Czas przelotu z jednego punktu do drugiego.

szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: szachimat »

Witam. Jestem dopiero od kilku dni na tej stronie więc nie bardzo wiem gdzie, co i jak umieszczać.
Ponieważ odpowiedzi udziela wiele mądrych ludzi, więc może i na moje pytanie ktoś poda sensowną odpowiedź.
Otóż zastanawia mnie czy samolot lecący nad równikiem z jednego punktu Ziemi do punktu leżącego po przeciwnej stronie globu zgodnie z ruchem Ziemi i samolot lecący przeciwnie do ruchu Ziemi pokonają (teoretycznie) taką samą odległość w tym samym czasie.
Bo skoro Ziemia wiruje, to na logikę można by się wznieść do góry (np balonem) i po godzinie wrócić, a Ziemia sama by w tym czasie pokonała drogę ponad 1600km.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: SlotaWoj »

szachimat pisze:...Otóż zastanawia mnie czy samolot lecący nad równikiem z jednego punktu Ziemi do punktu leżącego po przeciwnej stronie globu zgodnie z ruchem Ziemi i samolot lecący przeciwnie do ruchu Ziemi pokonają (teoretycznie) taką samą odległość w tym samym czasie.
Bo skoro Ziemia wiruje, to na logikę można by się wznieść do góry (np balonem) i po godzinie wrócić, a Ziemia sama by w tym czasie pokonała drogę ponad 1600km.
Samolot porusza się nie względem Ziemi, ale względem jej atmosfery. Atmosfera ziemska też wiruje wraz Ziemią, w pewnych szerokościach geograficznych szybciej w innych wolniej od niej (średnio). Trzeba by zobaczyć jak to jest na równiku.
Dodatkowo przy locie zgodnie z ruchem obrotowym Ziemi (z zachodu na wschód) siłą odśrodkowa działająca na samolot jest nieco większa i mniejsza część mocy jest zużywana na utrzymywanie wysokości lotu, więc samolot może lecieć szybciej.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: szachimat »

Dziękuję za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