Witam, muszę na jutro rozwiązać zadanie z fizyki:
Przede wszystkim potrzebuję rozpisania przerabiania wzoru na prawo Coulomba (F=k * Q1*Q2/r^2)
Muszę obliczyć z tego r.
Z góry dziękuję.
jimmer
Wzór - prawo coulomba
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Wzór - prawo coulomba
\(\displaystyle{ F=k\cdot {q_1\cdot q_2\over r^2}}\) /\(\displaystyle{ \cdot r^2}\)
\(\displaystyle{ F \cdot r^2 = k \cdot q_1 \cdot q_2}\) /\(\displaystyle{ :F}\)
\(\displaystyle{ r^2 = \frac{k \cdot q_1 \cdot q_2}{F}}\) / \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{\frac{k \cdot q_1 \cdot q_2}{F} }}\)
\(\displaystyle{ F \cdot r^2 = k \cdot q_1 \cdot q_2}\) /\(\displaystyle{ :F}\)
\(\displaystyle{ r^2 = \frac{k \cdot q_1 \cdot q_2}{F}}\) / \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{\frac{k \cdot q_1 \cdot q_2}{F} }}\)
-
jimmer
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wzór - prawo coulomba
A jeśli ktoś mógłby pokazać mi jak zrobić to zadanie byłbym wdzięczny: W jakiej odległości znajdują się 2 jednakowe ładunki o wartości 2*10^-10 C odziałujące na siebie z siłą 10N. k = 9 ∙ 10^9 Nm2/C2
Mam problem z tym zadaniem, jeśliby ktoś zechciałby pomóc, byłbym wdzięczny (ale krok po kroku).
Pozdrawiam
jimmer
Mam problem z tym zadaniem, jeśliby ktoś zechciałby pomóc, byłbym wdzięczny (ale krok po kroku).
Pozdrawiam
jimmer
-
jimmer
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wzór - prawo coulomba
Racja, ale zostaje kwestia tych ujemnych potęg. Czy je obliczać, skracać, jak nimi operować.
- Jacob92
- Użytkownik

Wzór - prawo coulomba
Witam, ja również mam podobne zadanie i pilnie potrzebne mi jest potwierdzenie moich przypuszczeń.
Zadanie brzmi:
Jak zmienią się wartości sił oddziaływań elektrostatycznych gdy wartości obydwu ładunków elektr. wzrosną 3-krotnie a odległości między nimi też wzrosną 3-krotnie.
Skoro, wartość sił jest wprost proporcjonalna do wartości ładunków elektrycznych, to znaczy, że siła oddziaływań również wzrośnie 3-krotnie? Wydaje mi się, że odpowiedź wymagana jest tylko ustna, jako potwierdzenie tego co powiedziałem wcześniej. Ale jeśli tak nie jest, to byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś by udzielił mi pomocy :]
Zadanie brzmi:
Jak zmienią się wartości sił oddziaływań elektrostatycznych gdy wartości obydwu ładunków elektr. wzrosną 3-krotnie a odległości między nimi też wzrosną 3-krotnie.
Skoro, wartość sił jest wprost proporcjonalna do wartości ładunków elektrycznych, to znaczy, że siła oddziaływań również wzrośnie 3-krotnie? Wydaje mi się, że odpowiedź wymagana jest tylko ustna, jako potwierdzenie tego co powiedziałem wcześniej. Ale jeśli tak nie jest, to byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś by udzielił mi pomocy :]
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Wzór - prawo coulomba
Skoro ładunek jednego i drugiego wzrośnie trzykrotnie to siła wzrośnie tylko 3 razy?
Zależy czego nauczyciel wymaga. Jeden będzie wymagał ustnie a drugi, żeby to rozpisać ze wzoru.
Zależy czego nauczyciel wymaga. Jeden będzie wymagał ustnie a drugi, żeby to rozpisać ze wzoru.