a oto i on:
\(\displaystyle{ sin\alpha sin\beta sin\gamma=\frac{1}{4}[sin(\alpha+\beta-\gamma)+sin(\beta+\gamma-\alpha)+sin(\gamma+\alpha-\beta)+sin(\alpha+\beta+\gamma)]}\)
Wyprowadź wzór
- Tristan
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Wyprowadź wzór
Trzeba skorzystać z wzorów na iloczyny funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \sin x \sin y = \frac{1}{2} [ \cos(x-y) - \cos(x+y) ]}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos y= \frac{1}{2} [ \sin(x-y)+ \sin(x+y) ]}\)
Zamiast alfa, beta i gamma, będę używał x, y i z
\(\displaystyle{ \sin x \sin y \sin z=\frac{1}{2} [ \cos(x-y) - \cos(x+y)] \sin z= \frac{1}{2} \sin z \cos(x-y) - \frac{1}{2} \sin z \cos(x+y) \\ = \frac{1}{2} \frac{1}{2} [ \sin (z-x+y) + \sin (z+x-y)] -\frac{1}{2} \frac{1}{2} [ \sin (z-x-y) + \sin (z+x+y) ] \\ = \frac{1}{4} [ \sin (-x+y+z) + \sin (x-y+z) + \sin(x+y-z) - \sin (x+y+z)]}\)
Hm... na końcu jest minus, więc albo ja się kopnąłem, albo wzór do wyprowadzenia też miał na końcu minus
\(\displaystyle{ \sin x \sin y = \frac{1}{2} [ \cos(x-y) - \cos(x+y) ]}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos y= \frac{1}{2} [ \sin(x-y)+ \sin(x+y) ]}\)
Zamiast alfa, beta i gamma, będę używał x, y i z
\(\displaystyle{ \sin x \sin y \sin z=\frac{1}{2} [ \cos(x-y) - \cos(x+y)] \sin z= \frac{1}{2} \sin z \cos(x-y) - \frac{1}{2} \sin z \cos(x+y) \\ = \frac{1}{2} \frac{1}{2} [ \sin (z-x+y) + \sin (z+x-y)] -\frac{1}{2} \frac{1}{2} [ \sin (z-x-y) + \sin (z+x+y) ] \\ = \frac{1}{4} [ \sin (-x+y+z) + \sin (x-y+z) + \sin(x+y-z) - \sin (x+y+z)]}\)
Hm... na końcu jest minus, więc albo ja się kopnąłem, albo wzór do wyprowadzenia też miał na końcu minus
- Mapedd
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Wyprowadź wzór
ale nie rozumiem dlaczego zaczales od lewej strony, skad ja wziales?
edit.
juz wiem... dzieki
edit.
juz wiem... dzieki
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, o 01:08 przez Mapedd, łącznie zmieniany 2 razy.