Czy wzór jest prawidłowy
-
remix30303
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Czy wzór jest prawidłowy
Witam,
mam 12 lat i proszę o opinię.
Wykonałem doświadczenie, którego wynik zapisałem wzorem-czy jest to nowy wzór i czy jest prawidłowy?
Doświadczenie polegało na badaniu zmiany długości ( wzrostu ) człowieka o pewnej wadze, w zależności od tego czy stoi czy leży- wynik pokazał, że leżący człowiek ma od minimum \(\displaystyle{ 3}\) cm do maksimum \(\displaystyle{ 6}\) cm więcej ( zależy od wagi). Pod uwagę brałem:
człowiek stojący o wadze \(\displaystyle{ 52}\)kg, wzrost \(\displaystyle{ 158}\)cm:
\(\displaystyle{ F _{c} =10 \frac{N}{kg} \cdot52 kg=520N}\)
\(\displaystyle{ 1N=0,01 \frac{J}{cm}}\)
\(\displaystyle{ 520N \cdot 0,01 \frac{J}{cm} =5,2}\)
\(\displaystyle{ 158cm+5,2=163,2cm}\)
Z tego co wiem jest się wyższym bo się leży i grawitacja naciska na całe ciało i do tego ten wzór
Każdy może obliczyć swoją różnicę, zgadza się za każdym razem( mierzyłem dokładnie miarką)
Pozdrawiam
PS Nigdy nie miałem fizyki i jestem ciekawy opinii znawców
mam 12 lat i proszę o opinię.
Wykonałem doświadczenie, którego wynik zapisałem wzorem-czy jest to nowy wzór i czy jest prawidłowy?
Doświadczenie polegało na badaniu zmiany długości ( wzrostu ) człowieka o pewnej wadze, w zależności od tego czy stoi czy leży- wynik pokazał, że leżący człowiek ma od minimum \(\displaystyle{ 3}\) cm do maksimum \(\displaystyle{ 6}\) cm więcej ( zależy od wagi). Pod uwagę brałem:
człowiek stojący o wadze \(\displaystyle{ 52}\)kg, wzrost \(\displaystyle{ 158}\)cm:
\(\displaystyle{ F _{c} =10 \frac{N}{kg} \cdot52 kg=520N}\)
\(\displaystyle{ 1N=0,01 \frac{J}{cm}}\)
\(\displaystyle{ 520N \cdot 0,01 \frac{J}{cm} =5,2}\)
\(\displaystyle{ 158cm+5,2=163,2cm}\)
Z tego co wiem jest się wyższym bo się leży i grawitacja naciska na całe ciało i do tego ten wzór
Każdy może obliczyć swoją różnicę, zgadza się za każdym razem( mierzyłem dokładnie miarką)
Pozdrawiam
PS Nigdy nie miałem fizyki i jestem ciekawy opinii znawców
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 17:20 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Czy wzór jest prawidłowy
Nie wiem czemu to ma służyć, ale i tak nie jest to prawda.remix30303 pisze: \(\displaystyle{ 520N \cdot 0,01 \frac{J}{cm} =5,2}\)
To nie ma sensu, bo nie możesz dodać wielkości bez jednostki do czegoś co ma jednostkę.\(\displaystyle{ 158cm+5,2=163,2cm}\)
-
remix30303
- Użytkownik

-
remix30303
- Użytkownik

Czy wzór jest prawidłowy
A co to za wzór który napisałeś/aś.
PS:Jestem zielony w te klocki -- 6 mar 2015, o 20:06 --Skoro jest źle to dlaczego wynik się zgadza??
PS:Jestem zielony w te klocki -- 6 mar 2015, o 20:06 --Skoro jest źle to dlaczego wynik się zgadza??
- AiDi
- Moderator

Czy wzór jest prawidłowy
Nie napisałem wzoru, tylko (prawie) jednostkę którą ma to twoje \(\displaystyle{ 5,2}\). Że Ci coś wychodzi to tylko kwestia przypadku (i podejrzewam, że i tak nie wychodzi, tylko źle interpretujesz/mierzysz), bo nie można dodawać wielkości fizycznych mających różne jednostki, a to właśnie robisz.
Ale się bardzo cieszę, że próbujesz swoją ciekawość odpowiednio wykorzystać
Ale się bardzo cieszę, że próbujesz swoją ciekawość odpowiednio wykorzystać
-
miodzio1988
Czy wzór jest prawidłowy
Wynik się zgadza z czym?
Jakiś dowód podasz formalny? Czy tylko fakt, że zmierzyłeś swojego kolegę z klasy?
Jakiś dowód podasz formalny? Czy tylko fakt, że zmierzyłeś swojego kolegę z klasy?
-
remix30303
- Użytkownik

Czy wzór jest prawidłowy
Dowodu formalnego nie mam ale mam 3 osoby które potwierdzą
Podam link
Podam link
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=5Nm9Sm5cFho
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 20:25 przez remix30303, łącznie zmieniany 1 raz.
- AiDi
- Moderator

Czy wzór jest prawidłowy
Niestety, ale to przypadek/zła interpretacja. Nie ma żadnego fizycznego (i z punktu widzenia biologii też nie ma) związku między długością ciała leżącego człowieka z jego masą.
-
miodzio1988
Czy wzór jest prawidłowy
no to nie ma to żadnej wartościremix30303 pisze:Dowodu formalnego nie mam ale mam 3 osoby które potwierdzą
-
remix30303
- Użytkownik

Czy wzór jest prawidłowy
Link do filmu:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=5Nm9Sm5cFho-
remix30303
- Użytkownik

Czy wzór jest prawidłowy
mierząc miarką leżącego człowieka wychodzi 162cm i podstawiając jego masę, wzrost ( stojąc) do wzoru też tak wychodzi.Proponuję sprawdzić na sobie:)) Jeżeli pan nie wierzy.
- AiDi
- Moderator

Czy wzór jest prawidłowy
Nie, nie wychodzi, bo Twój wzór pozbawiony jest sensu Dodajesz do wzrostu zawsze ciężar podzielony przez \(\displaystyle{ 100}\). To może wychodzić mniej więcej dla małych mas (bo wy mało ważycie), ale jak ktoś ma masę \(\displaystyle{ 100kg}\) to wychodzi, że leżąc jest o \(\displaystyle{ 10cm}\) dłuższy, co jest pozbawione sensu. Podsumowując: mała zabawa liczbami, która przypadkiem się mniej więcej zgodziła z niedokładnymi pomiarami. Tu nie o wiarę chodzi, a o fakty. Te wierze nie podlegają.
-
remix30303
- Użytkownik