Do Zarządu Klubu Filatelistów kandydowało szściu panów: Abacki, Babacki, Cabacki, Dabacki, Ebacki i Fabacki. Trzeba było wybrać spośród nich czteroosobowy Zarząd Klubu w składzie: Przewodniczący, zastępca przewodniczącego, sekretarz i skarbnik.
Filateliści szczerze postawili swoje warunki. I tak:
Pan Abacki nie chce być w Zarządzie - chyba że będzie w nim jednocześnie także pan Babacki. Jednak nawet wtedy pan Abacki nie chce być zastępcą przewodniczącego.
Pan Babacki nie chce być ani zastępcą przewodniczącego, ani skarbnikiem.
Pan Cabacki nie chce być w Zarządzie razem z panem Babackim, chyba że jednocześnie w Zarządzie będzie także pan Fabacki.
Pan Dabacki nie chce być w Zarządzie ani razem z panem Ebacki, ani razem z panem Fabackim.
Pan Ebacki nie chce być w Zarządzie, jeśli będą w nim także jednocześnie panowie Abacki i Babacki.
Pan Fabacki nie chce być w Zarządzie, chyba że będzie przewodniczącym - i nawet wtedy tylko pod warunkiem, że pan Cabacki nie będzie jego zastępcą.
W jakim składzie można wybrać Zarząd Klubu Filatelistów, by uczynić zadość postulatom wszystkich kandydatów ?
filateliści...
-
gvalch'ca
- Użytkownik

filateliści...
Ja bym proponowała:
Fabacki - przewodniczacy
Ebacki - zastepca
Babacki - sekretarz
Cabacki - skarbnik
Fabacki - przewodniczacy
Ebacki - zastepca
Babacki - sekretarz
Cabacki - skarbnik
-
pwl
- Użytkownik

filateliści...
Ja bym się zgodził :>gvalch'ca pisze:Ja bym proponowała:
Fabacki - przewodniczacy
Ebacki - zastepca
Babacki - sekretarz
Cabacki - skarbnik
tarnoś: "Pan Fabacki nie chce być w Zarządzie, chyba że będzie przewodniczącym - i nawet wtedy tylko pod warunkiem, że pan Cabacki nie będzie jego zastępcą."
-
tarnoś
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
filateliści...
Nie zauważyłem tego nie. Jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy Sorkidagoth pisze:Pan Fabacki nie chce być w Zarządzie, chyba że będzie przewodniczącym - i nawet wtedy tylko pod warunkiem, że pan Cabacki nie będzie jego zastępcą.