Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Funkcja \(\displaystyle{ x^{12}}\) jest wypukła, więc suma tych potęg może mieć maksimum w jednym z końców przedziału \(\displaystyle{ [- \frac{1}{ \sqrt{3} } , \sqrt{3} ]}\). Rozważmy n wyrazów po \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3} }}\),1996-n wyrazów po \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i zostaną nam wyrazy z równości równe \(\displaystyle{ -318 \sqrt{3} +n \cdot \frac{1}{ \sqrt{3} }-(1996-n) \sqrt{3}}\). Te wyrazy muszą być w danym przedziale wiec \(\displaystyle{ - \frac{1}{ \sqrt{3} } \le -318 \sqrt{3} +n \cdot \frac{1}{ \sqrt{3} }-(1996-n) \sqrt{3} \le \sqrt{3}}\). Ta nierówność jest spełniona tylko przez liczbe naturalną n=1736. Wiec mamy 1736 razy \(\displaystyle{ -\frac{1}{\sqrt{3}}}\), 260 razy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i ieden raz \(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{3}}}\).
Odnośnie zadania 32 - które sformułowanie w dodanej do niego uwadze jest dla Ciebie niejasne?
Odnośnie zadania 31, to po pierwsze fajnie byłoby jakbyś pisał numer zadania, które próbujesz rozwiązywać, a po drugie nie przekonuje mnie to rozwiązanie. Pomijając już wszelkie mniejsze i większe niezręczności językowe, to nie zostało wykazane, że suma będzie osiągać maksimum, gdy tylko jedna z liczb będzie różna od \(\displaystyle{ -\frac{1}{\sqrt{3}}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Nietrudno przekonać się, że prawdziwa jest tożsamość Abela: \(\displaystyle{ x_1y_ 1+x_2y_2+ \ldots +x_ny_n = x_1(y_1-y_2) +(x_1+x_2)(y_2-y_3)+(x_1+x_2+x_3)(y_3-y_4)+ \\ + \ldots + (x_1+x_2+ \ldots x_{n-1})(y_{n-1}-y_n) + (x_1+x_2+\ldots +x_n ) y_n}\)
W łatwy sposób wynika z niej lemat:
Jeśli \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2, \ldots , \alpha_n, \beta_1, \beta_2, \ldots , \beta_n}\) spełniają warunki:
(i) \(\displaystyle{ \alpha_1+\alpha_2 + \ldots + \alpha_k \ge 0}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2, \ldots , n}\)
(ii) \(\displaystyle{ \beta_1\ge \beta_2 \ge \ldots \ge \beta_n \ge 0}\)
to \(\displaystyle{ \alpha_1\beta_1+\alpha_2\beta_2+ \ldots + \alpha_n\beta_n \ge 0}\)
W naszym zadaniu wystarczy skorzystać z lematu dla: \(\displaystyle{ \alpha_k = a_k-b_k\\
\beta_k = \frac{1}{a_kb_k}}\)
Nietrudno przekonać się, że wówczas założenia lematu są spełnione, a teza zadania wynika z tezy lematu.
Zostało więc sześć zadań. Co najmniej dwa z nich nie są trudne, więc zachęcam do próbowania.
W sumie wrzucam tylko z ciekawości, czy moje rozwiązanie jest dobre. Może zawierać sporo błędów, więc jest to bardziej szkic :>
zadanie 26:
Użyję twierdzenia: \(\displaystyle{ a+b=const, a_{0}=b_{0}, h_{1}+h_{2}=0 \Rightarrow a^{2}+b^{2} \le (a_{0}+h_{1})^{2}+(b_{0}+h_{2})^{2}}\)
Aby je udowodnić, wystarczy podnieść nawiasy do potęgi.
Tak samo ma się ono dla \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}=a_{3}=...=a_{n}}\) i \(\displaystyle{ h_{1}=h_{2}=h_{3}=...=h_{n}}\)
i wszystkich parzystych potęg.
Jako, że suma liczb z zadania jest stała, to z powyższego twierdzenia wynika, że szukane maksimum sumy będzie wtedy, gdy \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{1997}\left|h_{i}\right|}\) będzie największe, tzn. w tym przypadku, gdy przyjmą największe wartości z przedziału spełniającego warunki zadania. Skorzystam jeszcze z faktu: \(\displaystyle{ x(a-b)=c, (x,a,b,c \in R_{+}) \Rightarrow x(a-b)^{n} \le c^{n}}\)
Teraz: \(\displaystyle{ 318*3=954}\)- tyle potrzeba \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}}}\) by dostać \(\displaystyle{ -318\sqrt{3}}\)
Suma pozostałych 1043 liczb musi być równa 0. Czyli będzie w nich 782 \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}}}\), 260 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3}}{3}}\).
Więc \(\displaystyle{ max(x_1^{12}+x_2^{12}+ \ldots +x_{1997}^{12})=189548}\)
Trochę chaotyczne i naciągane jak dla mnie, ale może dobrze :>
Pierwsze: Faktycznie napisałem trochę skrótowo. Chodziło mi o to, że dla \(\displaystyle{ a_{0}, b_{0}}\), takie, że \(\displaystyle{ a_{0}=b_{0}}\) należących do \(\displaystyle{ a, b}\) takich, że \(\displaystyle{ a+b=const}\) spełniona jest nierówność, i tu też pomyliłem się w zapisie, powinno być \(\displaystyle{ a_{0}^{2}+b_{0}^{2} \le ...}\)
Teraz jest dobrze?
