtop.
Żeby nie było totalnie poza tematem. Jak znaleźć temat, który będzie przyjemny do opracowania?
1. Pytanie nr.1: Jakie książki lubisz? Może ostatnio czytałeś coś naprawdę dobrego?
2. Pytanie nr.2: W których z tematów (w tych trzech setka na pewno coś znajdziesz) można się do nich odwołać?
3. Pytanie nr.3: Gdzie mogę zasięgnąć więcej informacji w tym temacie? Czy są jakieś dobre źródła?
Jeśli będziesz pisał o książkach, które lubisz, nie będzie to dla Ciebie męczarnią, a przyjemną odskocznią od równań matematycznych.
-
Chromosom
- Moderator

- Podziękował: 127 razy
Człon -ojczyźniane w stwierdzeniu bogoojczyźniane gnioty sugeruje niski poziom merytoryczny dzieł napisanych ku pokrzepieniu serc w okresie zaborów - posłużenie się takim sformułowaniem uważam w tym przypadku za nietrafione. Literatura ta miała spełniać określony cel, a problematyka patriotyzmu jest wciąż aktualna.
Istotnie, można wskazać przykłady pozycji nie mających z oświatą nic wspólnego - takie jak na przykład "Ferdydurke". Dalsza dyskusja na ten temat wymagałaby zagłębienia się w kwestie związane z systemem edukacji, co doprowadziłoby do pojawienia się zbyt dużej liczby pozatematycznych wypowiedzi.
Trudno jest wybrać temat z listy, do której nie mamy wglądu. Proszę zatem o przedstawienie listy, lub też samodzielne wybranie kilkunastu najbardziej odpowiadających Ci przykładów. Wtedy będzie możliwe udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie.
Istotnie, można wskazać przykłady pozycji nie mających z oświatą nic wspólnego - takie jak na przykład "Ferdydurke". Dalsza dyskusja na ten temat wymagałaby zagłębienia się w kwestie związane z systemem edukacji, co doprowadziłoby do pojawienia się zbyt dużej liczby pozatematycznych wypowiedzi.
Trudno jest wybrać temat z listy, do której nie mamy wglądu. Proszę zatem o przedstawienie listy, lub też samodzielne wybranie kilkunastu najbardziej odpowiadających Ci przykładów. Wtedy będzie możliwe udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie.
-
nwa2pac
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
ja miałem bajki na ustnej lajtowy temat trzeba tylko przestudiować historię/rodzaje/typologie bajek w zależności od literatury może to być około 20 stron plus 4-5 bajek ( które można przeczytać w 5 minut i je jednocześnie zinterpretować)
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Ja miałem coś w stylu "Specyfika języka Internetu na wybranych przykładach".
Moja siostra jest teraz w maturalnej i temat się zmienił tylko o tyle, że jest mniej więcej taki: "Specyfika języka Internetu i SMS-ów".
Temat chyba dość łatwy i przyjemny.
Wybrała taki temat: "Zapożyczenia językowe. Zbierz materiał i dokonaj jego analizy, oceniając zasadność najnowszych zapożyczeń w języku polskim.
Też wydaje się być nietrudny do ogarnięcia.
Tematy z listy od siostry (może masz podobne), które mnie się podobają to np:
1. Językowe środki perswazji w reklamie. Zanalizuj wybrane przykłady z radia, telewizji i prasy.
2. Dokonując analizy listów do redakcji czasopism młodzieżowych, scharakteryzuj język Twojego pokolenia.
3. Rola tytułów audycji telewizyjnych i pism młodzieżowych. Omów, analizując wybrane przykłady.
4. Jaki świat kreują współczesne reklamy? Dokonaj analizy języka, przywołując odpowiednie przykłady.
5. Tak mówią znani Polacy. Scharakteryzuj język dwóch – trzech przedstawicieli świata polityki, kultury lub sportu – na podstawie analizy zgromadzonego materiału.
6. Tendencje rozwojowe współczesnych zapożyczeń z języka angielskiego w języku polskim. Dokonaj analizy wybranego materiału językowego.
Moja siostra jest teraz w maturalnej i temat się zmienił tylko o tyle, że jest mniej więcej taki: "Specyfika języka Internetu i SMS-ów".
Temat chyba dość łatwy i przyjemny.
Wybrała taki temat: "Zapożyczenia językowe. Zbierz materiał i dokonaj jego analizy, oceniając zasadność najnowszych zapożyczeń w języku polskim.
Też wydaje się być nietrudny do ogarnięcia.
Tematy z listy od siostry (może masz podobne), które mnie się podobają to np:
1. Językowe środki perswazji w reklamie. Zanalizuj wybrane przykłady z radia, telewizji i prasy.
2. Dokonując analizy listów do redakcji czasopism młodzieżowych, scharakteryzuj język Twojego pokolenia.
3. Rola tytułów audycji telewizyjnych i pism młodzieżowych. Omów, analizując wybrane przykłady.
4. Jaki świat kreują współczesne reklamy? Dokonaj analizy języka, przywołując odpowiednie przykłady.
5. Tak mówią znani Polacy. Scharakteryzuj język dwóch – trzech przedstawicieli świata polityki, kultury lub sportu – na podstawie analizy zgromadzonego materiału.
6. Tendencje rozwojowe współczesnych zapożyczeń z języka angielskiego w języku polskim. Dokonaj analizy wybranego materiału językowego.