Sygnał cyfrowy i analogowy
-
Robertolog
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Jak przekształcić (za pomocą jakich zależności) sygnał cyfrowy na analogowy?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 20:59 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
octahedron
- Użytkownik

- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Można to zrobić na wiele sposobów. Oczywiście można użyć Whittaker–Shannon interpolation formula- przykłady zastosowań można znaleźć na angielskich stronach, ale najczęściej używa się przybliżonych metod (chociażby ze względu na to, że układy elektroniczne często działają w takt sygnału zegarowego). Najprostszą implementacją jest utrzymywanie danego stanu do czasu nadejścia kolejnego taktu i zmiana na kolejny- czyli przybliżanie funkcjami stałymi, jak na tym obrazku z Wikipedii:
... signal.svg
... signal.svg
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 13:56 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Robertolog
- Użytkownik

Mam sygnał prostokątny o amplitudzie 1 Hz i okresie równym 2 sekundy. Poddałem go próbkowaniu o częstotliwości równej 10Hz, a następnie kwantyzacji (w wyniku czego wyszedł sygnał cyfrowy o przebiegu takim samym jak początkowy sygnał prostokątny). Teraz chciałbym go z powrotem przekształcić na sygnał analogowy. Tylko jak?octahedron pisze:Może jakiś przykład ?
PS. Mam nadzieję, że do tego momentu dobrze zrobiłem. Oto moje dotychczasowe wyniki:
Kod: Zaznacz cały
http://w729.wrzuta.pl/plik/1j3Xe8uI9Xp/ptMógłbyś obliczyć mi pierwszą współrzędną chociaż z mojego sygnału? Dalej już mam nadzieję, że będę umiał sam zrobić.miki999 pisze:Można to zrobić na wiele sposobów. Oczywiście można użyć Whittaker–Shannon interpolation formula- przykłady zastosowań można znaleźć na angielskich stronach, ale najczęściej używa się przybliżonych metod (chociażby ze względu na to, że układy elektroniczne często działają w takt sygnału zegarowego). Najprostszą implementacją jest utrzymywanie danego stanu do czasu nadejścia kolejnego taktu i zmiana na kolejny- czyli przybliżanie funkcjami stałymi, jak na tym obrazku z Wikipedii: ... signal.svg
- miki999
- Użytkownik

Korzystając ze wzoru Whittakera–Shannona? Jest to pracochłonne- bardzo. Mniej, jeśli chcieć policzyć wartość funkcji w jakimś konkretnym punkcie i próbkowanie jest krotnością okresu.
-
Robertolog
- Użytkownik

W notatkach poszukałem wzór na odtworzenie sygnału z próbek: \(\displaystyle{ x(t)=\sum_{n=-\infty}^{\infty} x(nT_{s})\frac{sin[\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})]}{\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})}}\). Czy mogę z niego skorzystać przy odtwarzaniu sygnału? Jeśli tak co oznaczają symbole: \(\displaystyle{ n}\), \(\displaystyle{ t}\), \(\displaystyle{ T_{s}}\)?
- miki999
- Użytkownik

Ten wzór to jest właśnie Whittaker–Shannon interpolation formula (używam angielskiej nazwy, bo nie wiem jaki jest polski odpowiednik).
\(\displaystyle{ n}\)- indeks sumowania, \(\displaystyle{ x(nT_s)}\) są to wartości próbkowanego sygnału
\(\displaystyle{ t}\)- czas
\(\displaystyle{ T_s}\)- częstotliwość próbkowania
\(\displaystyle{ n}\)- indeks sumowania, \(\displaystyle{ x(nT_s)}\) są to wartości próbkowanego sygnału
\(\displaystyle{ t}\)- czas
\(\displaystyle{ T_s}\)- częstotliwość próbkowania
-
Robertolog
- Użytkownik

Czyli jeśli liczę pierwszą wartość próbkowaną to indeks równa się 1?miki999 pisze:\(\displaystyle{ n}\)- indeks sumowania
Czas między kolejnymi pomiarami?miki999 pisze:\(\displaystyle{ t}\)- czas
- miki999
- Użytkownik

Co to znaczy "liczę pierwszą wartość próbkowaną"? Próbki już posiadasz. Twoim zadaniem jest przy pomocy posiadanych wartości dyskretnych przejść do funkcji ciągłej (przynajmniej tak to opisałeś w 1. poście).
To równanie jest funkcją zmiennej \(\displaystyle{ t}\) (czasu).
To równanie jest funkcją zmiennej \(\displaystyle{ t}\) (czasu).
-
Robertolog
- Użytkownik

