Witam!
Mam pewne, moze dziwaczne, pytanie. Jak narysowac wykres funkcji \(\displaystyle{ -3^{x}}\) ? Podstawa wynosi -3, podczas gdy nie moze byc mniejsza od zera. Moja matematyczka mowi, ze nalezy wtedy "odbic" wykres funkcji \(\displaystyle{ 3^{x}}\) symetrycznie wzgledem osi OX, jednak wydaje mi sie ze jest to blad. Co innego gdybym mial narysowac wykres funkcji \(\displaystyle{ -(3)^{x}}\) Moze ktos mi wyjasni gdzie jest roznica pomiedzy \(\displaystyle{ -3^{x}}\) \(\displaystyle{ (-3)^{x}}\) i \(\displaystyle{ -(3)^{x}}\) ? Z gory dziekuje
Wykres funkcji wykladniczej
- Comma
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wykres funkcji \(\displaystyle{ -3^x}\) to to samo co \(\displaystyle{ -(3)^x}\), więc podstawa nie jest mniejsza od zera. Sprawa jest prosta, odbijasz względem osi X. Matematyczka się nie myli .
Ostatnio zmieniony 24 mar 2006, o 21:41 przez Comma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Olo
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
coś Wam się pomyliło, przecież to widać, że musimy odbić względem osi OX. Gdybyśmy odbijali \(\displaystyle{ 3^{x}}\) względem y-greków, to byśmy mieli zbiór wartości składający się z liczb dodatnich, podczas gdy \(\displaystyle{ =3^{x}}\) ma zbiór wartości po drugiej stronie osi.
- Comma
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Oczywiście Olo ma rację już poprawiam. Myślałam co innego, a pisałam co innego ^^
Nie to, ze literówka, pomyliłam nazwy osi =P Wiem, trochę blamaż. Już poprawiam.
Nie to, ze literówka, pomyliłam nazwy osi =P Wiem, trochę blamaż. Już poprawiam.