Pytałem o "adres" cytatu, bo chciałem sprawdzić czy nie ma w tym tekście innego, równoważnego określenia, mianowicie, "równoważą się, czyli wzajemnie znoszą".
Takie objaśnienie chyba lepiej objaśnia sens tego równoważenia.
Ale trzeba tu dopisać,że istnieje istotna różnica między równością a równoważeniem się. Równoważenie jest synonimem znoszenia się, sprowadzania do zera. Równość już nie.
Pisze Kolega: "Natomiast u Pana siła A oraz T działają na to samo ciało tj. skrzynkę, więc nie jestem przekonany czy mówi Pan właściwie, albo ja nie jestem w stanie Pana zrozumieć".
Proszę zauważyć, że owe tarcie nie działa na ciało "A". To ciało "B" działa na ciało "A" siłą reakcji równą sile tarcia,( jeżeli skrzynia jest jeszcze w spoczynku).
Trzecia zasada dynamiki.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
-
konop857
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Trzecia zasada dynamiki.
Również mam problem ze zrozumieniem tej zasady i tej konkretnej definicji z wikipedii.
Chciałbym ułożyć sobie jakąś logiczną i spójną definicję, bo jeśli siły by się nie równoważyły (równały), to przy liczeniu jakichkolwiek problemów trzeba byłoby uwzględniać siły reakcji a przecież je pomijamy?
Czy jest jakaś konkretna strona która dowiedzie prawdy tych słów, ewentualnie zawiera jakieś bardziej szczegółowe informacje?Pytałem o "adres" cytatu, bo chciałem sprawdzić czy nie ma w tym tekście innego, równoważnego określenia, mianowicie, "równoważą się, czyli wzajemnie znoszą".
Takie objaśnienie chyba lepiej objaśnia sens tego równoważenia.
Ale trzeba tu dopisać,że istnieje istotna różnica między równością a równoważeniem się. Równoważenie jest synonimem znoszenia się, sprowadzania do zera. Równość już nie.
Chciałbym ułożyć sobie jakąś logiczną i spójną definicję, bo jeśli siły by się nie równoważyły (równały), to przy liczeniu jakichkolwiek problemów trzeba byłoby uwzględniać siły reakcji a przecież je pomijamy?
-
Artut97
- Użytkownik

- Podziękował: 265 razy
Trzecia zasada dynamiki.
Te siły się nie równoważą, bo działają na inne ciało.
Np. gdy zajmujemy się ruchem pudła (my je pchamy) to nie obchodzi nas z jaką siłą "pudło nas pcha", gdyż to nie ma wpływu na ruch pudła. Na ruch pudła wpływ mają tylko te siły, które działają na pudło np. siła tarcia "podłogi o pudło".
Np. gdy zajmujemy się ruchem pudła (my je pchamy) to nie obchodzi nas z jaką siłą "pudło nas pcha", gdyż to nie ma wpływu na ruch pudła. Na ruch pudła wpływ mają tylko te siły, które działają na pudło np. siła tarcia "podłogi o pudło".