"liczę pierwszą wartość próbkowaną" - chodziło mi o to czy n to n-ta próbka i dla tej n-tej próbki odczytuję jej wartość. Jeśli chodzi o \(\displaystyle{ t}\) to nie wiem jaką wartość podstawić. Czy odstęp między pomiarami próbek czy czas, w którym odbywało się próbkowanie. Mam jeszcze taką wątpliwość. We wzorze jest znak sumy. Oznacza to, że wszystkie otrzymane wartości mam do siebie dodać?
PS. W notatkach mam napisane, że \(\displaystyle{ \omega_{s}}\) to częstość próbkowania. Co to oznacza? Jest to ilość próbek na sekundę, czy po prostu częstotliwość? I czy \(\displaystyle{ T_{s}}\) to nie jest okres próbkowania?
PS. W notatkach mam napisane, że \(\displaystyle{ \omega_{s}}\) to częstość próbkowania. Co to oznacza? Jest to ilość próbek na sekundę, czy po prostu częstotliwość? I czy \(\displaystyle{ T_{s}}\) to nie jest okres próbkowania?
- miki999
- Użytkownik

\(\displaystyle{ x(t)}\) jest to wartość funkcji w chwili \(\displaystyle{ t}\). Zatem obierasz \(\displaystyle{ t}\) w zależności od tego, w którym pkt. chcesz znać wartość sygnału.
Przykładowo, jeżeli miałbyś próbki \(\displaystyle{ \sin t}\), to zachodziłoby:
\(\displaystyle{ \sin t =\sum_{n=-\infty}^{\infty} x(nT_{s})\frac{\sin[\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})]}{\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})}}\).
Jeżeli częstotliwość próbkowania nie jest duża (tzn. nie o wiele większa niż podwojona wartość najwyższej częstotliwości występującej w sygnale), to np. sumowanie od \(\displaystyle{ n=-100}\) do \(\displaystyle{ n=100}\) powinno na ogół dać całkiem dobre oszacowanie.
Przykładowo, jeżeli miałbyś próbki \(\displaystyle{ \sin t}\), to zachodziłoby:
\(\displaystyle{ \sin t =\sum_{n=-\infty}^{\infty} x(nT_{s})\frac{\sin[\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})]}{\frac{\omega_{s}}{2}(t-nT_{s})}}\).
Zgadza się, źle napisałem.I czy \(\displaystyle{ T_{s}}\) to nie jest okres próbkowania?
\(\displaystyle{ \omega_s=2 \pi f_s= \frac{2 \pi}{T_s}}\)Jest to ilość próbek na sekundę, czy po prostu częstotliwość?
Tak. Tzn. wszystkie wartości, które są pod sumą.We wzorze jest znak sumy. Oznacza to, że wszystkie otrzymane wartości mam do siebie dodać?
Jeżeli częstotliwość próbkowania nie jest duża (tzn. nie o wiele większa niż podwojona wartość najwyższej częstotliwości występującej w sygnale), to np. sumowanie od \(\displaystyle{ n=-100}\) do \(\displaystyle{ n=100}\) powinno na ogół dać całkiem dobre oszacowanie.
-
Robertolog
- Użytkownik

Jak możesz to sprawdź czy dobrze podstawiam wartości:
\(\displaystyle{ x \left( t \right) =\sum_{n=-\infty}^{\infty} x \left( nT_{s} \right) \frac{\sin \left[ \frac{\omega_{s}}{2} \left( t-nT_{s} \right) \right] }{\frac{\omega_{s}}{2} \left( t-nT_{s} \right) }= \left( -1 \right) \frac{\sin \left[ \frac{2\pi}{2 \cdot 0,1} \left( 0,5-6 \cdot 0,1 \right) \right] }{\frac{2\pi}{2 \cdot 0,1} \left( 0,5-6 \cdot 0,1 \right) }= \left( -1 \right) \frac{\sin \left( -3,14 \right) }{ \left( -3,14 \right) }=-0,017445}\)
W załączniku, który podałem jest wykres skąd brałem wartości (rozszerzenie .xlsx)
\(\displaystyle{ x \left( t \right) =\sum_{n=-\infty}^{\infty} x \left( nT_{s} \right) \frac{\sin \left[ \frac{\omega_{s}}{2} \left( t-nT_{s} \right) \right] }{\frac{\omega_{s}}{2} \left( t-nT_{s} \right) }= \left( -1 \right) \frac{\sin \left[ \frac{2\pi}{2 \cdot 0,1} \left( 0,5-6 \cdot 0,1 \right) \right] }{\frac{2\pi}{2 \cdot 0,1} \left( 0,5-6 \cdot 0,1 \right) }= \left( -1 \right) \frac{\sin \left( -3,14 \right) }{ \left( -3,14 \right) }=-0,017445}\)
W załączniku, który podałem jest wykres skąd brałem wartości (rozszerzenie .xlsx)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 20:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
- miki999
- Użytkownik

