Matura z fizyki - kilka pytań

RippeR37
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: RippeR37 »

Hej,

Otóż mam przed sobą taki dylemat i głowię się z nim od kilku dni. Przede mną decyzja odnosnie tego czy pisać, czy nie, maturę z fizyki (podstawa). Uważam siebie za całkiem dobrego z tej dziedziny, jednak "źle zacząłem" naukę tego przedmiotu przez co o ile uczę się na bieżąco - dany materiał umiem, jednak po dłuższym czasie (nie korzystam z tego w żaden sposób) po prostu nie pamiętam części/większości rzeczy. Oceny o niczym nie świadczą, choć są 5tkami. Tak więc pytanie do was - warto pisać maturę z fizyki podstawową? Idę w kierunku informatycznym (coś z programowaniem) na Uniwerek/Politechnikę we Wrocławiu (o ile się dostanę) i zastanawiam się czy jest sens się uczyć w porównaniu do profitu jaki z tego dostanę.

Oprócz tego ważne pytania:
1. Czy w internecie znajdują się jakieś materiały (najlepiej po polsku, bo uczyć się do matury z angielskich to chyba nie najlepszy pomysł ), z których mógłbym wszystkie główne działy przypomnieć sobie?
2. Czy jest gdzieś w internecie/zna ktoś coś w stylu spisu treści (działy i co z danych działów trzeba umieć) czy czegośw ten deseń, co potrzebuję umieć na maturę? Chodzi mi o coś jak np. z matematyki:
x1. Funkcje
- liniowa
- kwadratowa
- wykładnicza
- logarytmiczna
- obliczanie miejsc zerowych
...
x2. Planimetria
- trójkąty
- czworokąty
- n-kąty
- własności itp itd.
Potem mógłbym z takiej listy się uczyć kolejnych punktów w łatwy sposób (taki sposób nauki wolę).

Zastanawiam się czy w ogóle warto, bo z tego co słyszałem nisko bardzo przeliczają punkty (lepiej mi pójdzie na pewno mata ang i informatyka z matury - wszystkie 3 rozszerzone przedmioty).
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

Post autor: kalwi »

czy warto - tego nie potrafię Ci powiedzieć. Ale na pewno matura z fizyki to jedna z najłatwiejszych matur (biorąc pod uwagę to, co przerabiasz w szkole, a to co się znajduje na maturze).
Wszystkie dziedziny znajdziesz tutaj:

Jest to najlepsza strona do nauki fizyki na poziomie podstawowym, gdyż masz tam po parę(naście) zadań z każdego działu, wszystkie z filmikiem jak rozwiązać je, wraz z komentarzem i przypomnieniem teorii.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 121 razy

Post autor: pawellogrd »

A ja się odniosę do samego przelicznika - na UWr się fizyka słabo opłaca, ale jeśli myślisz o PWr to bez matury z fizyki ani rusz, bo jest ona bardzo istotna przy rekrutacji na tę uczelnię (wiem co mówię - sam tam jestem ).

Więc na Twoim miejscu będąc niezdecydowanym (sam byłem) i wiedząc, że będę próbował się dostać także na PWr - zdawałbym jednak tą fizykę. Trochę szkoda, że tylko podstawę masz zamiar, ale jeśli zdasz dobrze matmę rozszerzoną to z dobrze zdaną podstawą z fizyki też da radę (mówię o PWr, na UWr wystarczy porządnie zdana matma rozszerzona i najlepiej jeszcze infa choć i bez niej szło się tam dostać w minionych dwóch latach).
RippeR37
Użytkownik
Użytkownik

@kalwi - świetny link, bardzo fajna stronka Brakuje mi jednak rubryki oprócz zadań części z materiałem (treść), którą mógłbym przeczytać Znasz może coś takiego? Materiały z fizyki do nauki do matury (podst.) podzielone w kategoriach odnośnie "dziedzin" fizyki?

@pawellogrd - hmmm nie mam pojęcia gdzie iść jeszcze, to zależy chyba od tego które kierunki będą lepsze dla mnie no i gdzie się dostanę. Na próbjnej macie roz. miałem 71%, a podst. 100%. Informatykę roz. będę dopiero miał wyniki (dziwna sprawa z próbną z infy, ale...)
Chyba jednak napiszę, bo co mi szkodzi. Jeśli nie zdam z jakiegoś powodu to trudno, przecież chyba nie zaszkodzi spróbować (z 2 strony fizyka jest raczej prosta dla mnie więc zdać zdam )

Prosiłbym też o więcej materiałów z których mógłbym się pouczyć jeśli znacie jakieś dobre strony, z dobrze napisanymi artykułami, z których można się uczyć, to byłbym wdzięczny
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 121 razy

Post autor: pawellogrd »

Ja bardziej sie uczylem w tradycyjnej papierowej formie wiec moge Ci w razie czego polecic kilka ksiazek (zbiory zadan itp.) z tym zwiazane, jesli bylbys tym zainteresowany Natomiast mysle, ze warto jednak napisac ta mature, przynajmniej sprobowac. 71% to juz dobry wynik, jak sie poduczysz jeszcze to mysle, ze bedziesz mogl osiagnac na koncowej jeszcze lepszy takze warto dzialac.
RippeR37
Użytkownik
Użytkownik

Co do zadań, to nauczycielka zapowiedziała, że po feriach Ci, którzy będą pisać maturę, będą mieć co jakiś czas robiony sprawdzian z 1-2 części fizyki (najpierw kinematyka i coś jeszcze bodajże), więc jakieś tam zadania będą, bardziej by mi się przydały jakieś materiały, typowo po maturę podstawową (bez zbędnych trudniejszych rzeczy), do nauki/przypomnienia sobie
kalwi
Użytkownik
Użytkownik

tutaj masz praktycznie wszystko z teorii+ troche zadan i wyprowadzeń. te 2 linki spokojne powinny starczyć na podstawę.
RippeR37
Użytkownik
Użytkownik

Ok, zdecydowałem się pisać jednak, bo nawet jeśli średni by mi poszło (~50%) to i tak zawsze coś A jak się przyłożę to i więcej powinno być
stylu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: stylu »

Witam
Dużo napisaliście o podstawie ale proszę mi doradzić, z czego najlepiej przygotowywać się do rozszerzenia?
Macie podobne stronki lub sprawdzoną literaturę?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik

stylu pisze:Witam
Dużo napisaliście o podstawie ale proszę mi doradzić, z czego najlepiej przygotowywać się do rozszerzenia?
Macie podobne stronki lub sprawdzoną literaturę?
Ze zbioru Kruczka, jak go przerobisz masz maturę zdaną na minimum 80%. Tylko ten zbiór zadań nie zawiera za dużo teorii, a jego zadania wykraczają poza poziom maturalny (większość, nie wszystkie) - będziesz więcej wiedział, lecz prawdopodobnie bez pomocy z zewnątrz (czyt: korki) sam go nie przerobisz. Spora część zadań zawiera rozwiązanie z omówieniem (są 2 tomy. 1-zadania 2-odpowiedzi (w tym niektóre zadania z rozwiązaniami)

a jeśli nie Kruczek, to w ewentualności może być jeszcze zbiór Mendla - trochę niższy poziom, lecz praktycznie idealnie maturalny.
ODPOWIEDZ