Mam pewne zadanie indukcyjne, ale nie mogę sobie jakoś za chiny z nim poradzić.
Chodzi mianowicie o to, aby udowodnić indukcyjnie zasadę minimum i zasadę maksimum dla liczb naturalnych. Wie ktoś jak takie coś udowodnić?
Dowód indukcyjny - dwa zadania o liczbach naturalnych.
- Tristan
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
A czy mógłbyś napisać czym jest ta zasada, bądź gdzie można znaleźć na jej temat informacje? Ja szukałem, ale jedyniez fizyki rózne rzeczy mi się pojawiały:)
Tutaj chodzi o dowód faktu że z każdego podzbioru zsbioru liczb naturalnych mozna wybrac element najmniejszy i najwiekszy . Z aksjomatu dobrego porządku wiemy ze w każdym zbiorze liczb naturlanych znajdziemy element najmniejszy a tu chodzi dodatkowo o dowód ze w podzbiorze jest i najmniejszy i najwiekszy
ZASADA OGRANICZONEGO MINIMUM I MAXIMUM
Dla każdego niepustego podzbioru Z ograniczonego z góry (lub dołu) możemy wyznaczyć jego największy (najmniejszy) element.
a z dowodem tez mam problem wiem ze chodzi tu o indukcje badź ze sprowadzenia do sprzecznosci swoja droga tez dałam takie zadanko tylko w dziale Teoria liczb bo na tym przedmiocie dostałam je na liście.
Moze jak teraz jest treść zasady to ktos może sobie z tym poradzi
ZASADA OGRANICZONEGO MINIMUM I MAXIMUM
Dla każdego niepustego podzbioru Z ograniczonego z góry (lub dołu) możemy wyznaczyć jego największy (najmniejszy) element.
a z dowodem tez mam problem wiem ze chodzi tu o indukcje badź ze sprowadzenia do sprzecznosci swoja droga tez dałam takie zadanko tylko w dziale Teoria liczb bo na tym przedmiocie dostałam je na liście.
Moze jak teraz jest treść zasady to ktos może sobie z tym poradzi