Studia z fizyki

Pruszek
Użytkownik
Użytkownik

Studia z fizyki

Post autor: Pruszek »

Witam.
Zastanawiam sie nad studiami z fizyki, jeszcze waham sie między fizyką doświadczalną a teoretyczną. Z czego wydaje mi się że bardziej pociąga mnie fizyka teoretyczna. I tutaj moje pytanie czy ciężko jest się dostać na UJ na te kierunki czy należą one raczej do niszy? Bo nie mogłem znaleźć aktualnych informacji udostepnionych przez ten uniwersytet. I jak wyglądają oferty pracy po tych kierunkach? Przyznam się że najbardziej chciałbym podjąć pracę naukową związaną właśnie z fizyką teoretyczną. I ostatnie pytanie czy da się wyżyć z takiej pracy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2016, o 10:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: waham.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Studia z fizyki

Post autor: SidCom »

Pruszek pisze:wacham sie między fizyką doświadczalną a teoretyczną
Jak byś rozróżnił te dwa, że tak powiem oblicza fizyki?
Pruszek
Użytkownik
Użytkownik

Studia z fizyki

Fizyka doświadczalna potwierdza, lub zaprzecza czy teoria stworzona przez teoretyków, jest prawidłowa wykonaniem serii pomiarami i analizą ich.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Studia z fizyki

Post autor: AiDi »

Pruszek pisze:czy teoria stworzona przez teoretyków, jest prawidłowa
Nie teoria tylko model/hipoteza, bo teoria to coś co przez doświadczenia (setki) jest potwierdzone. Na UJ jest pewnie tak jak na UW, czyli specjalizację wybiera się w trakcie studiów, a nie deklaruje ją na początku, więc teraz to bym się tym nie przejmował. Sam zobaczysz, czy laborki Cię jarają, czy nie. Dla mnie to była męczarnia
Przyznam się że najbardziej chciałbym podjąć pracę naukową związaną właśnie z fizyką teoretyczną. I ostatnie pytanie czy da się wyżyć z takiej pracy?
Zarobkową pracę naukową, czyli pracę na uczelni/w jakimś instytucie naukowym można podjąć dopiero po skończeniu doktoratu, a do tego długa droga. Około 9-10 lat, ja np. dodatkowo mam sporą obsuwę ze względów zdrowotnych, które dotknęły tak mnie jak i niezależnie moich rodziców...
Pruszek
Użytkownik
Użytkownik

Studia z fizyki

Dzięki za odpowiedź i wyprowadzenie z błędu.
Jednak na UJ wydaje mi się że wybór specjalizacji odbywa się od razu po złożeniu papierów na studia, jeśli mógłbyś rzucić okiem na , w materiałach do pobrania punkt Wydziałowy regulamin studiów dla kierunku FIZYKA– studia I stopnia. Z tego co ja z tego rozumiem to muszę wybrać od razu daną specjalizacje jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu.
I jeszcze jedno poziom której uczelni jest wyższy UJ czy UW na stronach z rankingami uczelni widziałem że UW było punktowane wyżej. Jednak nie wiem na ile można ufać tym źródłom.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Studia z fizyki

Post autor: AiDi »

No z tego co widzę to tak, specjalizację wybiera się od razu. Ogólnie to w kwestii fizyki UJ i UW stoją najwyżej w Polsce, nie wiem co aktualnie wyżej, ale różnice są niewielkie.
ODPOWIEDZ