Trzecia zasada dynamiki.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Trzecia zasada dynamiki.

Post autor: kruszewski »

Pytałem o "adres" cytatu, bo chciałem sprawdzić czy nie ma w tym tekście innego, równoważnego określenia, mianowicie, "równoważą się, czyli wzajemnie znoszą".
Takie objaśnienie chyba lepiej objaśnia sens tego równoważenia.
Ale trzeba tu dopisać,że istnieje istotna różnica między równością a równoważeniem się. Równoważenie jest synonimem znoszenia się, sprowadzania do zera. Równość już nie.
Pisze Kolega: "Natomiast u Pana siła A oraz T działają na to samo ciało tj. skrzynkę, więc nie jestem przekonany czy mówi Pan właściwie, albo ja nie jestem w stanie Pana zrozumieć".
Proszę zauważyć, że owe tarcie nie działa na ciało "A". To ciało "B" działa na ciało "A" siłą reakcji równą sile tarcia,( jeżeli skrzynia jest jeszcze w spoczynku).
konop857
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Trzecia zasada dynamiki.

Post autor: konop857 »

Również mam problem ze zrozumieniem tej zasady i tej konkretnej definicji z wikipedii.
Pytałem o "adres" cytatu, bo chciałem sprawdzić czy nie ma w tym tekście innego, równoważnego określenia, mianowicie, "równoważą się, czyli wzajemnie znoszą".
Takie objaśnienie chyba lepiej objaśnia sens tego równoważenia.
Ale trzeba tu dopisać,że istnieje istotna różnica między równością a równoważeniem się. Równoważenie jest synonimem znoszenia się, sprowadzania do zera. Równość już nie.
Czy jest jakaś konkretna strona która dowiedzie prawdy tych słów, ewentualnie zawiera jakieś bardziej szczegółowe informacje?
Chciałbym ułożyć sobie jakąś logiczną i spójną definicję, bo jeśli siły by się nie równoważyły (równały), to przy liczeniu jakichkolwiek problemów trzeba byłoby uwzględniać siły reakcji a przecież je pomijamy?
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 265 razy

Trzecia zasada dynamiki.

Post autor: Artut97 »

Te siły się nie równoważą, bo działają na inne ciało.
Np. gdy zajmujemy się ruchem pudła (my je pchamy) to nie obchodzi nas z jaką siłą "pudło nas pcha", gdyż to nie ma wpływu na ruch pudła. Na ruch pudła wpływ mają tylko te siły, które działają na pudło np. siła tarcia "podłogi o pudło".
ODPOWIEDZ