Jak się uczyć do matury, kiedy nauczyciela to nie interesuje

Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 270 razy

Post autor: pawlo392 »

Witam wszystkich! Mam trochę dziwne pytanie, ale jestem w 3 klasie technikum o profilu mechatronik. Profil bardzo fajny, ale piekielnie ciężki. Mam rozszerzoną fizykę i matematykę. Matematyka ok, bo mam bardzo wymagającego nauczyciela, lecz fizyka totalna porażka. Trudno w to uwierzyć ale przez cały mój czas nauki w technikum nie zrobiliśmy ani jednego zadania maturalnego. Nauczyciel jest fajny jeśli chodzi o rozmowę ale do nauki się nie nadaje. Jedynie piszemy regułki do zeszytu. Ale do rzeczy, zrozumiałem że muszę sam się wziąć za fizykę bo chce zdawać rozszerzoną, a jest ona bardzo trudna. Czy powinienem zacząć już teraz mimo że matura za ponad rok? I jak powinienem to robić? dobry zbiór i same zadania?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SidCom »

Zorientuj się (być może już to zrobiłeś) co masz wiedzieć na maturze. Odwiedzaj nasze Forum, zadawaj pytania gdy nie wiesz o co chodzi, przytaczaj zadania. Pomożemy Ci rozwiązać. Jeżeli przez rok pozostaniesz z nami to jesteś uratowany. Właśnie m. in. dla takich jak Ty jest to Forum.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki. Z tego co wiem to na maturze jest rozszerzonej jest dużo zadań z elektryczności. Może to i lepiej bo mam teki przedmiot jest elektryka i elektrotechnika gdzie tam dużo zadań przerobiłem jeśli chodzi o elektryczność właśnie. Chciałbym dobrze zdać tę maturę bo PW lub WAT stoją otworem. Ciężko będzie. No i nie mogę zapomnieć że matura to tez polski i angielski.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Weź korepetycje. Można też zmienić nauczyciela, jeśli rodzice jednogłośnie się zgodzą (przynajmniej u mnie w szkole tak było).
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik

No korepetycje odpadają bo niestety mnie nie stać. A jeśli my się zbuntujemy to ten nauczyciel nas zniszczy, czasami jest wręcz wredny. Starałem się o stypendium ale jak zwykle nasze "państwo" stwierdziło że nie spełniam wymagań. Ale to rzecz drugorzędna, motywacji nie brakuje ale możliwości owszem.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: daras170 »

Do matury należy się zacząć przygotowywać 1,5 roku wcześniej żeby zdążyć:)czyli w Twoim przypadku już teraz.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik

daras170 pisze:Do matury należy się zacząć przygotowywać 1,5 roku wcześniej żeby zdążyć:).
Tak, wiem. No i zamierzam się wyposażyć w te konkretne zbiory zarówno do matematyki i fizyki. A także jakieś podstawowe repetytoria.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: daras170 »

i bdb tylko nie pytaj jakie, bo dostaniesz 1001 tytułów i nie poprzestań tylko na tym, że ogłosisz to całemu światu na tym forum, 3mam kciuki
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki. Musi być dobrze na pewno to forum będzie mi pomocne
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Post autor: NogaWeza »

Cóż, jeśli chodzi o fizykę to osobiście się poddałem, ale mogę polecić "Repetytorium dla maturzystów i kandydatów na studia" Persony. Streszczona teoria + dużo przykładów. Momentami wychodzi poza program ale to nie jest jakiś wielki problem. Jeśli chodzi o zbiór zadań to dwutomowe wydanie "Zbioru zadań z fizyki" Krucza wydaje się być ciekawą pozycją, choć również przekracza poziom maturalny i to często, do tego bazuje na elementach analizy matematycznej. Z drugiej strony przecież nie musisz przerabiać każdego zadania z tej publikacji, a jedynie te, które interesują Cię jeśli chodzi o wymagany zakres materiału. Z prostszych zbiorów na początek polecam "Zbiór prostych zadań z fizyki" Chyli, dobre rozgrzewkowe zadania, po przerobieniu których możesz uderzać na te trudniejsze. Wyżej wymienione przeze mnie pozycje do znalezienia na allegro lub w antykwariatach, są dosyć popularne więc nie powinno być problemu.
Biel124
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Biel124 »

I jak?
ODPOWIEDZ