Patrzycie sobie pewnie na temacik, i myślicie ... "o co chodzi " ... no właśnie. Chodzi mi o następujący problem. Napotkałem na innym forum stwierdzenie, względem którego może tutaj ktoś się ustosunkuje, obali je, potwierdzi dalszymi wyjaśnieniami czy coś w tym stylu. Przechodząc zatem do faktów :
Wiemy co to jest z definicji dzień ( od wchodu do zachodu ), doba (pełen obrót planety wokół własnej osi ) i rok ( pełen cykl po orbicie wokół Słońca, naszej gwiazduni ).
W przypadku Wenus doba trwa 243 dni, a rok 255. Kierunek obrotu wokół własnej osi jest przeciwny do ziemskiego ( tak, u nich wschodzi na zachodzie ).
Podług wypowiedzi pewnej osoby rok na Wenus trwa dwa dni wenusjańskie. Chciałbym przeto, aby przede wszystkim ktoś obeznany ten fakt ( jeśli jest prawdą ) potwierdził, a najlepiej pokazał mi w necie (ewentualnie wskazał literaturę ), gdzie tak jest napisane ( tylko proszę o kompetentne linki, żadnych blogów ), za symulację w skryptowej Javie czy Flashu dosłownie ozłocę. Jakby nie było jestem żądny wiedzy w tej kwestii. Czekam na odp.
Women are from Venus
- akwarelka
- Użytkownik

Women are from Venus
Nie wiem skąd masz te dane, ale rok wenusjański trwa 224,7 ziemskich dni. Rok na Wenus nie może trwać dwie doby wenusjańskie, bo doba wenusjańska jest dłuższa od roku. Tutaj masz link z jak najbardziej kompetentnego ( ) serwisu i tam są podane właśnie takie dane. Możesz to też znaleźć w kasiążce Przemysława Rudzia "Niebo na weekend" tylko po co :p.
- PawelJan
- Użytkownik

Women are from Venus
Nachylenie osi Wenus do płaszczyzny jej orbity wynosi ok. 2,5°, więc można rzec, że ogólnie dzień trwa tam połowę doby, a że doba to 'w przybliżeniu' rok (umniejszając dobie) mamy około 2 długości zdefiniowanego przez Ciebie dnia na rok. Oczywiście tak nie jest 'logicznie', bo ten drugi 'dzień' to noc 
PS. Rok to nie 255 dób, lecz 225 dób, ziemskich oczywiście
jak zauważyła akwarelka.
) w świetle Twych definicji 
Z definicji podanej wyżej jednak może. Obowiązuje "ścisły" język.akwarelka pisze:Rok na Wenus nie może trwać dwie doby wenusjańskie, bo doba wenusjańska jest dłuższa od roku.
PS. Rok to nie 255 dób, lecz 225 dób, ziemskich oczywiście
Raczej dób (jakkolwiek to brzmiUndre pisze:na Wenus doba trwa 243 dni
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Women are from Venus
operowałem na int-achakwarelka pisze:ale rok wenusjański trwa 224,7 ziemskich dni.
[ Dodano: 3 Wrzesień 2006, 00:59 ]
napisałem dwa dni, nie dwie dobyakwarelka pisze:Rok na Wenus nie może trwać dwie doby wenusjańskie
[ Dodano: 3 Wrzesień 2006, 01:01 ]
OK ale w świetle tak niewielkich różnic między zmianą położenia względem obranego początku obrotu wokół własnej osi, a zmianą położenia względem słońca, zastanawiam się, czy czegoś nie pomijam. Planeta bowiem obróci się o połowę, a w międzyczasie znajdzie się po drugiej stronie orbity wokół słońca. Czy takie działanie nie dokłada dni ?PawelJan pisze:Oczywiście tak nie jest 'logicznie', bo ten drugi 'dzień' to noc
[ Dodano: 3 Wrzesień 2006, 01:30 ]
OK zrobiłem sobie symulację we Flashu. Dajcie znać to wam podeślę. Trochę to uproszczone i na razie wygląda na dwa dni.
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Women are from Venus
Sprawa ma dwie strony medalu. Informacje pochodzące z Internetu a dokładni z
podają, że (cyt.):"Wenusjański rok trwa 224 dni, a doba 243 dób ziemskich. Wynika z tego, iż doba na Wenus jest dłuższa od roku." Hmm a podchodząc do sprawy z drugiej strony:... to nie sprawdzałam tego "na własnej skórze".
podają, że (cyt.):"Wenusjański rok trwa 224 dni, a doba 243 dób ziemskich. Wynika z tego, iż doba na Wenus jest dłuższa od roku." Hmm a podchodząc do sprawy z drugiej strony:... to nie sprawdzałam tego "na własnej skórze".
- PawelJan
- Użytkownik

Women are from Venus
"Doba" jako jeden pełen obrót wokół własnej osi, nie zaś dzień, przedstawiony wyżej.