Teoria strun
-
arek1357
Teoria strun
Nie bardzo do mnie przemawia ponieważ jak twierdzi ta teoria cząsteczki składają się z malutkich strun (struna jako energia) i jaka cząsteczka zależy od tego na jakiej częstotliwości ta struna drga.
Wydaje się to logiczne lecz żeby struna mogła drgać musi być naprężona na końcach czyli podparta,
niestety nikt w tej teorii nie mówi o tym że są one naprężone bo niby w jaki sposób.
Micho Kaku pisze, że struny są zwinięte niestety struna zwinięta nie może drgać.
W ten sposób może nie obalam ale wykazuję słabe punkty tej teorii jest tak mętna jak mętna rzeka.
Wydaje się to logiczne lecz żeby struna mogła drgać musi być naprężona na końcach czyli podparta,
niestety nikt w tej teorii nie mówi o tym że są one naprężone bo niby w jaki sposób.
Micho Kaku pisze, że struny są zwinięte niestety struna zwinięta nie może drgać.
W ten sposób może nie obalam ale wykazuję słabe punkty tej teorii jest tak mętna jak mętna rzeka.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Teoria strun
No nieźle XD
Owaga, obalam mit jakoby Ziemia się kręciła wokół własnej osi: podskoczylem do góry - spadłem w to samo miejsce.
Pozamiatane.
Owaga, obalam mit jakoby Ziemia się kręciła wokół własnej osi: podskoczylem do góry - spadłem w to samo miejsce.
Pozamiatane.
-
Kaf
- Użytkownik

Teoria strun
Absolutnie się nie znam na fizyce, ale jednak sądzę Arku, że ocenianie teorii/modelu naukowego na podstawie doniesień popularyzatorów to nie jest najlepsza droga...
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Teoria strun
Arku dlaczego wciąż i wciąż sypiesz jakimiś sądami na temat fizyki współczesnej, kiedy (z całym szacunkiem) ale Twoja wiedza na te tematy jest zerowa, a nawet ujemna? Twój post brzmi jak jakiś kiepski żart. Zaproponuję Ci tu dwa skrypciki:
,
.
Jak przez nie przebrniesz chociażby w połowie, to wtedy dalsza dyskusja będzie miała sens. Ja jeszcze muszę naprostować informacjami jeden Twój temat o mechanice kwantowej, może w przyszłym tygodniu znajdę czas.
Kod: Zaznacz cały
https://math.berkeley.edu/~kwray/papers/string_theory.pdf.
Jak przez nie przebrniesz chociażby w połowie, to wtedy dalsza dyskusja będzie miała sens. Ja jeszcze muszę naprostować informacjami jeden Twój temat o mechanice kwantowej, może w przyszłym tygodniu znajdę czas.
-
arek1357
Teoria strun
No tak zapodałeś mi z bardzo grubej rury ja powiem ci tak dla mnie strona matematyczna tego czegoś nie jest nie do ogarnięcia tylko połączenie fizyki z matmą jest już ponad dlatego ja rozumuję bardzo prosto jak jest tak to musi być tak a nie inaczej.
- AiDi
- Moderator

Teoria strun
Ale nie nie, to tak nie działa To nie jest "połączenie fizyki z matmą", to jest fizyka. Tak wygląda teoria strun. Matematyka nie jest tu jakimś dodatkiem, jest językiem, bez znajomości którego fizyki zrozumieć się nie da. Szczególnie tej współczesnej i najbardziej zaawansowanej. Więc jeśli ktoś nie ogarnia chociażby pierwszych kilku rozdziałów, to w gruncie rzeczy nie ma pojęcia o temacie. A zatem nie ma żadnych podstaw (ani tzw. "moralnego prawa") do krytyki przedstawionych modeli. Life is brutal.arek1357 pisze:tylko połączenie fizyki z matmą jest już ponad dlatego ja rozumuję bardzo prosto jak jest tak to musi być tak a nie inaczej.
-
arek1357
Teoria strun
Nie no po co tensory strunom , skoro oni na temat strun nic nie wiedzą nie znają ich struktury a występują tu równania tensorowe nie wiadomo po co. Albo liczby urojone jaki one mają tu sens fizyczny. Np gadanie o spinie to dla mnie całkowita abstrakcja jak mogę mierzyć spin czegoś czego nie widzę nawet. Kiedyś patrzyłem przez mikroskop elektronowy i zupełna porażka same plamy ciemne i jasne takie nic a do tego nieruchawe jak do czegoś takiego mają się tego typu równania.
Oglądanie atomów pod mikroskopem elektronowym wielce mnie rozczarowało nic ciekawego sam bym lepiej to namalował a jeszcze dokładanie do tego takiej teorii z liczbami urojonymi porażka.
Ja tam żadnych związków z liczbami urojonymi nie widziałem to tylko taki mały przykładzik.
Różniczek też tam nie widziałem.
Oglądanie atomów pod mikroskopem elektronowym wielce mnie rozczarowało nic ciekawego sam bym lepiej to namalował a jeszcze dokładanie do tego takiej teorii z liczbami urojonymi porażka.
Ja tam żadnych związków z liczbami urojonymi nie widziałem to tylko taki mały przykładzik.
Różniczek też tam nie widziałem.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2017, o 19:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator

Teoria strun
Uznaję to za kolejny bardzo kiepski żart. Bez opisu matematycznego, tensorów, spinorów, wiązek, grup Liego i innych takich fizyka nie istnieje, czy Ci się to podoba czy nie. Tak jak język polski nie istnieje bez liter, słów i gramatyki. Koniec. Temat zamykam, bo tu nie ma nad czym dyskutować.arek1357 pisze:Nie no poco tensory strunom (...) Np gadanie o spinie to dla mnie całkowita abstrakcja jak mogę mierzyć spin czegoś czego nie widzę nawet (...) a jeszcze dokładanie do tego takiej teorii z liczbami urojonymi porażka