Jaki zbiór zadań polecacie I kl. LO mat-fiz

krzychas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: krzychas »

Siema,

w mojej kochanej szkole na lekcji zwykle robimy tylko 1-2 zadania. Jest to oczywiście o wiele za mało nawet z pracami domowymi. Zadania są zwykle dyktowane przez nauczyciela lub z jakiś kserówek. Zbiór zadań (zamkor) który trzeba było kupić ma się nijak do zadań, które pojawiają się na sprawdzianach (tylko na obliczanie). Pytanie brzmi: jaki jest dobry, aktualny zbiór zadań na poziom rozszerzony I klasy LO, w którym będą głównie różnorakie zadania na obliczanie itp. bez teoretycznych? Oczywiście z odpowiedziami. Z góry dzięki za pomoc.
PS. obecnie przerabiamy dynamikę i na tym chcę się skupić.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 18:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 167 razy

Post autor: squared »

Raczej nie ma zbiorów zadań tylko z zadaniami rachunkowymi. Jeśli chcesz mieć pełne rozwiązania zadań to zbiór z Operona - do większości zadań pełne rozwiązania z rysunkami także.
lacek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lacek »

Ja sie uczylem z "Zbiór zadań z fizyki dla uczniów szkół średnich i kandydatów na studia", Jędrzejewski Jędrzej, Kruczek Witold, Kujawski Adam, dwutomowy o kolorze smerfowym. Calkiem fajny, byly tez rozwiązania, gorzej z rysunkami. W prawie każdym zadaniu się coś liczyło, jak pominiesz z gwiazdką to będzie bez teoretycznych.
fuzzgun

Post autor: fuzzgun »

Nie wiem czy zbiór Mendla nadaje się na mat-fiz. Ale polecam go i rozwiązania do niego klasa 1 wydawnictwa M.Rożak część 2 to dynamika punktu materialnego.
ODPOWIEDZ