Witam spowrotem!
Dla własnej satysfakcji postanowiłem sobie powyprowadzać najpopularniejsze wzory z wykorzystaniem logarytmów i utknąłem na wzorze na zamianę podstaw logarytmu.
I proszę was o jakąś sugestię
A tak przy okazji: próbowałem jeszcze wyprowadzić sobie takowy wzór:
\(\displaystyle{ \log _{a ^{k}}b= \frac{1}{k}\log _{a}b}\)
I spróbowałem zrobić to od końca:
najpierw definicja:
\(\displaystyle{ \log _{a}b=c \Leftrightarrow a ^{c} =b}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k}\log _{a}b=\log _{a} \left(b ^{ \frac{1}{k} \right) }=\log _{a}a ^{ \frac{c}{k} }=\log _{a ^{k}} \left( a ^{c} \right)= \log _{a ^{k}}b}\)
Co o tym myślicie? wydaje mi się nawet, że nie ma sensu odwracać kolejności argumentacji, bo wzory na logarytmy działają w dwie strony.
Wyprowadzenie wzoru na zamianę podstaw logarytmu
-
irena_1
- Użytkownik

Najłatwiej skorzystać chyba z zależności: \(\displaystyle{ c^{\log _cb}=b}\) i \(\displaystyle{ \log _ac=\frac{1}{\log _ca}}\)
\(\displaystyle{ \log _cb=a\ \Leftrightarrow b=c^a\\c^{\log _cb}=c^a=b}\)
\(\displaystyle{ \log _ca=k\ \Leftrightarrow c^k=a\\
\log _ac^k=k\cdot\ \log _ac=\log _aa=1\\
\log _ac=\frac{1}{k}=\frac{1}{\log _ca}}\)
\(\displaystyle{ \log _ab=\log _ac^{\log _cb}=\log _cb\cdot\ \log _ac=\frac{\log _cb}{\log _ca}}\)
\(\displaystyle{ \log _cb=a\ \Leftrightarrow b=c^a\\c^{\log _cb}=c^a=b}\)
\(\displaystyle{ \log _ca=k\ \Leftrightarrow c^k=a\\
\log _ac^k=k\cdot\ \log _ac=\log _aa=1\\
\log _ac=\frac{1}{k}=\frac{1}{\log _ca}}\)
\(\displaystyle{ \log _ab=\log _ac^{\log _cb}=\log _cb\cdot\ \log _ac=\frac{\log _cb}{\log _ca}}\)
- vpprof
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Ja wyprowadzam ten wzór następująco:
etap I
\(\displaystyle{ \log_xy=\log_ab}\) (równanie 1)
Nie interesuje nas \(\displaystyle{ y}\), chcemy po prostu mieć wzór, w którym będzie się pojawiało \(\displaystyle{ \log_x}\), więc musimy uzależnić \(\displaystyle{ y}\) od pozostałych symboli.
etap II
Z równania 1 mamy \(\displaystyle{ x^{\log_ab} =y}\) oraz \(\displaystyle{ a^{\log_ab} =b}\). Możemy podzielić stronami:
\(\displaystyle{ {\frac{x^\log_ab}{a^\log_ab}} = \frac{y}{b}}\) skąd \(\displaystyle{ y=b \cdot \frac{x^\log_ab}{a^\log_ab}}\)
etap III
Teraz wstawiamy \(\displaystyle{ y}\) do równania 1:
\(\displaystyle{ {\log_ab}=\log_x{\left( b \cdot \frac{x^{\log_ab} }{a^{\log_ab} } \right) } =
{\log_xb}+{\log_x{x^{\log_ab}-\log_x{a^{log_ab}} =
{\log_xb}+{\log_a{b-{\log_ab} \cdot {\log_xa}}}\)
Następnie \(\displaystyle{ {\log_ab} \cdot {\log_xa}={\log_xb}}\) i w efekcie \(\displaystyle{ {\log_ab}= \frac{\log_xb}{\log_xa}}\)
Może nie jest to tak elegancka metoda jak ta uż. irena_1, ale jest prosta w zapamiętaniu.
etap I
\(\displaystyle{ \log_xy=\log_ab}\) (równanie 1)
Nie interesuje nas \(\displaystyle{ y}\), chcemy po prostu mieć wzór, w którym będzie się pojawiało \(\displaystyle{ \log_x}\), więc musimy uzależnić \(\displaystyle{ y}\) od pozostałych symboli.
etap II
Z równania 1 mamy \(\displaystyle{ x^{\log_ab} =y}\) oraz \(\displaystyle{ a^{\log_ab} =b}\). Możemy podzielić stronami:
\(\displaystyle{ {\frac{x^\log_ab}{a^\log_ab}} = \frac{y}{b}}\) skąd \(\displaystyle{ y=b \cdot \frac{x^\log_ab}{a^\log_ab}}\)
etap III
Teraz wstawiamy \(\displaystyle{ y}\) do równania 1:
\(\displaystyle{ {\log_ab}=\log_x{\left( b \cdot \frac{x^{\log_ab} }{a^{\log_ab} } \right) } =
{\log_xb}+{\log_x{x^{\log_ab}-\log_x{a^{log_ab}} =
{\log_xb}+{\log_a{b-{\log_ab} \cdot {\log_xa}}}\)
Następnie \(\displaystyle{ {\log_ab} \cdot {\log_xa}={\log_xb}}\) i w efekcie \(\displaystyle{ {\log_ab}= \frac{\log_xb}{\log_xa}}\)
Może nie jest to tak elegancka metoda jak ta uż. irena_1, ale jest prosta w zapamiętaniu.