Jak się uczyć do matury, kiedy nauczyciela to nie interesuje
- pawlo392
- Użytkownik

- Podziękował: 270 razy
Witam wszystkich! Mam trochę dziwne pytanie, ale jestem w 3 klasie technikum o profilu mechatronik. Profil bardzo fajny, ale piekielnie ciężki. Mam rozszerzoną fizykę i matematykę. Matematyka ok, bo mam bardzo wymagającego nauczyciela, lecz fizyka totalna porażka. Trudno w to uwierzyć ale przez cały mój czas nauki w technikum nie zrobiliśmy ani jednego zadania maturalnego. Nauczyciel jest fajny jeśli chodzi o rozmowę ale do nauki się nie nadaje. Jedynie piszemy regułki do zeszytu. Ale do rzeczy, zrozumiałem że muszę sam się wziąć za fizykę bo chce zdawać rozszerzoną, a jest ona bardzo trudna. Czy powinienem zacząć już teraz mimo że matura za ponad rok? I jak powinienem to robić? dobry zbiór i same zadania?
-
SidCom
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Zorientuj się (być może już to zrobiłeś) co masz wiedzieć na maturze. Odwiedzaj nasze Forum, zadawaj pytania gdy nie wiesz o co chodzi, przytaczaj zadania. Pomożemy Ci rozwiązać. Jeżeli przez rok pozostaniesz z nami to jesteś uratowany. Właśnie m. in. dla takich jak Ty jest to Forum.
- pawlo392
- Użytkownik

Dzięki. Z tego co wiem to na maturze jest rozszerzonej jest dużo zadań z elektryczności. Może to i lepiej bo mam teki przedmiot jest elektryka i elektrotechnika gdzie tam dużo zadań przerobiłem jeśli chodzi o elektryczność właśnie. Chciałbym dobrze zdać tę maturę bo PW lub WAT stoją otworem. Ciężko będzie. No i nie mogę zapomnieć że matura to tez polski i angielski.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Weź korepetycje. Można też zmienić nauczyciela, jeśli rodzice jednogłośnie się zgodzą (przynajmniej u mnie w szkole tak było).
- pawlo392
- Użytkownik

No korepetycje odpadają bo niestety mnie nie stać. A jeśli my się zbuntujemy to ten nauczyciel nas zniszczy, czasami jest wręcz wredny. Starałem się o stypendium ale jak zwykle nasze "państwo" stwierdziło że nie spełniam wymagań. Ale to rzecz drugorzędna, motywacji nie brakuje ale możliwości owszem.
-
daras170
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Do matury należy się zacząć przygotowywać 1,5 roku wcześniej żeby zdążyć:)czyli w Twoim przypadku już teraz.
- pawlo392
- Użytkownik

Tak, wiem. No i zamierzam się wyposażyć w te konkretne zbiory zarówno do matematyki i fizyki. A także jakieś podstawowe repetytoria.daras170 pisze:Do matury należy się zacząć przygotowywać 1,5 roku wcześniej żeby zdążyć:).
-
daras170
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
i bdb tylko nie pytaj jakie, bo dostaniesz 1001 tytułów i nie poprzestań tylko na tym, że ogłosisz to całemu światu na tym forum, 3mam kciuki
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Cóż, jeśli chodzi o fizykę to osobiście się poddałem, ale mogę polecić "Repetytorium dla maturzystów i kandydatów na studia" Persony. Streszczona teoria + dużo przykładów. Momentami wychodzi poza program ale to nie jest jakiś wielki problem. Jeśli chodzi o zbiór zadań to dwutomowe wydanie "Zbioru zadań z fizyki" Krucza wydaje się być ciekawą pozycją, choć również przekracza poziom maturalny i to często, do tego bazuje na elementach analizy matematycznej. Z drugiej strony przecież nie musisz przerabiać każdego zadania z tej publikacji, a jedynie te, które interesują Cię jeśli chodzi o wymagany zakres materiału. Z prostszych zbiorów na początek polecam "Zbiór prostych zadań z fizyki" Chyli, dobre rozgrzewkowe zadania, po przerobieniu których możesz uderzać na te trudniejsze. Wyżej wymienione przeze mnie pozycje do znalezienia na allegro lub w antykwariatach, są dosyć popularne więc nie powinno być problemu.