czastką w polu elektromagnetycznym
- dora1255
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Jeśli mamy cząstkę poruszającą się po linii śrubowej w polu elektromagnetycznym, gdzie pole elektryczne jest równolegle do pola magnetycznego to jeśli chcę napisać II zasadę dynamiki i wyznaczyć przyspieszanie tej cząstki to mam wyliczyć siłe wypadkową z siły elektrycznej i Lorentza czy wystarczy, że \(\displaystyle{ m \cdot a = E \cdot q}\)? (bo przecież pole elektryczne przyspiesza cząstkę). Bardzo proszę o pomoc i jakieś wytłumaczenie.
- mdd
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Analiza przypadku gdzie mamy ruch cząstki posiadającej masę \(\displaystyle{ m}\) i ładunek elektryczny \(\displaystyle{ q}\) w równomiernym polu elektrycznym \(\displaystyle{ \vec{E}}\) i równomiernym polu magnetycznym \(\displaystyle{ \vec{B}}\), przy założeniu, że \(\displaystyle{ \vec{E} ||\vec{B}}\) jest .
Natomiast w przypadku ogólnym należy rozwiązać równanie wektorowe:
\(\displaystyle{ m \frac{d \vec{v} }{dt}=q\left( \vec{E} + \vec{v} \times \vec{B} \right)}\)
...które jest równoważne trzem równaniom skalarnym.
Kod: Zaznacz cały
http://www.if.pw.edu.pl/~labfiz1p/cmsimple2_4/1instrukcje_pdf/31.pdfNatomiast w przypadku ogólnym należy rozwiązać równanie wektorowe:
\(\displaystyle{ m \frac{d \vec{v} }{dt}=q\left( \vec{E} + \vec{v} \times \vec{B} \right)}\)
...które jest równoważne trzem równaniom skalarnym.
- dora1255
- Użytkownik

A mógłbyś napisać te równania skalarne? Czyli jak mam równoległe te pola to muszę brać przy przyspieszeniu siłę Lorentza? Nie na moim poziomie jest rozwiązywanie równań wektorowych. Ten link co wysłałeś widziałam i czytałam z 50 razy.
- mdd
- Użytkownik

Tak, trzeba brać pod uwagę wpływ i pola \(\displaystyle{ \vec{E}}\) i pola \(\displaystyle{ \vec{B}}\).dora1255 pisze:A mógłbyś napisać te równania skalarne? Czyli jak mam równoległe te pola to muszę brać przy przyspieszeniu siłę Lorentza?
Ogólnie:
\(\displaystyle{ m \frac{d v_x }{dt}=qE_x +q\left( v_y B_z - v_z B_y \right)}\)
\(\displaystyle{ m \frac{d v_y }{dt}=qE_y +q\left( v_z B_x - v_x B_z \right)}\)
\(\displaystyle{ m \frac{d v_z }{dt}=qE_z +q\left( v_x B_y - v_y B_x \right)}\)
Poczytaj o iloczynie wektorowym. Chodzi o to by wiedzieć jak się rozpisuje wektor \(\displaystyle{ \vec{v} \times \vec{B}}\)
W naszym przypadku pól "równoległych" mamy:
\(\displaystyle{ E_y=E_z=0}\)
\(\displaystyle{ B_y=B_z=0}\)
Równania ruchu znacznie się uproszczą.
- dora1255
- Użytkownik

A dałoby się to zrobić bez pochodnych? Musi to być w 3 wymiarach rozpatrywane?
- mdd
- Użytkownik

Prostszą analizę masz właśnie w dokumencie, do którego link Tobie podałem. Co w tej prostej analizie nie jest dla Ciebie jasne?dora1255 pisze:A dałoby się to zrobić bez pochodnych? Musi to być w 3 wymiarach rozpatrywane?
- dora1255
- Użytkownik

Jest jasne ale nie ma tam za bardzo tego o co mi chodzi. A Można wylicz wypadkową z tw. Pitagorasa, skoro\(\displaystyle{ F _{e} e i F _{b}}\) są do siebie prostopadłe? I zastanawia mnie dlaczego trzeba brać pod uwagę siłę Lorentza skoro to pole elektryczne nadaje przyspieszenie cząstce.
- mdd
- Użytkownik

Można. Tylko w jaki sposób chcesz wykorzystać samą wartość siły wypadkowej \(\displaystyle{ F=\sqrt{F _{e}^{2} + F _{b}^{2}}}\)?dora1255 pisze:Można wylicz wypadkową z tw. Pitagorasa, skoro\(\displaystyle{ F _{e} e i F _{b}}\) są do siebie prostopadłe?
Trzeba brać siłę wypadkową \(\displaystyle{ \vec{F}}\) działającą na cząstkę by przewidzieć jej ruch (czyli \(\displaystyle{ \vec{F}=q \vec{E}+q\vec{v} \times \vec{B}}\)).dora1255 pisze: I zastanawia mnie dlaczego trzeba brać pod uwagę siłę Lorentza skoro to pole elektryczne nadaje przyspieszenie cząstce.
Jeśli pominiesz pole magnetyczne to cząstka będzie się poruszać po prostej lub po paraboli (czyli tak jak kulka spadająca/wznosząca się lub rzucona ukośnie w równomiernym polu grawitacyjnym) a nie po linii śrubowej.
To o czym Ty piszesz to fakt, że pole magnetyczne nie jest w stanie zmienić wartości prędkości cząstki (modułu wektora prędkości), jest tylko w stanie zmienić kierunek wektora prędkości cząstki (pole magnetyczne zakrzywia tor ruchu cząstki).dora1255 pisze: to pole elektryczne nadaje przyspieszenie cząstce.
Natomiast pole elektryczne może zarówno zmieniać wartość prędkości \(\displaystyle{ v}\) (moduł wektora prędkości \(\displaystyle{ v=\left| \vec{v} \right|}\)) jak i kierunek wektora prędkości \(\displaystyle{ \vec{v}}\) (a więc zakrzywiać tor ruchu cząstki).