A co do drugiego: wystarczyłoby dopisać jeszcze tylko, że \(\displaystyle{ x \ge 1}\)? Bo użyłem tego, żeby uzasadnić (czego znowu zapomniałem napisać...), dlaczego tam jest \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\).
Czy z tymi poprawkami rozwiązanie jest dobre, czy jeszcze nie?
Znany fakt: \(\displaystyle{ a-b|f(a)-f(b)}\),\(\displaystyle{ f(x)=a_nx^n+\ldots+a_1x+a_0}\) - wielomian o współczynnikach całkowitych.
Dowód. \(\displaystyle{ f(a)-f(b)= \sum_{k=1}^{n}a_k\left( a^k-b^k\right)= \left( a-b\right)\sum_{k=1}^{n}a_k\left( a^{k-1}+a^{k-2}b+\ldots+b^{k-1}\right)}\)
Mamy \(\displaystyle{ 2k|f( \alpha +2k)-f( \alpha )}\), więc \(\displaystyle{ 2|f( \alpha +2k)-f( \alpha )}\). Stąd i z faktu, że \(\displaystyle{ f( \alpha )=0}\) wynika, że \(\displaystyle{ f( \alpha +2k)}\) jest liczbą parzystą dla dowolnego k całkowitego.
Analogicznie stwierdzamy, że \(\displaystyle{ f( \alpha + 2007 +2k)}\) jest liczbą parzystą. Zatem \(\displaystyle{ f(x)}\) jest parzyste dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) całkowitego.
Z \(\displaystyle{ g(1998)=2000}\) wynika, że wyraz wolny wielomianu g jest parzysty. Stąd \(\displaystyle{ g\left(f(x) \right)}\) jest parzyste dla \(\displaystyle{ x}\) całkowitego, więc \(\displaystyle{ h(x)=g\left(f(x) \right)-1}\) jest nieparzyste, skąd wynika, że \(\displaystyle{ h(x)}\) nie ma pierwastków całkowitych.
Mam nadzieję się nigdzie nie pomyliłem;)
MadJack - w obecnej wersji to rozwiązanie zasługuje na zero punktów. Być może kryje się w nim jakaś idea, którą dałoby się obronić po gruntownych poprawkach, ale ja jej nie widzę.
Co do zadania 29: fakt, że \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje tylko wartości parzyste można uzasadnić też w ten sposób, że \(\displaystyle{ f(x) =\alpha (\alpha -1997) \cdot h(x)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ h(x)}\) o współczynnikach całkowitych, a liczba \(\displaystyle{ \alpha (\alpha -1997)}\) jest parzysta.
Załóżmy, że istnieją \(\displaystyle{ x_i,x_j}\) takie, że \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}} < x_i \le x_j<\sqrt{3}}\). Weźmy \(\displaystyle{ x_i^{'},x_j^'}\) takie, że \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}} \le x_i^{'}< x_i \le x_j<x_j^{'} \le \sqrt{3}}\), \(\displaystyle{ x_i+x_j = x_i^{'}+x_j^{'}}\) oraz \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}} = x_i^{'}}\) lub \(\displaystyle{ x_j^{'} = \sqrt{3}}\).
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{12}}\) jest wypukła, \(\displaystyle{ \frac{x_j^{'}-x_i}{x_j^{'}-x_i^{'}} \ge 0, \frac{x_i-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}} \ge 0}\) , \(\displaystyle{ \frac{x_j^{'}-x_i}{x_j^{'}-x_i^{'}}+ \frac{x_i-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}} = 1}\), więc \(\displaystyle{ \frac{x_j^{'}-x_i}{x_j^{'}-x_i^{'}}f\left( x_i^{'}\right)+\frac{x_i-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}}f\left( x_j^{'}\right) \ge f\left( \frac{x_j^{'}-x_i}{x_j^{'}-x_i^{'}}x_i^{'}+ \frac{x_i-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}}x_j^{'}\right)=f\left( x_i\right)}\).
Podobnie \(\displaystyle{ \frac{x_j^{'}-x_j}{x_j^{'}-x_i^{'}}f\left( x_i^{'}\right)+\frac{x_j-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}}f\left( x_j^{'}\right) \ge f\left( \frac{x_j^{'}-x_j}{x_j^{'}-x_i^{'}}x_i^{'}+ \frac{x_j-x_i^{'}}{x_j^{'}-x_i^{'}}x_j^{'}\right)=f\left( x_j\right)}\).
Dodając stronami otrzymujemy \(\displaystyle{ f\left( x_i^{'}\right)+f\left( x_j^{'}\right) \ge f\left( x_i\right) + f\left( x_j\right)}\).
Zamieniamy \(\displaystyle{ x_i,x_j}\) na \(\displaystyle{ x_i^{'},x_j^{'}}\). Po tej zamianie warunki (1) i (2) nadal są spełnione, nie maleje suma dwunastych potęg, ale maleje liczba \(\displaystyle{ x_k}\) różnych od \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Powtarzając ten proces dochodzimy do sytuacji, w której istnieje co najwyżej jedna liczba \(\displaystyle{ x_k}\) różna od \(\displaystyle{ -\frac{1}{ \sqrt{3}}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Dalej stosujemy rozumowanie darka20 (kilka postów wcześniej).