Mam problem z rozwiązaniem tych zadań... Musze jej rozwiązać bo jutro mam sprawdzian a nie było mnie na tych lekcjach..Proszę o pomoc. Jeśli w złym miejscu umieściłam ten post to przepraszam ...
Zad. 1
Prędkość fali dźwiękowej w powietrzu wynosi v=340m/s. Kamerton wydaje dźwięk o częstotliwości podstawowej v=440Hz. Ile wynosi okres i długość fali?
Zad.2
Echosonda na statku bada głębokość oceanu. Wysłał sygnał i odebrał go po upływie 4s. Oblicz głębokość oceanu. Prędkość rozchodzenia się dźwięku w wodzie wynosi 1500m/s.
Zad.3
echosonda wysłał sygnał i odebrał go po upływie 6,2s. Oblicz głębokość oceanu. Prędkość rozchodzenia się dźwięku w wodzie wynosi 1500m/s. Oblicz czas jakiego światło potrzebuje na przebycie drogi.
ruch falowy
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 127 razy
ruch falowy
witaj!
1) poniewaz \(\displaystyle{ \nu= \frac{v}{\lambda}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \nu, v, \lambda}\) oznaczaja odpowiednio czestotliwosc fali dzwiekowej, predkosc fali dzwieku w powietrzu i dlugosc fali
zatem po prostym przeksztalceniu dostaniesz \(\displaystyle{ \lambda = \frac{340}{440}= 0.772m}\)
z kolei okres fali
po przeksztalceniu wzrou na czestotliwosc:
\(\displaystyle{ \nu= \frac{1}{T} \Rightarrow T = \frac{1}{\nu} = 2.273*10^{-3}s}\)-- 28 kwietnia 2009, 17:34 --2) droga przebyta przez fale(zatem glebokosc oceanu) wynosi \(\displaystyle{ s= \frac{vt}{2}\Rightarrow\frac{1500*4}{2}= 3000m= 3km}\)
1) poniewaz \(\displaystyle{ \nu= \frac{v}{\lambda}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \nu, v, \lambda}\) oznaczaja odpowiednio czestotliwosc fali dzwiekowej, predkosc fali dzwieku w powietrzu i dlugosc fali
zatem po prostym przeksztalceniu dostaniesz \(\displaystyle{ \lambda = \frac{340}{440}= 0.772m}\)
z kolei okres fali
po przeksztalceniu wzrou na czestotliwosc:
\(\displaystyle{ \nu= \frac{1}{T} \Rightarrow T = \frac{1}{\nu} = 2.273*10^{-3}s}\)-- 28 kwietnia 2009, 17:34 --2) droga przebyta przez fale(zatem glebokosc oceanu) wynosi \(\displaystyle{ s= \frac{vt}{2}\Rightarrow\frac{1500*4}{2}= 3000m= 3km}\)