Przejśćie fotonu między różnymi ośrodkami
-
Gregsky
- Użytkownik

Wiadomo że światło porusza się z różną prędkością w różnych ośrodkach.
Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
Powodem tego sa zapewne odmienne wlasnosci osrodkow.gregsky pisze:Wiadomo że światło porusza się z różną prędkością w różnych ośrodkach.
Pozdrawiam, GNicz
-
Gregsky
- Użytkownik

Bardzo odkrywcze wyjaśnienie.Niewątpliwie masz rację, Gnicz.Tylko pytanie brzmiało
gregsky pisze:Jak to się dzieje?
Po prostu fala EM rozchodzi sie z inna predkoscia w tych osrodkach, analogicznie do fal mechanicznych. W przypadku fal mechanicznych zmienia sie sprezystosc i gestosc osrodka, a w tym przypadku odmienne sa wlasnosci elektryczne materii (kwestia oddzialywan EM).gregsky pisze:Jak to się dzieje?
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
w sumie to nie wiem ile naprawde osiaga w powietrzu ale mysle ze cos kolo 0.9 c
-
reper
Rozpatrując foton to oprócz zmiany pędkości przy wyjściu z wody zmienia także swój kąt i to zależie od długości fali.W wodzie foton ulega rodzajowi "zmęczenia światła" jeśli możemy mówic o jednym fotonie.Podobne skoki mają fale i cząstki,gdzie bariera transformuje wartości.gregsky pisze:Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
gregsky: może to dlatego taki dylemacik bo normalne ciało jak się porusza z pewną szybkością pod wodą i jak wyleci z wody to chyba nie przyspiesza (chodzi ogolnie o zmiane ośrodka) i to tak znacznie jak światło, ale chyba powodem tego jest to, że na światło które w gruncie rzeczy nie ma masy choc "dwojako" na to się mówi nie działa żadne tarcie, hm jakby to powiedzieć obrazowo "ono nigdy nie slabnie"
. Hm użyłem dośc takich niefizycznych sformułowań ale przecież lepiej mówić językiem codziennym zwłaszcza w trudnych sprawach IMHO
-
Gość
W przypadku światła zachodzi wymiana częstości przestrzennej w wodzie na prędkośc w powietrzu(nie trzymając się formalizmu).Co to jast częstośc przestrzenna ? 1/lambda .Altruista pisze: ciało jak się porusza z pewną szybkością pod wodą i jak wyleci z wody to chyba nie przyspiesza
-
Dave
- Użytkownik

Altruisto, jesli sadzisz ze nie dziala na swiatlo zadne tarcie to czemu swaitlo zwalnia w zaleznosci od osrodka? ja mysle ze jakiesnawet minimalne tarcie musi dzialac bo przeciez dlatego swiatlo zmienia swa predkosc w roznych osrodkach.
-
reper
W kosmologii dynamiczne tarcie to zwalnianie jakiegoś obiektu w pobliżu innego stacjonarnego tak jakby występowało tarcie.Efekt odwrotny przyśpieszania to efekt procy -sling effect.dave pisze:Altruisto, jesli sadzisz ze nie dziala na swiatlo zadne tarcie to czemu swaitlo zwalnia w zaleznosci od osrodka? ja mysle ze jakiesnawet minimalne tarcie musi dzialac bo przeciez dlatego swiatlo zmienia swa predkosc w roznych osrodkach.
-
Gość
Hm, nie dałbym sobie głowy uciąć,że tu istnieje tarcie 
Nie wiem dokładnie jak to z tym będzie mogę tylko powiedzieć, że conieco tłumaczy tutaj Dyspersja światła --> Prędkość fali świetlnej przechodzącej przez ośrodek materialny zależy od współczynnika załamania tego ośrodka oraz od częstotliwości drgań przechodzącej fali.
Zależność prędkości fali świetlnej od współczynnika załamania wynika z wzoru v=c/n ( jak ktoś ma wątpliwości to moge napisać skąd ten wzór )
Więc ze wzrostem częstotliwości fali świetlnej rośnie współczynnik załamania ośrodka a więc ze wzrostem częstotliwości maleje prędkość.
Czyli częstotliwość światła w wodzie jest większa a tym samym współczynnik załamania jest większy więc prędkośc mniejsza XD
A czy wartość tarcia o ile takie istnieje zależy od częstotliwości ?
No tak to widzę ... [/i]
Nie wiem dokładnie jak to z tym będzie mogę tylko powiedzieć, że conieco tłumaczy tutaj Dyspersja światła --> Prędkość fali świetlnej przechodzącej przez ośrodek materialny zależy od współczynnika załamania tego ośrodka oraz od częstotliwości drgań przechodzącej fali.
Zależność prędkości fali świetlnej od współczynnika załamania wynika z wzoru v=c/n ( jak ktoś ma wątpliwości to moge napisać skąd ten wzór )
Więc ze wzrostem częstotliwości fali świetlnej rośnie współczynnik załamania ośrodka a więc ze wzrostem częstotliwości maleje prędkość.
Czyli częstotliwość światła w wodzie jest większa a tym samym współczynnik załamania jest większy więc prędkośc mniejsza XD
A czy wartość tarcia o ile takie istnieje zależy od częstotliwości ?
No tak to widzę ... [/i]
Eh znowu się nie zalogowałem ... to wyżej to moje
)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 paź 2004, o 10:36 przez Altruista, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dave
- Użytkownik

Hmm no to faktycznie przekonaliscie mnie iz moze to nie zalezec od tarcia. Innymi slowy zalezy to od gestosci osrodka, czyz nie?