1. popyt rynkowy P=-4Qd+900 podaż P=Qs-100. Okresl wydatki nosumentow w rownowadze rynkowej. Jak zmieni sie punkt rownowagi jesli koszty produkcji wzrosna o 200? sprzad odpowiedni wykres.
2. W gospodarce zamknietej C=15+0,8Q. Inwestycje wynosza 25 a wydatki rzadowe 30. Okres MPS- o ile wzrosna oszczednosci przy wzroscie dochodu o 60? Ile wynosi mnoznik inwestycyjny? Okresl PKB w warunkach rownowagi na rynku dobr finalnych i sporzadz odpowiedni wykres.
popyt i podaż, równowaga rynkowa, PKB
zadanie 1
najpierw musisz policzyc punkkt rownowagi (tj cenę w punkcie równowagi i wartośc Q), żeby to zrobic przyrownujesz rownania cen (pomijając przy Q indeksy "d" i "s", po prostu traktujesz je jak to samo Q -> bo Qs jest rowne Qd w punkcie równowagi). Po przyrownaniu cen wychodzi ci wartośc Q w punkcie równowagi.
Zeby policzyc cenę podstawiasz do któregokolwiek z równań wyliczoną wartośc Q i wychodzi Ci cena w punkcie równowagi.
Wartości te są wspólrzenymi punktu równowagi, krzywa popytu i krzywa podaży przecinają się w tym punkcie.
gdy koszty produkcji wzrosną o 200 musisz je po prostu dodac do Qs-100. I pozniej analogicznie jak w pierwszym przypadku obliczasz nową cenę równowagi i nową wartośc w punkcie równowagi.
a drugie zadanie nie wiem jak zrobic, bo nawet chyba takiego nie miałam
Jeśli coś dla Ciebie jest niezrozumiałe mogę wytłumaczyc. Pozdr i miłej nauki
najpierw musisz policzyc punkkt rownowagi (tj cenę w punkcie równowagi i wartośc Q), żeby to zrobic przyrownujesz rownania cen (pomijając przy Q indeksy "d" i "s", po prostu traktujesz je jak to samo Q -> bo Qs jest rowne Qd w punkcie równowagi). Po przyrownaniu cen wychodzi ci wartośc Q w punkcie równowagi.
Zeby policzyc cenę podstawiasz do któregokolwiek z równań wyliczoną wartośc Q i wychodzi Ci cena w punkcie równowagi.
Wartości te są wspólrzenymi punktu równowagi, krzywa popytu i krzywa podaży przecinają się w tym punkcie.
gdy koszty produkcji wzrosną o 200 musisz je po prostu dodac do Qs-100. I pozniej analogicznie jak w pierwszym przypadku obliczasz nową cenę równowagi i nową wartośc w punkcie równowagi.
a drugie zadanie nie wiem jak zrobic, bo nawet chyba takiego nie miałam
Jeśli coś dla Ciebie jest niezrozumiałe mogę wytłumaczyc. Pozdr i miłej nauki
-
Madzian
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
dzięki bardzo mi pomogłaś:)
Więc tak policzyłam Q i wyszło mi 200, potem cena wyszła mi 100, do tego momoentu rozumiem,a potem do P=Qs-100 dodaje 200, ale pod Q miałam 200 = teraz 200 tak? i wyjdzie mi 300? i potem cenę liczę podstawiając do czego?
Więc tak policzyłam Q i wyszło mi 200, potem cena wyszła mi 100, do tego momoentu rozumiem,a potem do P=Qs-100 dodaje 200, ale pod Q miałam 200 = teraz 200 tak? i wyjdzie mi 300? i potem cenę liczę podstawiając do czego?
Madzian pisze:dzięki bardzo mi pomogłaś:)
pierwasza czesc ok, druga zle, nie zrozumialas mnie, moze niepreceyzjnie sie wyrazilam. to 200 dodajesz tam gdzie masz Qs tzn:
p=Qs-100+200 i dalej robisz tak samo jak w pierwszym przypadku