Witam.
Zastanawiam sie nad studiami z fizyki, jeszcze waham sie między fizyką doświadczalną a teoretyczną. Z czego wydaje mi się że bardziej pociąga mnie fizyka teoretyczna. I tutaj moje pytanie czy ciężko jest się dostać na UJ na te kierunki czy należą one raczej do niszy? Bo nie mogłem znaleźć aktualnych informacji udostepnionych przez ten uniwersytet. I jak wyglądają oferty pracy po tych kierunkach? Przyznam się że najbardziej chciałbym podjąć pracę naukową związaną właśnie z fizyką teoretyczną. I ostatnie pytanie czy da się wyżyć z takiej pracy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Studia z fizyki
Studia z fizyki
Ostatnio zmieniony 30 mar 2016, o 10:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: waham.
Powód: Poprawa wiadomości: waham.
Studia z fizyki
Fizyka doświadczalna potwierdza, lub zaprzecza czy teoria stworzona przez teoretyków, jest prawidłowa wykonaniem serii pomiarami i analizą ich.
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Studia z fizyki
Nie teoria tylko model/hipoteza, bo teoria to coś co przez doświadczenia (setki) jest potwierdzone. Na UJ jest pewnie tak jak na UW, czyli specjalizację wybiera się w trakcie studiów, a nie deklaruje ją na początku, więc teraz to bym się tym nie przejmował. Sam zobaczysz, czy laborki Cię jarają, czy nie. Dla mnie to była męczarniaPruszek pisze:czy teoria stworzona przez teoretyków, jest prawidłowa
Zarobkową pracę naukową, czyli pracę na uczelni/w jakimś instytucie naukowym można podjąć dopiero po skończeniu doktoratu, a do tego długa droga. Około 9-10 lat, ja np. dodatkowo mam sporą obsuwę ze względów zdrowotnych, które dotknęły tak mnie jak i niezależnie moich rodziców...Przyznam się że najbardziej chciałbym podjąć pracę naukową związaną właśnie z fizyką teoretyczną. I ostatnie pytanie czy da się wyżyć z takiej pracy?
Studia z fizyki
Dzięki za odpowiedź i wyprowadzenie z błędu.
Jednak na UJ wydaje mi się że wybór specjalizacji odbywa się od razu po złożeniu papierów na studia, jeśli mógłbyś rzucić okiem na , w materiałach do pobrania punkt Wydziałowy regulamin studiów dla kierunku FIZYKA– studia I stopnia. Z tego co ja z tego rozumiem to muszę wybrać od razu daną specjalizacje jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu.
I jeszcze jedno poziom której uczelni jest wyższy UJ czy UW na stronach z rankingami uczelni widziałem że UW było punktowane wyżej. Jednak nie wiem na ile można ufać tym źródłom.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Jednak na UJ wydaje mi się że wybór specjalizacji odbywa się od razu po złożeniu papierów na studia, jeśli mógłbyś rzucić okiem na , w materiałach do pobrania punkt Wydziałowy regulamin studiów dla kierunku FIZYKA– studia I stopnia. Z tego co ja z tego rozumiem to muszę wybrać od razu daną specjalizacje jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu.
I jeszcze jedno poziom której uczelni jest wyższy UJ czy UW na stronach z rankingami uczelni widziałem że UW było punktowane wyżej. Jednak nie wiem na ile można ufać tym źródłom.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Studia z fizyki
No z tego co widzę to tak, specjalizację wybiera się od razu. Ogólnie to w kwestii fizyki UJ i UW stoją najwyżej w Polsce, nie wiem co aktualnie wyżej, ale różnice są niewielkie.