Niezrozumiała wariacja

Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 68 razy

Niezrozumiała wariacja

Post autor: fon_nojman »

Od dłuższego czasu w artykułach, pracach fizyków dotyczących w skrócie informacji kwantowej napotykam symbol \(\displaystyle{ \delta}\) przykładany raz do funkcji (właśnie do informacji), raz do wektorów, jest on nazywany wariacją. Wcześniej spotkałem już się z wariacją typowo matematyczną np wariacja Lagrange'a ale tutaj ewidentnie chodzi o coś innego. Zerowanie \(\displaystyle{ \delta}\) jest warunkiem koniecznym istnienia ekstremum. Przykład mozna znaleźć w
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Niezrozumiała wariacja

Post autor: ares41 »

Podobne oznaczenie znalazłem w podr. Landau, Lifszyc Mechanika kwantowa
O zerowaniu się tej wariacji jest też trochę
Nie wiem czy to Ci wystarczy. Jak coś to poszperam jeszcze w innych książkach i skryptach ( ale to raczej już nie dzisiaj ).
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 68 razy

Niezrozumiała wariacja

Post autor: fon_nojman »

Dzięki za przydatne wiadomości, jak jeszcze coś znajdziesz to jestem zainteresowany. Ciekawe czy jest to gdzieś wytłumaczone od Adama i Ewy w sposób matematyczny i czy da się to w ogóle matematycznie sformalizować bo mi to wygląda na dość nieformalne.

Znalazłem takie coś spotkałem się tez z określeniem wariacja Lagrange'a, co jest niczym innym jak pochodną Gateaux. Czy to ma coś wspólnego z tą fizyczna wariacją?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Niezrozumiała wariacja

Post autor: AiDi »

Poczytaj o rachunku wariacyjnym. Narzędzie służące do badania ekstremów funkcjonałów, sformalizowane matematycznie odpowiednio, jak na teorię matematyczną przystało. Podstawa we współczesnej teorii pola.
ODPOWIEDZ