Źle.
Po pierwsze: olałeś se znak sumy.
Po drugie: za \(\displaystyle{ t}\) podstawiłeś \(\displaystyle{ 0,5}\)- czyli zamiast \(\displaystyle{ x(t)}\) otrzymałeś \(\displaystyle{ x(0,5)}\).
Po trzecie: sygnał jest źle spróbkowany. Na początek Twoim zadaniem jest zastanowienie się dlaczego.
Po czwarte: nie ładnie jest dawać pliki w formacie .xlsx
Po pierwsze: olałeś se znak sumy.
Po drugie: za \(\displaystyle{ t}\) podstawiłeś \(\displaystyle{ 0,5}\)- czyli zamiast \(\displaystyle{ x(t)}\) otrzymałeś \(\displaystyle{ x(0,5)}\).
Po trzecie: sygnał jest źle spróbkowany. Na początek Twoim zadaniem jest zastanowienie się dlaczego.
Po czwarte: nie ładnie jest dawać pliki w formacie .xlsx
-
Robertolog
- Użytkownik

1. Wiem, że olałem znak sumy, chodziło mi jedynie o to czy w dobre miejsca odpowiednie cyfry wstawiłem
2. Chciałem uzyskać wartość funkcji w chwili \(\displaystyle{ 0,5s}\) (jakoś muszę narysować ten sygnał)
3. Wydaje mi się, że dobrze narysowałem linie. Jedynie miałem wątpliwość czy próbkować dla\(\displaystyle{ t=0}\) i dla \(\displaystyle{ t=1}\). Szczególnie w tym drugim przypadku nie wiem do której wartości pociągnąć linię. Drugiego okresu nie robiłem ponieważ jest on zbędny. Jeśli coś jeszcze jest źle to nie mam pojęcia co.
4. W jakim formacie jest Tobie najwygodniej przeglądać pliki?
5. Oto wzór po uwzględnieniu znaku sumy:
\(\displaystyle{ x\left(t\right)=\sum_{n=-\infty}^{\infty}x\left(nT_{s}\right)\frac{\sin\left[\frac{\omega_{s}}{2}\left( t-nT_{s}\right)\right]}{\frac{\omega_{s}}{2}\left(t-nT_{s}\right)}}\)
\(\displaystyle{ x(0,5)=(-1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-1\cdot0\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-1\cdot0\right)}+...+(-1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-11\cdot1\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-11\cdot1\right)}+(1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-12\cdot1\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-12\cdot1\right)}+...+(1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-22\cdot2\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-22\cdot2\right)}}\)
2. Chciałem uzyskać wartość funkcji w chwili \(\displaystyle{ 0,5s}\) (jakoś muszę narysować ten sygnał)
3. Wydaje mi się, że dobrze narysowałem linie. Jedynie miałem wątpliwość czy próbkować dla\(\displaystyle{ t=0}\) i dla \(\displaystyle{ t=1}\). Szczególnie w tym drugim przypadku nie wiem do której wartości pociągnąć linię. Drugiego okresu nie robiłem ponieważ jest on zbędny. Jeśli coś jeszcze jest źle to nie mam pojęcia co.
4. W jakim formacie jest Tobie najwygodniej przeglądać pliki?
5. Oto wzór po uwzględnieniu znaku sumy:
\(\displaystyle{ x\left(t\right)=\sum_{n=-\infty}^{\infty}x\left(nT_{s}\right)\frac{\sin\left[\frac{\omega_{s}}{2}\left( t-nT_{s}\right)\right]}{\frac{\omega_{s}}{2}\left(t-nT_{s}\right)}}\)
\(\displaystyle{ x(0,5)=(-1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-1\cdot0\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-1\cdot0\right)}+...+(-1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-11\cdot1\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-11\cdot1\right)}+(1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-12\cdot1\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-12\cdot1\right)}+...+(1)\frac{\sin\left[\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-22\cdot2\right)\right]}{\frac{2\pi}{2\cdot0,1}\left(0,5-22\cdot2\right)}}\)
- miki999
- Użytkownik

Powiedz mi, ile wynosi okres w Twoim sygnale.
Co do formatu, to mi jest obojętnie, ale prowadzącym zajęcia nie zawsze- bo mogą mieć np. starszego Office'a.
Co do formatu, to mi jest obojętnie, ale prowadzącym zajęcia nie zawsze- bo mogą mieć np. starszego Office'a.