Przejśćie fotonu między różnymi ośrodkami

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gregsky »

Wiadomo że światło porusza się z różną prędkością w różnych ośrodkach.
Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
gnicz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gnicz »

gregsky pisze:Wiadomo że światło porusza się z różną prędkością w różnych ośrodkach.
Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
Powodem tego sa zapewne odmienne wlasnosci osrodkow.

Pozdrawiam, GNicz
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik

Bardzo odkrywcze wyjaśnienie.Niewątpliwie masz rację, Gnicz.Tylko pytanie brzmiało
gregsky pisze:Jak to się dzieje?
gnicz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gnicz »

gregsky pisze:Jak to się dzieje?
Po prostu fala EM rozchodzi sie z inna predkoscia w tych osrodkach, analogicznie do fal mechanicznych. W przypadku fal mechanicznych zmienia sie sprezystosc i gestosc osrodka, a w tym przypadku odmienne sa wlasnosci elektryczne materii (kwestia oddzialywan EM).

Pozdrawiam, GNicz
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Dave »

a poza tym c osiaga nie w powietrzu a w prozni
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik

dobra,ok,racja.Swiatło osiąga prawie c w powietrzu.
Dave
Użytkownik
Użytkownik

w sumie to nie wiem ile naprawde osiaga w powietrzu ale mysle ze cos kolo 0.9 c
reper

Post autor: reper »

gregsky pisze:Jak to się dzieje że foton po wyjsciu z wody gdzie miał około 200,000km/s nagle w powietrzu dostaje kopa i ma 300,000km/s ??
Rozpatrując foton to oprócz zmiany pędkości przy wyjściu z wody zmienia także swój kąt i to zależie od długości fali.W wodzie foton ulega rodzajowi "zmęczenia światła" jeśli możemy mówic o jednym fotonie.Podobne skoki mają fale i cząstki,gdzie bariera transformuje wartości.
Altruista
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Altruista »

gregsky: może to dlatego taki dylemacik bo normalne ciało jak się porusza z pewną szybkością pod wodą i jak wyleci z wody to chyba nie przyspiesza (chodzi ogolnie o zmiane ośrodka) i to tak znacznie jak światło, ale chyba powodem tego jest to, że na światło które w gruncie rzeczy nie ma masy choc "dwojako" na to się mówi nie działa żadne tarcie, hm jakby to powiedzieć obrazowo "ono nigdy nie slabnie" :). Hm użyłem dośc takich niefizycznych sformułowań ale przecież lepiej mówić językiem codziennym zwłaszcza w trudnych sprawach IMHO
Gość

Post autor: Gość »

Altruista pisze: ciało jak się porusza z pewną szybkością pod wodą i jak wyleci z wody to chyba nie przyspiesza
W przypadku światła zachodzi wymiana częstości przestrzennej w wodzie na prędkośc w powietrzu(nie trzymając się formalizmu).Co to jast częstośc przestrzenna ? 1/lambda .
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Altruisto, jesli sadzisz ze nie dziala na swiatlo zadne tarcie to czemu swaitlo zwalnia w zaleznosci od osrodka? ja mysle ze jakiesnawet minimalne tarcie musi dzialac bo przeciez dlatego swiatlo zmienia swa predkosc w roznych osrodkach.
reper

Post autor: reper »

dave pisze:Altruisto, jesli sadzisz ze nie dziala na swiatlo zadne tarcie to czemu swaitlo zwalnia w zaleznosci od osrodka? ja mysle ze jakiesnawet minimalne tarcie musi dzialac bo przeciez dlatego swiatlo zmienia swa predkosc w roznych osrodkach.
W kosmologii dynamiczne tarcie to zwalnianie jakiegoś obiektu w pobliżu innego stacjonarnego tak jakby występowało tarcie.Efekt odwrotny przyśpieszania to efekt procy -sling effect.
Gość

Post autor: Gość »

Hm, nie dałbym sobie głowy uciąć,że tu istnieje tarcie :-)

Nie wiem dokładnie jak to z tym będzie mogę tylko powiedzieć, że conieco tłumaczy tutaj Dyspersja światła --> Prędkość fali świetlnej przechodzącej przez ośrodek materialny zależy od współczynnika załamania tego ośrodka oraz od częstotliwości drgań przechodzącej fali.

Zależność prędkości fali świetlnej od współczynnika załamania wynika z wzoru v=c/n ( jak ktoś ma wątpliwości to moge napisać skąd ten wzór )

Więc ze wzrostem częstotliwości fali świetlnej rośnie współczynnik załamania ośrodka a więc ze wzrostem częstotliwości maleje prędkość.

Czyli częstotliwość światła w wodzie jest większa a tym samym współczynnik załamania jest większy więc prędkośc mniejsza XD

A czy wartość tarcia o ile takie istnieje zależy od częstotliwości ?

No tak to widzę ... [/i]
Altruista
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Altruista »

Eh znowu się nie zalogowałem ... to wyżej to moje :-))

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2004, o 10:36 przez Altruista, łącznie zmieniany 1 raz.
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Hmm no to faktycznie przekonaliscie mnie iz moze to nie zalezec od tarcia. Innymi slowy zalezy to od gestosci osrodka, czyz nie?
ODPOWIEDZ