szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna
PostNapisane: 26 maja 2019, o 15:43 
Użytkownik

Posty: 290
Lokalizacja: Włocławek
Czy mógłby mi dać wskazówkę, jak tu rozdzielić zmienne?
a)(y-x^2y)y'=-(xy^2+x)
b) y'+\sqrt{\frac{1-y^2}{1-x^2}=0

Edit: Zgaduje że chodzi o podstawienie ale jakie?
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2019
Góra
Mężczyzna
PostNapisane: 26 maja 2019, o 16:01 
Użytkownik

Posty: 1093
Lokalizacja: Górnicza Dolina
a)

(y-x^2y)y'=-(xy^2+x)
yy'(1-x^2)=-x(y^2+1)
\frac{ydy}{y^2+1}=\frac{-xdx}{1-x^2}

b)

y'+\sqrt{\frac{1-y^2}{1-x^2}}=0
y'=-\sqrt{\frac{1-y^2}{1-x^2}}
\frac{dy}{\sqrt{1-y^2}}=\frac{-dx}{\sqrt{1-x^2}}
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Równanie różniczkowe  Anonymous  6
 Równanie Hamiltona-Jacobiego  Pikaczu  0
 rownanie linii lancuchowej  bisz  1
 Równanie różniczkowe - zadanie 10  niebieski  0
 równanie różniczkowe Clairauta - zadanie 2  qaz  4
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl